Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

8 najbolj zdravih živil za zajtrk

0
Če ste v dilemi kaj bi pojedli za zajtrk, smo na mesto vas izbrali 8 najkvalitetnejših živil s katerimi lahko pričnete dan.

slika: Lyn Baxter Dreamstime Stock Photos


JAJCE
Jajce vsebuje 13 kvalitetnih esencialnih hranilnih elementov, med katere vključujejo tudi proteine oz. beljakovine. Raziskave so pokazale, da zajtrk bogat s proteini ščiti pred nezdravimi obroki skozi dan. Najmanj osem do deset gramov proteinov, a če je možno 20 do 25 gramov, nam ne daje le občutek sitosti, temveč pomaga tudi pri vzdrževanju mišične mase. Jajca (100g jajca vsebuje 12 gramov beljakovin)  lahko pripravite na nešteto načinov in so zaradi tega zelo koristno živilo.

KAVA
Četudi preveč kave vpliva na živčevje, je jutranja kava polna antioksidantov. V »mejah normale« ter brez sladkorja in mleka kava pozitivno vpliva na srce ter ščiti pred nekaterimi oblikami raka.

BANANA
To živilo je dobilo slab sloves zaradi velike vsebine škroba in kalorij. Vendar, je banana srednje velikosti bogata z vlakninami, vitaminom C in kalijem. Ta kombinacija pa pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska.

slika: Dana Rothstein Dreamstime Stock Photos
GRENIVKA
Še eden odličen vir vitamina C. Grenivka vsebuje tudi veliko vlakinin, ki povzročajo v našem telesu daljši občutek sitosti, a nekatere raziskave so pokazale, da lahko ob tem zdravem agrumu tudi hitro izgubite odvečne kilograme.

GOZDNI SADEŽI
Polni so antioksidantov, vitamina C in vlaknin ter vsebujejo zelo malo kalorij. Nekatere raziskave so pokazale, da gozdni sadeži vsebujejo protirakave (antikancerogene) snovi, a pomagajo tudi pri obnovi živčnega sistema, ki je povezano s staranjem.

GRŠKI JOGURT
To živilo je velik vir proteinov, ki ob uživanju daje občutek sitosti in je hkrati odličen vir kalcija. Izberite tistega z nižjim odstotkom maščob, a dodate mu lahko gozdne sadeže.

ČAJ
Zelen, črn ali beli čaj našemu telesu pomaga pri zaščiti pred nekaterimi oblikami rakovih obolenj, srčnih obolenjih in diabetesom. Uživajte ga brez sladkorja.

OVSENI KOSMIČI
Ovseni kosmiči so bogati z vlakninami in zaradi tega ste po obroku iz njih dolgo siti, a pomagajo tudi pri uravnavanju holesterola.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo