SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Torta Rdeči Žamet (Red Velvet)

Torta Rdeči Žamet je priljubljena predvsem med Američani. Osnovna receptura je splošno znana, a moja malenkost je dodala še malenkost svojega.
12 oseb
80 minut
SESTAVINE:
 ½  skodelice margarine
 1 ½  skodelice kristalnega sladkorja
 2 jajci
 2  žlici kakava
 4 žlice rdeče jedilne barve v gelu
 2 žlice tekočine od konzervirane rdeče pese (mešanica kisa in soka rdeče pese)
 1 čajna žlička soli
 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 1 skodelica pinjenca
 2 ½  skodelice moke
 1 ½  čajne žličke pecilnega praška
500 g kremnega sira mascarpone
0,30 l sladke smetane
100 g bele mlečne čokolade
100 g mandljevih lističev

PRIPRAVA
Kristalni sladkor in margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi, s pomočjo električnega mešalnika penasto zmešamo. Nato dodamo jajci in sol ter dobro premešamo. 

Barvni gel, kakav in vanilijev ekstrakt dobro premešamo. Prilijemo pinjenec in tekočino rdeče pese, premešamo ter prilijemo k mešanici iz margarine, jajc in sladkorja. Vse skupaj dobro premešamo.
V pripravljeno zmes postopoma umešavamo (ročno) moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Biskvitno zmes stresemo v okrogel pekač (premer 26cm) in po potrebi poravnamo.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 175°C, za 35 minut.
Pečen biskvit odstranimo iz pekača in počakamo, da se ohladi. Nato ga prečno prerežemo na tri dele.
PRIPRAVA KREME
V posodo stresemo kremni sir maskarpone, sladko smetano in belo čokolado, ki smo jo raztopili nad vodno soparo.

S pomočjo električnega mešalnika mešamo toliko časa, da dobimo kremno zmes.
SESTAVLJANJE TORTE
Na prvo plast biskvita stresemo eno tretjino kreme in enakomerno zamažemo po celotni površini. Nato položimo drugi kos biskvita, ki ga zamažemo z drugo tretjino kreme. Ponovno položimo biskvit in ga zamažemo s preostankom kreme.

Na koncu torto potresemo s praženimi lističi mandljev.
NASVET
- torto shranite za pol ure v hladilnik

- biskvita ni potrebno namočiti, ker je sočen

- priporočilo za serviranje: torto servirajte najkasneje naslednji dan, saj krema vsebuje belo čokolado, ki bo po dalšem hranjenju v hladilniku izsušila kremo.
Prostor za komentar
  • Blogger Komentar preko Blogerja
  • Facebook Komentar preko Faceboka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

5 komentarjev :

  1. Torta je bila odlična. Hvala ker si mi omogočil probo in podrobnejše informacije glede same priprave. Zdaj je treba samo še najti pravi moment in se lotiti priprave :)

    OdgovoriIzbriši
  2. No ja, ko se boš odločila in jo pripravila... se bom vsekakor povabil :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. V receptu piše "4 žlice jedilne barve v gelu". Jedilne barve v gelu so izredno močne in 4 žlice je absolutno preveč! Mogoče pa je tiskarski škrat malo ponagajal?

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav anonimni-a! Ni prišlo do tiskarskega škrata! Res, da v večini osebno uporabljam profesionalne gele in so zelo močni. A recept s količinami je bil sestavljen in pripravljen z barvnim gelom, ki se dobi na trgovskih policah. Žal je velika razlika v kvaliteti!

    Biskvit pri kolačih red velvet je rdeče barve in če želite vsaj približek, morate upoštevati količino iz recepta.
    Še primer v praksi, ki ga preizkusil: 1 žliča profesionalnega gela ali ena čajna žlička profesionalne rdeče barve v prahu je isto kot približno 4 žlice oz. 3 tubice iz trgovske police.

    DA SEM PRIŠEL DO TEGA ZAKLJUČKA, SEM V ZADNJEM LETU PRIPRAVIL KAR NEKAJ RAZLIČNIH RED VELVET KOLAČEV, A Z REZULTATI NISEM BIL ZADOVOLJEN....

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za pojasnilo. Se vidi, da uporabljam samo profesionalno barvo v gelu.

    OdgovoriIzbriši


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]