SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

BLANŠIRANJE

Blanširanje je kuharski postopek, pri katerem živilo nekaj časa kuhamo v vreli tekočini, pari ali fritezi.
 Živila največkrat blanširamo v vodi ali poredkoma v maščobi (krompir za pomfri). Nekatera živila, na primer listno zelenjavo in paradižnik, potopimo v vrelo tekočino, druga, zlasti korenovke in gomoljnice pa pristavimo v hladni vodi. Čas blanširanja štejemo, od trenutka, ko tekočina, v katero smo živila vložili, znova zavre.
Blanširana živila odcedimo in potopimo v mrzlo vodo, da prekinemo nadaljnje mehčanje /  navodilo ne velja za živila, blanširana v maščobi.


Zakaj blanširati?

- živilu zmanjšamo obseg pred nadaljno uporabo oz. zamrzovanju
- živilo obdrži naravno barvo
- živila, ki nimajo barve  jih blanširamo v olju / ob končnem postopku cvretja dobimo lepo zlato-rumeno barvo (čips, pomfri)
- pri kuhi goveje juhe, kosti zblanširamo - tako se ognemo motni juhi
- živilo nevtraliziramo oz s postopkom uničimo grenkobo

Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]