SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

Sezona solat je tukaj...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

LUBENICANasvet:
džem iz lubenice


Love and pride Fashion

V 13. stoletju je lubenica pripotovala v Evropo in nato še v ZDA iz Kitajske. Po uspehu sadeža v ZDA  je postala priljubljen sadež po vsem svetu. Kitajska je še dandanes enoa največjih pridelovalk lubenic.
Lubenica spada v družino melon, teža lubenice je do 12 kg, temnozelena lupina je gladka in čvrsta, vodeno meso pa je rožnato. Okus je osvežujoč in sladek, v vročih dneh pa se zdi naravnost božanski in osvežujoč.
Lubenica je sestavljena iz približno 90% vode, približno 10% pa predstavljajo vlaknina, ki pozitivno delujejo na prebavo. Lubenica skriva veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in v boju z virusnimi infekcijami. Večji kos rezina lubenice zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki blagodejno deluje na imunski sistem. Sadež je tudi bogat vir vitamina B6, ki ga telo rabi za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin. Vsebuje pa tudi veliko likopena, eno ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim. Lubenica je tudi vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran.
V dieti dokaj cenjena lubenica ima tudi zelo malo kalorij: 100g vsebuje približno 78 kalorij.
Lubenice je zelo uporabna tudi v kulinariki, dodajamo jo v sadne solate, kot prilogo, lahko naredimo sok, ledene kocke, džem... V nekaterih državah Azije uporabljajo semena lubenice za moko in pečejo kruh z aromo lubenice.
VIR: GLOBALNI SPLET
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]

Sladko v kozarcu vedno zažge...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]