Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Jabolčni zavitek - igra okusov in oblik

Jesen je pravi čas za pripravo odličnih sladic, katerih glavna sestavina so jabolka. Igral sem se z okusi in obliko jabolčnega štrudlja ter pite, a nastala je odlična sladica.
recepti jabolčni zavitek, jabolčni štrudelj, recepti sladice, recepti jabolka
1,10 ure
Zahtevnost:
Sestavine za 8 oseb (pekač premera 26 cm):
5 srednje velikih jabolk
4 liste svežega valjanega listnatega testa
2 čajne žličke mletega cimeta
3 zvrhane žlice krušnih drobtin
9 zvrhanih žlic sladkorja
2 zavitka vanili sladkorja
0,60 l smetane za kuhanje
2 žlice pšeničnega zdroba (gres)
2 jajci
3 žlice masla
1 žlica vanilijeve arome
mleti sladkor za posip

PRIPRAVA
Jabolka operemo, odstranimo koščice in narežemo na manjše koščke.

V kozici raztopimo maslo, dodamo jabolka, cimet, en zavittek vanili sladkorja in 6 žlic kristalnega sladkorja.

Na srednjem dovodu toplotne energije pražimo 10 minut. 
Pražena jabolka odstavimo in počakamo, da se na pol ohladijo.

S paličnim mešalnikom zmeljemo jabolka v gladko zmes, dodamo krušne drobtine in 0,20 l smetane za kuhanje ter dobro premešamo.

List svežega testa na delovni površini razvijemo, nanj položimo eno četrtino jabolčnega nadeva in ga na tanko razmažemo.

MAZANJE
Nadev enakomerno in tanko razmažete po 2/3 testa.

Namazano testo zavijete v zvitek. Postopek ponovite še pri ostalih listih testa.

KAKO POLOŽITI ZAVITEK V PEKAČ?

Prvi zavitek zavijete v obliko "polž" oz. "krog" in položite na sredino namaščenega pekača. Začetek naslednjega zavitka položite na konec zavitka na pekaču in krožite z zavitkom v krogu. Postopek ponoavljate, da napolnite pekač.
PRELIV

0,40 l smetane za kuhanje vlijemo v posodo, dodamo zavitek vanili sladkorja, 3 žlice kristalnega sladkorja, vanilijevo aromo, jajci, pšenični zdrob in vse skupaj dobro zmešamo.
Jabolčni zavitek v pekaču prelijemo s prelivom, položimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 40 minut.
Pečen zavitek pustite nekaj minut, da se umiri in nato ga lahko postrežete.

Poleg odličnega zavitka lahko postrežete kepico vanilijevega sladoleda.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]