Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Jabolčna pita s skutinim prelivom

Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,30 ure
Nasvet: pito strežemo mlačno ali hladno
recept jabolčna pita, recept za linško testo, pita z jabolki in skuto



Sestavine za  8 kosov (premer pekača 26 cm):

Testo:
0,30 kg moke tip 500 (15 zvrhanih žlic)
1/2 zavojčka pecilnega praška (5g)
2 jajci
0,10 kg kristalnega sladkorja (7 zvrhanih žlic)
1 zavojček vanili sladkorja
0,16 kg margarine za peko

Nadev:
4 srednje velika jabolka
5 žlic kristalnega sladkorja
1 zavojček vanili sladkorja
sok ene limone
1 čajna žlička mletega cimeta

Preliv:
0,25 kg pasirane skute
0,20 l sladke smetane
1 jajce
1 zavojček vanili sladkorja
2 žlice kristalnega sladkorja
1 čajna žlička naribane limonine lupine
3 zvrhane žlice pšeničnega zdroba

Priprava testa:
Margarino pustimo pol ure na sobni temperaturi, da se omehča.

Dodamo kristalni sladkor in vanili sladkor ter s pomočjo električnega mešalnika zmešamo.
Zmešani margarini dodamo jajci ter ponovno zmešamo z električnim mešalnikom.
Dodamo presejano moko, ki smo ji dodali pecilni prašek, s pomočjo lesene žlice dobro zmešamo.

Gnetenje nadaljujemo s pomočjo roke, da se sestavine povežejo.

Oblikujemo hlebček, pokrijemo s krpo ter postavimo v hladilnik za 20 minut.
Limono namočimo za 10 minut v hladno vodo.

- naribamo eno čajno žličko limonine lupine
- stisnemo sok ene limone
Pekač namažemo z margarino ter posujemo s krušnimi drobtinami.

Priprava jabolk:

Jabolka operemo, odstranimo koščice ter narežemo na pol centimetra debele krhlje.

Jabolčnim krhljem dodamo sladkor, cimet, vanili sladkor, prelijemo z limoninim sokom ter premešamo.

Pekač obložimo s testom (1 centimeter debelo).
Testo obložimo z mariniranimi jabolčnimi krhlji, ob koncu jih prelijemo z preostankom marinade (kristalni sladkor, vanili sladkor, cimet in limonin sok).
Priprava preliva:

V posodo stresemo skuto in tekočo sladko smetano. Dodamo kristalni in vanili sladkor, pšenični zdrob, limonino lupino, jajce ter s pomočjo kuhinjske metlice dobro zmešamo.
Zložena jabolka prelijemo s pripravljenim skutinim prelivom.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C ter pečemo 40 minut.

Ko je pita pečena, jo pustimo 10 minut, da se umiri.

Pito pokrijemo z leseno desko ter obrnemo. Odstranimo pekač, spodnji del pite pokrijemo s servirnim krožnikom ter previdno pito (na zgornjem delu lesena deska, na spodnjem delu servirni krožnik) obrnemo. Odstranimo leseno desko, razrežemo in postrežemo.

Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]