Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Limonina strnjenka s kislo smetano

Za zadnjo letošnjo objavo, sem setavil osvežujoč recept, ki je prav po mojem okusu, a priporočam ga po obilnejšem slavnostnem obroku. 
karamelizirano sadje
zahtevnost
priprava: 30 minut
serviranje: 3 ure

Sestavine
za STRNJENKO potrebujete:
400 g kisle smetane
0,30 l sladke smetane
6 žlic kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja (10 g)
2 zvrhane čajne žličke naribane limonine lupine
liste želatine, za 0.60 l tekočine (7 kom)
za PRELIV potrebujete:
1 limona
0,20 l sladke smetane
2 žlice cvetličnega medu
2 žlice kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja (10 g)
1 čajna žlička cimeta

IN KAKO POTEKA PRIPRAVA?

NASVET
Limone pred uporabo za 10 minut namakajte v hladni vodi, da se z lupine izločijo telesu škodljive primesi.

V kozico ulijete sladko smetano. Nato dodate kislo smetano, naribano limonino lupino, kristalni in vanili sladkor, dobro premešate in počakate, da tekočina zavre.
Ko zmes za strnjenko zavre, zmanjšate dovod toplotne energije na minimum ter postopoma, ob stalnem mešanju, dodajate ožete liste želatine, ki ste jih namočili v hladni vodi, za 5 minut. Mešate toliko časa, da se želatina razpusti.
Kuhano smetano z naribano limono lupino ulijete v stekleno posodo (0,60 l) ter postavite v hladilnik, da se strdi (najbolje čez noč).
KARAMELIZIRANA LIMONA
Limono narežete na čim tanjše kolobarje, odstranite koščice ter stresete v ponev.

Narezani limoni dodate cvetlični med, kristalni in vanili sladkor ter zavrete.

Ko limona z dodatki zavre, zmanjšate dovod toplotne energije na minimum in kuhate 12 minut, da zmes dobi zlato-rjavo barvo.
Karameliziranim kolobarjem limone prilijete sladko smetano, posujete s cimetom ter na hitro pokuhate (2 minute).

Limonin preliv pred uporabo ohladite, na sobno temperaturo.
SERVIRANJE
Limonino strnjenko postavite za eno minuto nad vročo kopel. Nato, s prsti nežno pritiskajte rob strnjenke, da odstopi, a nato jo stresite na servirni krožnik.

Z nožem, ki ga pomakate v vročo vodo, strnjenko razrežete na osem delov.
Kos strnjenke s kislo smetano položite na servirni krožnik ter prelijte s karameliziranimi limoninimi kolobarji v sladki smetani.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]