SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

Sezona solat je tukaj...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Jajca


Za našo prehrano uporabljamo jajca številnih pernatih ptic, vendar se v večini poslužujemo uporabe kokošjih jajc, a bolj poredko še račja, gosja, prepeličja in nojeva.

Ker so jajca zelo občutljiva na temperaturo, jih moramo za pripravo pravočasno vzeti iz hladilnika oz. najboljši učinek dobimo ob sobni temperaturi. Pri stepanju celih jajc oz. samo beljakov dobimo prostornino do krat 3, če so nekoliko bolj topla. Za poširanje so najboljša sveža jajca, a sneg iz beljakov je bolje, če so jajca stara že nekaj dni. Jajc ne smemo dati nikoli direktno v vročo mešanico, ker zakrknejo in ne dobimo potrebnega učinka.

Jajca lahko pripravimo kot mehko ali trdo kuhana, umešana, poširana, ocvrta, pečena na oko, pripravljena kot omleta oz. frtalja. Za predjed pripravimo po osebi eno jajce, a za glavno jed dve jajci.


Jajca se uporabljajo tudi za izboljšanje juh in omak, a so tudi živilo za povezovanje raznih nadevov in pretlačenih jedi ter glazur za kruh in pecivo.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]

Sladko v kozarcu vedno zažge...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]