SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Sushi - Suši

Sushi v prevodu pomeni kisel riž in gre za hrano, ki izvira z japonske. Osnovni recept je sestavljen z riža, surove ribe in nori alg, ki so stisnjene v tanke liste in posušene. Na japonskem so rižu začeli dodajati kis, da se jim ni pokvaril, a uporabljali so ga kot osnovo za sendviče. Sushi z različnimi dodatki je po celotni zemeljski obli postal priljubljena hrana, a jaz vam predstavljam mojo verzijo.
sushi, suši, recept za suši, recepti za suši


Zahtevnost:
1 ura
Sestavine za 16 suši rezin:
2 lista sušenih alg za suši
1,5 skodelice riža (skodelica 0,20 l)
0,05 l jabolčnega kisa
0,10 kg lososa
1 manjše korenje
1 manjša rdeča pesa
1/3 podolgovate gladke kumare
sol, tribarvni grobo mleti poper, sladkor
sok ene in pol limone
5 žlic majoneze
2 žlice temne sojine omake
2 žlice ostrigine omake
PREDPRIPRAVA
Riž stresemo v kozico, zalijemo z 0,60 l vroče vode, dodamo ščepec soli in počakamo, da zavre.

Ko riž zavre, pokrijemo kozico ter na najmanjšem dovodu toplotne energije kuhamo 15 minut. 

Ugasnemo dovod toplotne energije ter pustimo še 10 minut pokritega.

V kozarcu mešamo jabolčni kis z dodatkom dveh ščepcev soli in ščepca sladkorja toliko časa, da se sol in sladkor raztopita.

Z mešanico prelijemo riž, dobro premešamo in počakamo, da se ohladi.

Rdečo peso operemo, skuhamo (20 minut), olupimo ter narežemo na trakove debeline 0,5*0,5 centimetra.

Korenje operemo, olupimo ter tudi narežemo na trakove debeline 0,5*0,5 cm.

Kumaro operemo in narežemo na trakove debeline kot korenje.

Svežega lososa narežemo na trakove debeline 0,5*0,5 cm.

Pripravljeno zelenjavo in lososa pokapamo z limoninim sokom ter začinimo s soljo in s tribarvnim grobo mletim poprom.

OMAKA

V posodo stresemo majonezo, sok ene limone, temno sojino in ostrigino omako ter s pomočjo kuhinjske metlice zmešamo v gladko maso.










PRIPRAVA
Na bambusovo podlogo položimo list posušenih alg, tako, da hrapava stran gleda navzgor.

NASVET
V primeru, da nimate bambusove podloge si lahko pomagate s peki papirjem, kuhinjsko krpo ali podlogo za servirno posodo.
Na list sušenih alg s pomočjo navlaženih rok položimo ohlajen riž ter ga enakomerno porazdelimo, da dobimo plast riža debeline približno en centimeter.

Pomembno
Na koncu pustite rob brez riža, širine približno 4 centimetre.
Približno dva centimetra od roba polagamo rezine lososa eno za drugo.

Vzporedno z lososom položimo rdečo peso.

Po lososu položimo korenje, a po rdeči pesi kumaro.

Po nasprotnem robu riža naredimo približno en centimeter debelo črto iz omake.
S pomočjo podloge nadevan list sušenih alg močno zvijemo, nato bambusovo podlogo zavijemo do konca in pri zvijanju močno pritiskamo, da dobimo kompakten zvitek.

Zvitek nekajkrat z močnimi pritiski rok povaljamo po delovni površini, da se sestavine dobro sprimejo.
Suši zvitek odvijemo ter položimo na desko.
Z ostrim nožem, ki ga pomakamo v vodi, prvo odrežemo konici zvitka, nato narežemo kolobarje debeline dveh centimetrov.
Suši položimo na servirno posodo, poleg postrežemo preostanek omake in narezane zelenjave.

NASVET

Losos lahko nadomestite s svežo ali prekajeno tuno, a tudi zelenjavo lahko izberete po svojem okusu (paprika, bučke, rumeno korenje, koleraba, avokado...). Pazite le, da imate po končanem izboru različne barve.


Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]