Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

SVINJSKA ZAREBERNICA Z GOBAMI IN RADIČEM

sestavine za 2 osebe:
2 kom svinjska zarebernica
0,035g suhih gob
0,15 kg radič traviso
0,06kg sira brie
0,07kg rukole
strok česna
začimbe (sol, vegeta, poper, majaron, muškatni orešček, lovorjev list)
0,10 l sladke smetane
0,10 l goveje juhe


priprava:
Svinjsko zarebernico potolčemo , porežemo žilice , natremo z začimbami ter popečemo v ponvi do 3/4. Zarebernico odstranimo z ponve in na olju ki ostalo v ponvi prepražimo mešanico suhih gob , katere smo popreje namočili v vodi za cca 20 min. Nato dodamo še liste radiča traviso , pražimo cca 2 minute , nato zalijemo z sladko smetano in juho , začinimo , dodamo 3/4 pečene zarebernice ter dušimo cca 7 minut. Sir brie narežemo na tanke lističe , obložimo svinjsko zarebernico in pokrito dušimo še minuto , da se sir stopi. Na krožnik damo rukolo, čez rukolo položimo zarebernico , omako oblijemo.


RUKOLA
Tudi če niste ne vem kako velik oboževalec raznih solatnih krožnikov skorajda niste mogli spregledati kako hitro si je v zadnjih letih rukola izborila mesto ne le kot še ena izmed listnatih solat temveč tudi kot dodatek raznim drugim jedem: pizzam, testeninam, pa zrezkom … Primorci bodo tu seveda nekoliko oporekali, saj rukola zanje ni kakšna velika novost. Tako gojena kot v naravi nabrana rukola je pri nas na primorskem, še bolj pa v drugih sredozemskih državah, namreč znana že stoletja. Na območju Sredozemlja so jo uporabljali že v antiki, kasneje pa se je razširila tudi v srednjo in zahodno Evropo. Ker naj bi delovala kot afrodiziak, je bilo v srednjem veku gojenje rukole v samostanskih vrtovih prepovedano. Kasneje je rukola utonila v pozabo, njena uporaba pa je ostala omejena predvsem na Sredozemske države. V zadnjih letih, ko različna zelišča v kuhinji pridobivajo na pomenu, je tudi rukola ponovno postala priljubljena, lahko rečemo celo moderna. Zagotovo jo je poskusil že marsikdo med vami. Pa ste se že kdaj vprašali kaj pravzaprav jeste ko jeste rukolo?
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]