Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

ZELIŠČA - sveža

0
Zelišča imajo različne namene, za kulinariko, zdravila in v nekaterih primerih celo za duhovno uporabo. Splošna uporaba se razlikuje med kulinaričnimi zelišči in zdravilnimi zelišči.
 V medicini ali duhovne namene lahko uporabimo kateri koli deli rastline, ki štejejo za "zelišča", vključno z listi, koreninami, cvetovi, semena, smola, zunanje lubje, notranje lubje ali druge dele rastlin.

Veliko kuharskih zelišč je trajnic, kot so timijan in sivka, druge so dvoletnice, kot je peteršilj ali enoletnice kot je bazilika. Nekatera trajna zelišča so grmi ali drevesa - to je v nasprotju z botaniko zelišča, ki po definiciji zelišča ne morejo imeti lesenih delov. Nekatere rastline so uporabljali kot zelišča in začimbe, kot sta koper in koriander. Prav tako obstaja nekaj zelišč, ki so v mint družini, ki se uporabljajo tako za kulinarične kot zdravilne namene.





BAZILIKA
Dobro se ujema s paradižnikovimi jedmi in drugo zelenjavo, baziliko v omake se postreže tudi s pečenim mesom, predvsem jagnjetino. Pri kuhi jo dodamo ob koncu, sicer izgubi značilno aromo. Poznavalci vedo, da se okus sveže bazilike razlikuje od okusa sušene ali drugače konzervirane rastline. Včasih so za konzerviranje pogosto uporabili olje in sol. Iz tega se je razvila cela vrsta različnih pripravkov, ki se imenujejo pesto, z različnimi dodatki dobimo različne dodatne okuse. 
TIMIJAN
Timijan je prijetnega, močno dišečega vonja in plemenitega, nekoliko grenkega in ostrega okusa. Kot začimbo uporabljamo liste in cvetne vršičke.
Z njim odišavimo meso v temnih pikantnih omakah, divjačino, jetrca, jetrne paštete in klobase, nadeve za raco in gos, domačega kunca ter jedi iz stročnic, krompirja, paradižnika, zelene paprike in bučk.
KORIANDER
Sveži listi so sestavni del mnogih vietnamskih jedi, azijskega vloženega začinjenega sadja in mehiških sals ter guacamol. Nasekljane liste uporabljajo tudi kot dodatek jedem. Ker toplota hitro uniči njihov okus, se koriadnrovi listi uporabljajo pogosto surovi ali pa jih dodajajo pred razdelitvijo jedi. Po mnogih indijskih in srednjeazijskih receptih pa se koriandrovi listi uporabljajo na veliko in se kuhajo skupaj z omakami.
ORIGANO
Je značilna začimba sredozemskih kuhinj, predvsem grške in italijanske. Pri nas se uveljavlja šele zadnje čase skupaj s picami, za katere je glavna začimba.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo