Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Pita iz špargljev

Šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Njihova sezona nabiranja se začne z marcem in traja vse do sredine junija. Obstaja kopica receptov, a jaz vam predstavljam pito, ki je preprosta za pripravo in zelo okusna.
zahtevnost
45 minut

SESTAVINE (za pekač premera 26 cm):
en šop špargljev (500 g)
en zavitek vlečenega testa (500 g)
150 g sira ementaler
0,40 l sladke smetane
2 žlice krušnih drobtin
1 jajc
sol, muškatni orešček, tribarvni grobo mleti poper
maslo za mazanje pekača

PRIPRAVA
Šparglje operemo pod tekočo vodo. Nato jih potopimo v osoljeno vrelo vodo za 4 minute. Odcedimo in splaknemo s hladno vodo.

Ohlajene šparglje narežemo na manjše košččke (2 cm).
Okrogel pekač namažemo z maslom. V pekač položimo en list vlečenega testa, tako da pokrijemo dno, stranice pekača, a nekaj ga gleda čez rob.

Dno pokapamo s sladko smetano (cca 6 žlic). Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse liste vlečenega testa (6 kosov).
Po obloženem dnu pekača potrosimo narezane šparglje. Nato, potrosimo še s sirom, ki smo ga narezali na majhne kocke in potrosimo z grobo mletim poprom.
Nadev pite prelijemo s prelivom iz enega jajca, dveh žlic krušnih drobtin in 0,20 l sladke smetane, ki smo ga začinili s soljo in muškatnim oreščkom.
Nadev prekrijemo s testom, ki gleda čez rob pekača. Nato, pito prelijemo s preostankom sladke smetane.
Pito položimo v ogreto pečico na 180°C, za 35 minut.

NASVET
Po dvajsetih minutah pečenja, pito pokrute z ALU folijo.

Pečeno pito pustimo nekaj minut, da se umiri.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]