Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Mleko in mlečni izdelki


SIR
Sir lahko ponudimo za zajtrk, predjed, glavno jed, sladico ali kot desert v zadnjem hodu. V večini uživamo sir s kruhom, krekerji, sadjem ali kot del solate, a nekatere vrste sira se uporablja tudi za toplotno obdelavo.
Pri toplotni obdelavi se sir doda za okus, kot nadev ali kot priloga. Pri dodajanju jedem se mora upoštevati, da je sir slan in zato jedi s sirom tudi manj solimo. Če ga preveč segrejemo, se sesiri ter  se loči od maščobe. Sirovih omake ne smemo nikoli prevreti! Trši siri lažje vzdržijo visoke temperature kot mehki, a za sirov fondi uporabljamo zrele sire. Trši siri so primerni za gratiniranje, a kot nadev so primerni skoraj vsi.

SMETANA
Smetana se pridobiva iz mlečnih maščob.
Sladka smetana je pasterizirana in sterilizirana,a če je homogenizirana ni primerna za stepanje. Najprimernejša smetana za stepanje je sladka smetana, ki vsebuje 35 % maščob, smetana za kavo pa vsebuje premalo maščob za stepanje. Kisla smetana je priljubljena predvsem v vzhodni in srednjeevropski kuhinji in se uporablja za pecivo, juhe in omake. Vse pogosteje se uporablja tudi rastlinske smetane.
Ob predolgem stepanju smetane, se nam sesiri in nastane surovo maslo. Tekočina, ki ostane, se imenuje pinjenec.

JOGURT
Jogurt je fermentirano, polnovredno oz. posneto živilo, a v odvisnosti od maščob v mleku, mu daje tudi njegovo gostoto. Jogurt je osnova za vroče in hladne juhe, prelive,postreže se tudi kot nadomestek za sladico.

MLEKO
V večini primerov se uporabljajo kravje mleko. Kozje in ovčje, ki sta bolj mastna ter vsebujeta več beljakovin, sta največkrat kot napitek, a uporabljajo ju tudi v sirarstvu.
Mleko je ena od sestavina, ki se uporabljajo v mnogih jedeh, kot so mlečni riž, palačinke, razne strnjenke in jajčne kreme, pa tudi v različnih juhah in omakah. Uporablja se tudi pri pripravi kruha, peciva in sladoleda.
Rastlinski nadomestek za mleko je sojino mleko, ki ga pridelujejo iz sojinih zrn in vode, a vse pogosteje se v kuhinji uporablja tudi kokosovo mleko.

Če hočemo mleko ali smetano zavreti, posodo najprej oplaknemo s hladno vodo in potem občasno pomešamo.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo