SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Matevž - krompirjeva priloga s fižolom na moj način

Matevž je stara slovenska jed, ki je malo že pozabljena, a meni ji je uspelo dati nov zagon. Priprava je zelo enostavna, a kot priloga je odličnega okusa. 
recept matevž, recept za matevža, krompirjeva priloga
50 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 7 Matevževih tortic:
4 srednje velike krompirje
1 konzerva (400g) rjavega fižola 
2 žlice zaseke
0,10 kg na tanko narezane prekajene slanine
1 srednje velika čebula
3 stroke česna
3 žlice pšeničnega zdroba (gres)
sol, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček
0,06 sladke smetane

PRIPRAVA
Fižol s konzerve operemo pod tekočo vodo in osušimo.

Na zaseki pražimo na grobo sesekljano čebulo, a ko oveni dodamo rjav fižol, začinimo (3 ščepce soli, 2 ščepca popra in 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka) ter pražimo 4 minute.

Dodamo še na grobo sesekljan česen, a ko zadiši, odstavimo ter s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke, operemo ter skuhamo v vodi, ki smo ji dodali po dva ščepca soli, popra in muškatnega oreščka.

Kuhan krompir odcedimo, dodamo sladko smetano ter ga dobro pretlačimo.
Pretlačen krompir in mleti fižol stresemo v posodo, dodamo pšenični zdrob ter dobro premešamo.
Pekač za muffine namažemo z maščobo in potrosimo s krušnimi drobtinami ter nadevamo s krompirjevo zmesjo.

Pekač s krompirjevimi torticami položimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 25 minut.
PRIPRAVA SLANINE

Slanino popečemo (vsaka stran 1 minuta) na vroči ponvi brez dodatka maščobe.
Pečene krompirjeve tortice pustimo v pekaču nekaj minut, da se umirijo, nato na pekač položimo leseno desko, vse skupaj obrnemo in odstranimo pekač.

Krompirjeve tortice s fižolom obrnemo ter obložimo s pečeno slanino.
NASVET
MATEVŽA NA MOJ NAČIN POSTREZITE OB HITRO PRIPRAVLJENEMU KOTLETU S SVINJSKEGA VRATU.

Kotlet s svinjskega vratu natrete s soljo, poprom in rožmarinom ter na vroči ponvi popečite na vsaki strani 3 minute. 
Dodate na grobo sesekljan česen in zalijete z vodo (na kotlet 0,04 l vode) ter pokrito dušite 4 minute.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]