Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

PARADIŽNIK

0
Paradižnik je rastlina iz družine razhudnikovk, zelo sorodna tobaku, čiliju, krompirju in jajčevcu. Izvira iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike na področju od Mehike do Peruja. 
PARADIŽNIK
slika: kwb
Obstajajo različne vrste paradižnika, katere se med seboj razlikujejo bolj po obliki in barvi, manj pa po vsebini ter hranilnih vrednostih. Paradižnik vsebuje mnogo vode in relativno majhne količine suhih koristnih snovi. Vsebuje okoli 94 % vode, okoli 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov. Paradižnik vsebuje veliko vitamina A in C ter minerale v sledeh, posebno kalcij, magnezij in železo Vsebuje tudi določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na naše notranje organe. Paradižnik osvežuje, ugasi žejo in odpira apetit.





Paradižnik deluje zaščitno pri nastanku raka, predvsem raka na prostati. Z zviševanjem zaužitih porcij paradižnika se zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati, tveganje za nastanek agresivnih tumorjev na prostati pa kar za 50 odstotkov. Zanimivo je, da je likopen karotenoid, ki ga je v žlezi prostati največ. Nove študije pa kažejo, da paradižnik pomaga varovati tudi pred rakom dojk, prebavil, materničnega vratu, mehurja in pljuč.
vir: wikipedia

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo