Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Olja in trde maščobe


Olja in trde maščobe je ena izmed glavnih sestavin naše prehrane. So živalskega ali rastlinskega izvora. Živalske maščobe se pridobivajo iz maščobnega tkiva živali, osnova za pridobivanje surovega masla je kravje mleko, margarina se pridobiva iz industrijskih olj, a prav tako rastlinska mast.

Trda maščoba imenujemo tiste, ki so pri sobni temperaturi čvrste (svinjska mast, surovo maslo, margarina, rastlinska mast). Izraz olje se nanaša na maščobe, ki so v običajnih razmerah tekoči, izjema sta le palmovo in kokosovo olje, ki spadata v skupino poltrde maščobe.
Maščobe dajejo jedem polnost, voljnost in različne, a hkrati dobijo živila ob toplotni obdelavi hrustljavost in izrazitejši okus.


Olja se praviloma pridelujejo iz oreškov in semen. Vsako olje ima lastno barvo, okus, vonj. Olja so zaradi visokega vrelišča primerna za kuhanje, peko in cvretje.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]