SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Bananin meringue

Meringue se v osnovi pripravlja s stepenih beljakov in sladkorja. V sodobni kuhinji se dodaja različne dodatke, a prvič se sladica omenja daljnega leta 1692 in je dobila ime po švicarskem mestu. Prvi zapisani recepti so iz leta 1706 in so jih našli v kuharski knjigi Françoisa Massialota. Poznamo ražlične tipe meringue, a tisti pravi so suhi in hrustljavi. 
6 oseb
190 minut
SESTAVINE
za biskvit se potrebuje:
300 g banan
2 beljaka
100 g sladkorja v prahu
za kremi se potrebuje:
250 g sliv
190 g banan
2 zvrhane žlice mletega sladkorja
500 g kremnega sira mascarpone
0,20 smetane za kavo (7,5% maščobe)

PRIPRAVA - biskvit
Banane olupimo in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Beljaka stepemo na tri četrt. Nato dodamo mleti sladkor in stepamo (4 minute) toliko časa, da dobimo gosto zmes.
Sneg dodamo bananini kaši in ga na rahlo umešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem. Nato nanj vlijemo biskvit in ga enakomerno razmažemo na debelino 5 milimetrov.
Pekač položimo v ogreto pečico na 125°C, za 60 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 70°C in sušimo še 60 minut.

Posušen meringue vzamemo iz pečice, mu odstranimo peki papir in nalomimo na neenakomerne kose.
Ko se nalomljeni koščki ohladijo, jih shranimo v pvc posodo in hermetično zapremo.

Opozorilce
Če bodo koščki meringue na odprtem se bodo navlažili in bodo postali mehki.
PRIPRAVA KREM
Banane olupimo, narežemo na manjše koščke, potrosimo s sladkorjem v prahu in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.

Slive operemo, odstranimo koščice, potrosimo z mletim sladkorjem in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Polovica kremnega sira mascarpone dodamo bananini kaši, drugo polovico slivovi kaši. Nato s pomočjo kuhinjske metlice zmešamo v gladko zmes.

Pripravljeni kremi postavimo za pol ure v hladilnik.
SERVIRANJE

V globok servirni krožnik vlijemo 0,05 l smetane za kavo. Nato na sredino položimo dobro žlico slivove kreme. Čez prvo kremo položimo dobro žlico bananine kreme. Na koncu vrh okrasimo s koščki bananine meringue.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]