Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Orehova potica

0
Zahtevnost: *****
Čas priprave: 2,30 h
Nasvet: nadevu lahko odvzamemo rozine ; pripravimo lahko tudi makov, lešnikov ali mandeljnov nadev (nadomestimo mlete orehe)
potica, orehova potica, makova potica, testo za potico, recept za potico
POPOLNI OKUSI ZA PRAZNIKE...


Sestavine za 14 koščkov:
Testo:
0,65 kg moke
0,40 l mleka
0,10 kg kristalnega sladkorja
2 zavojčka vanili sladkorja
½ čajne žličke naribane limonine lupine
5 jajc
2 žlici ruma
1 ščepec soli
0,06 kg masla
0,04 kg kvasa (en zavojček svežega kvasa)

Nadev:
0,65 kg mletih orehov
0,10 kg rozin
1 žlica kakava
1 čajna žlička limonine lupine
beljak treh jajc
2 zavitka vanili sladkorja
0,20 kg kristalnega sladkorja
2 žlice ruma
0,25 l sladke smetane

sladkor v prahu za posip
1 jajce - za mazanje zavite potice
1 žlica margarine - za mazanje pekača

Priprava testa:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo 1 čajno žličko kristalnega sladkorja, 1 žlico moke in 0,05 l mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na toplo, da nastane kvasni nastavek.
Moko presejemo v skledo ter vanjo zamešamo kvasni nastavek.
Maslo raztopimo, dodamo preostanek mleka in  sladkorja, vanili sladkor, naribano limonino lupino, rumenjake, sol in rum. Dobro premešamo in dodamo k moki.
rozine, orehi, orehov nadev
Vse skupaj dobro pregnetemo, da nastane gladko testo (ko ga prerežemo ni sledi zračnih mehurčkov), ki odstopi od stranic posode.
Testo pomokamo in pokrijemo ter postavimo na toplo, da vzhaja (30 min).
Vzhajano testo pregnetemo in pustimo da še enkrat vzhaja (30 min).

Priprava nadeva:
Mletim orehom dodamo rozine, kakav, kristalni sladkor, vanili sladkor, naribano limonino lupino, rum, sladko smetano, polovico trdega snega iz beljakov in dobro zmešamo. Dodamo še preostale beljake in s pomočjo kuhinjske metlice narahlo umešamo sneg v maso. 

Priprava potice:
Pekač namažemo z margarino in potrosimo z moko ali drobtinami ter vanj položimo zvitek. V višino zvitek sme segati le do ¾ pekača. Eno jajce stepemo ter z njim premažemo vrh potice. S pomočjo zobotrebca nekajkrat prebodemo zvitek do dna, pokrijemo ter postavimo na toplo, da vzhaja (20 min). V segreti pečici na 180°C jo pečemo približno eno uro.
Ko se potica ohladi jo potresemo s sladkorjem v prahu.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo