Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

ZGOŠČEVANJE JEDI - ZDRAVO ali OKUSNO ?

Poznamo veliko različnih živil, ki jed zgostijo. Vedno večja propaganda, diskusija itd je za standardno zgoščevanje negativna. Med te predvsem spadajo, bešamel, podmet, prežganje. Za naše telo in zdravje je moka packarija, a kaj ko ni boljše enolončnice s prežganjem ali pa lasagne z bešamelom.
Kar nekaj nadomestkov je zdravju bolj prijaznih. Med drugim pasirana zelenjava, pelati in polnozrnati podmet. Mogoče bi še omenil krompir in krompirjev škrob (gustin). A pri zadnjih dveh se že delijo mnenja.
Ena najbolj razširjena metoda zgoščevanja po svetu je maslena kocka, prihaja pa z dežele kjer največ uporabljajo maslo - Francija.

V nadeljevanju sledijo nasveti za zgoščevanje jedi, na vas pa je za katerega se boste odločili, zdravega ali okusnega! Pri živilih za zgoščevanje, ki so glavna sestavina škrob VEDNO ZALIJEMO S HLADNO VODO (topla voda povzroči, da škrob zakrkne in rezultat so grudice)!



BEŠAMEL
V kozici razstopimo maslo, dodamo moko in zalijemo s hladnim mlekom. Z metlico dobro premešamo in kuhamo, da dobimo gosto gladko tekočino. Pred uporabo bešamela mu primešamo muškatni orešček in zelenjavni dodatek jedem (vegeta).
PODMET
mešanica vode in moke
LEGIR
kisla smetana in jajce - legir se največkrat uporablja pri zgoščevanju juh in zelenjavnih omak (z legirjem dobimo tudi specifičen okus)
PREŽGANJE
na maslu / margarini / olju prepražimo moko, da dobimo zlato rjavo barvo in zalijemo s hladno vodo
MASLENA KOCKA
1/1 (maslo / moka) - maslo gladko umešamo in vanj vgnetemo moko - oblikujemo kocko
kocko jedi dodamo ob koncu kuhe (položimo v jed, da se razspusti in izbrano hrano zgosti)
večinoma se uporablja za zgoščevanje juh, omak, prikuh in dušenih jedi
maslena kocka je zdrav nadomestek za prežganje


PELATI
pelate spasiramo - največkrat se uprabljajo za zelenjavne jedi in omake za testenine
KROMPIR
fino naribamo in zakuhamo v jed
KROMPIRJEV ŠKROB
umešamo v hladno vodo - večinoma se uporablja za zgoščevanje sadnih prelivov in omak za meso
PASIRANA ZELENJAVA
skuhamo in spasiramo - paziti moramo na kombinacijo zelenjave, predusem na to katero jed želimo zgostiti
večinoma se uporablja za zelenjavne juhe, zelenjavne prikuhe in omake
Nasvet: zelo okusno zgoščevanje - dušena govedina po lovsko (korenje, koleraba, gomolj zelene, čebula in brinove jagode)
POLNOZRNATI PODMET
pirina moka in voda
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]