Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

KROMPIR

0
V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, kasneje drugi raziskovalci, ki so raziskovali svet in nova ozemlja. Krompir je bil prinešen v Evropo iz južne Amerike, nekje iz območja Čila in Peruja.
Širil se je v notranjost postopoma iz kolonialnih držav Evrope, ki ležijo ob Atlantiku. V naše kraje je prišel v času Avstrijske monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela poboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. Danes poznamo preko 3000 vrst krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in vodene ter mokaste strukture. Barva krompirja pravzaprav nima nobene pomembnosti pri prehrambni vrednosti krompirja, ima pa bistveno vlogo pri tem, za katere jedi je primerna ta vrsta krompirja.
HRANILNA VREDNOST za 100g
vode vsebuje do 80% , beljakovine 1,70% ; ogljikovi hidrati 17,20% ; masti 0,10% ; mineralne snovi 1,00% ; železo 0,90mg ; fosfor 0,60mg ; vitamine, razen vitamina A




Največje pridelovalke krompirja na svetu za leto 2010 so (v miljonih ton):
1. KITAJSKA 68,40
2. RUSIJA 38,80
3. ZDA 30,70
Za primerjavo, v Sloveniji 3,30 miljonov ton

Krompir je v Slovenskih gospodinjstvih stalnica in kar nemoremo niti mimo izdelkov s krompirja in receptov. Najdemo lahko nešteto receptov oz. potrebujemo samo malo domišljije za pripravo.
KROMPIRJEVA SOLATA
KROMPIRJEVA PITA
OVČJI FILE NA KROMPIRJU
BROKOLIJEV PIRE
GRATINIRAN KROMPIR
KUNČJE MESO S KROMPIRJEM
MLETO MESO NEKOLIKO DRUGAČE
MUŠKATNA HOBOTNICA V PEČICI
...
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo