Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Smetanova strnjenka (panna cotta) z mangom

Klasika med sladicami, ki vedno zažge, a predstavljam vam mojo verzijo, ki je odličnega okusa.
smetanova strnjenka - panakota, recept za panakoto, recepti za panakoto


Zahtevnost:
20 minut / 3,20 ure

Sestavine za 8 oseb:
0,40 l sladke smetane
0,10 l mleka
4 zvrhane žlice kristalnega sladkorja
1 zavitek vanili sladkorja (8g)
1 zavitek želatine v listih (10g)
jedilna čokolada za dekoracijo (0,15 kg)
Za preliv:
1 mango
7 žlic kristalnega sladkorja

Priprava
Liste želatine namočimo za 5 minut v hladno vodo.
V kozico vlijemo sladko smetano, kristalni in vanili sladkor ter kuhamo toliko časa, da mešanica zavre.

Ob stalnem mešanju dodamo ožete liste želatine ter mešamo toliko časa, da se želatina razpusti ter poveže s tekočino (približno eno minuto).
Kuhan pripravek vlijemo v izbrano posodo, ki smo jo obložili s PVC folijo (pri receptu sem uporabil pekač 30*11 cm, ki ga uporabljam tudi za peko potice, a s tem sem dobil plast debeline nekaj več kot 2 cm) ter vse skupaj postavimo v hladilnik za slabe 3 ure oz. dokler se smetanova strnjenka ne strdi.
Karamelni preliv
V teflon ponvi brez dodatka maščobe pražimo 7 žlic kristalnega sladkorja toliko časa, da karamelizira (sladkor dobi temno rjavo barvo), nato zalijemo z 0,25 l vode.

Na najmanjšem dovodu toplotne energije kuhamo toliko časa, da se sladkor razpusti in nastane gostljata tekočina.
Mango olupimo, odstranimo koščico ter ga na grobo sesekljamo.
Ohlajenemu karamelnemu prelivu dodamo grobo nasekljan mango ter premešamo.
Čokoladni listki
Nad vodno soparo stopimo jedilno čokolado.

Na kos peki papirja položimo žlico stopljene čokolade, nato spodnji del žlice položimo na začetek čokoladnega kupčka in povlečemo, da dobimo obliko lista.

Peki papir s čokoladnimi listki postavimo v hladilnik, da se listki strdijo.
Po porciji rabimo dva listka, dolžine približno 10 cm.

Smetanovo strnjenko stresemo s posode, odstranimo PVC folijo in z nožem, ki ga namakamo v vroči vodi, narežemo približno 1,5 centimetra debele kose.
Serviranje
Tri kose dekorativno položimo na servirni krožnik tako, da se konci na eni strani dotikajo. Čez stičišče strnjenke položimo dva lista čokolade ter oblijemo s karamel kremo.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]