SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Domači široki rezanci s svežo baziliko

Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,10 ure
Nasvet: pri omaki lahko uporabite tudi mešanico svežih zelišč ; odlična kombinacija sta bazilika in rožmarin ; testo lahko uporabite tudi za lasagno (ko je testo razvaljano, ga narežete na večje kose in blanširate v vreli osoljeni vodi - 2 minute)
testenine z baziliko, domači široki rezanci, receptura za domače testenine


Sestavine za 2 osebe:
Testo:
10 zvrhanih žlic moke tip 500 (približno 250g)
1 jajce
2 rumenjaka
0,10 l hladne vode
1/2 čajne žličke soli
1 žlica olja
1/2 žlice masla

Omaka:
1 konzerva pelatov (400g)
1 čebula
1 čajna žlička sladkorja
2 pesti listov sveže bazilike
2 stroka česna
3 žlice olivnega olja
sol, tribarvni grobo mleti poper
1 noževa konica ribanega muškatnega oreščka

Priprava:
Široki rezanci:

V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico.

Dodamo rumenjaka in jajce, prilijemo vodo ter potrosimo s soljo.

S pomočjo lesene žlice pričnemo mešati - pričnemo v sredini in mešamo v krogu proti zunanjosti kupčka moke.
Mešamo toliko časa, da dobimo gmoto, ki odstopi od stranic posode.
Testno gmoto stresemo na pomokano površino in s pomočjo dlani močno gnetemo (približno 5 minut).

Testo je dovolj pregneteno - ko ga prerežemo niso več vidni zračni mehurčki ter ni sledi sestavin testa.

Rezančno testo oblikujemo v hlebček, položimo v posodo, premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati 45 minut.
Hlebček testa stresemo na pomokano delovno površino (hlebček obrnemo tako, da je zgornji del spodaj) ter ga razvaljamo na debelino približno 3 milimetre.
Razvaljano testo narežemo na trakove debeline 1,5 centimetra in dolžine 30 centimetrov.
V kozici zavremo vodo z dodatkom soli in masla.

Ko voda zavre dodamo domače široke rezance in pustimo, da vre 4 minute.

Kuhane rezance odcedimo in splaknemo s hladno vodo (če jih bomo uporabili takoj ni potrebno splakniti s hladno vodo - če jih bomo uporabili kasneje, jih dobro splaknemo s hladno vodo, stresemo v posodo, dobro zapremo in shranimo v hladilnik / do 3 dni).
Omaka:
Na olivnem olju karameliziramo sladkor, dodamo na grobo narezano čebulo ter na hitro ob stalnem mešanju prepražimo (1,5 minute).
Praženi čebuli dodamo eno konzervo pelatov, ki smo jih predhodno s pomočjo roke stlačili.

Dodamo še sol, poper, muškatni orešček in dva stroka česna narezana na lističe in dobro prevremo (2 minute).

Prevreti omaki dodamo polovico bazilike, ki smo jo grobo narezali in pustimo počasi vreti še 3 minute.
K omaki stresemo kuhane rezance, dobro premešamo in na najmanjšem dovodu toplotne energije kuhamo še 2 minute, da se okusi povežejo. Tik pred serviranjem potrosimo s preostankom sveže bazilike.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]