Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Riževi sendvički

Na "hišnih" zabavah se večinoma streže klasika, a zakaj nebi izstopali in pozitivno presenetili svoje goste? Ponujam vam rešitev za odličen nadomestek kanapejev, narezkov... Hkrati lahko uporabite še malo svoje kuharske domišljije in prilagodite nadev svojemu okusu ali okusu gostov.
recepti riž, recepti prigrizek, recepti iz riža, recepti z riža, alge nori, riž, paradižnik, kumare, prigrizek


Zahtevnost:
45 minut
Sestavine za 6 oseb:
Riževa masa
0,20 l riža
1/2 čajne žličke soli
3 klinčke
1/2 čajne žličke začimbe kurkuma
1 ščepec žafranike
1 ščepec mletega muškatnega oreščka
1 ščepec tribarvnega grobo mletega popra
0,02 l vinskega kisa
Ostalo
3 liste posušenih in stisnjenih alg - nori
0,10 kg mešanega mletega mesa
1/2 korenja
1/3 manjše čebule
1 rezina gomolja zelene
0,05 kg sira
1/3 zelene paprike
4 rezne šunke
4 rezine sira
2 paradižnika
1/3 podolgovate gladke kumare
1 pest vodne kreše
2 žlice majoneze
2 žlice temne sojine omake
2 žlice gorčice
2 žlice kisle smetane
sol, tribarvni grobo mleti poper
1 strok česna
1 žlica olivnega olja
PREDPRIPRAVA
Riž stresemo v kozico, zalijemo s pol litra vode ter dodamo sol, klinčke, žafraniko, muškatni orešček in poper.

Kuhamo toliko časa, da je riž skuhan na tri četrt.
Nato dodamo še začimbo kurkuma, premešamo in na najmanjšem dovodu toplotne energije kuhamo, da je riž skuhan oz. da vsa tekočina izhlapi.
Kuhanemu rižu odstranimo klinčke , prilijemo kis in dobro premešamo.
Paradižnik in kumaro očistimo, operemo ter narežemo na tanke kolobarje.
Priprava enostavnih in okusnih prelivov:

- kislo smetano in gorčico položimo v posodo in zmešamo
- postopek ponovimo z majonezo in sojino omako

Omaki ni potrebno dodatno začiniti, saj gorčica in sojina omaka ponujata odlične okuse.



V ponvi na olivnem olju prepražimo grobo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso in zelenjavo (korenje, gomolj zelene, paprika) narezano na majhne kocke.

Sestavine, ki smo jim dodali sol in poper, pražimo 7 minut.

Ob koncu praženja dodamo na tanke lističe narezan česen, a ko zadiši ponev odstavimo.
PRIPRAVA SENDVIČKOV

Na bambusovo podlogo položimo list sušenih alg, tako, da hrapava stran gleda navzgor.

Na alge položimo riž ter ga poravnamo, da dobimo enakomerno plast debeline pol centimetra.
Na zgornjem delu lista alg pustimo prazen pas širine treh centimetrov. 

V primeru, da nimate bambusove podloge si lahko pomagate s kuhinjsko krpo, peki papirjem ali podlogo za jedilni servis.

Priprava mesnega zvitka

Na riž, dva centimetra od spodnjega roba, položimo praženo meso.
Meso obložimo z narezanim paradižnikom in kolobarji kumare (po 5 rezin).

S pomočjo podloge tesno zavijemo in zvitek nekajkrat na delovni površni povaljamo, da postane zvitek kompakten.
Priprava šunkinega zvitka

Na riž položimo rezine šunke ter obložimo s paradižnikom in kolobarji kumare.

Ponovimo postopek zavijanja.

Pri polaganju šunke pazite, da šunka ne pokriva več kot dve tretjine riža.
Priprava sirovega zvitka

Na riž, približno dva centimetra od roba, položimo po dolžini, narezan sir, obložimo s paradižnikom in kolobarji kumare ter potrosimo z vodno krešo.

Ponovimo postopek zavijanja.
Zvitke narežemo na kolobarje debeline 2 centimetra, dekorativno zložimo na servirni krožnik ter priložimo preliva.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]