Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Figova omleta

Fige so bile pomemben del prehrane v Mezopotamiji, Palestini, Egiptu in Grčiji. A že rimski kuhar Apicius naj bi, po zapisih, svoje svinje hranil s figami, da bi imele le te popolno meso. Fige, ki vsebujejo veliko vitamina B1 in mineralnih snovi, so začeli gojiti že leta 3000 pr. n. št.
4 osebe
40 minut
SESTAVINE
za testo se potrebuje:
2 jajci
45 g moke
4 g pecilnega praška
48 g kristalnega sladkorja
8 g vanilijevega sladkorja 
100 g fig
45 g čokoladnih kapljic
2 žlice sladke smetane
2 žlice olja

za kremo se potrebuje:
250 g fig
40 g kristalnega sladkorja
0,10 l vode
250 g kremnega sira mascarpone
0,08 l sladke smetane

ostalo:
sladkor v prahu, mleti lešniki, maslo

PRIPRAVA - KREMA

Kristalni sladkor stresemo v kozico. Nato ga toliko časa segrevamo (cca 4 minute), da nastane karamel. 

Zalijemo z 0,08 l vode.
Karamelu dodamo na kolobarje narezane fige. Nato kuhamo, na najmanjšem dovodu toplotne energije, 10 minut.
Karemelizirane fige ohladimo.
V posodi zmešamo kremni sir mascarpone in tekočo sladko smetano v gladko kremo.
Kremi iz mascarponeja dodamo karemelizirane fige in dobro premešamo.

Figovo kremo postavimo v hladilnik.
PRIPRAVA - BISKVIT

V posodo ubijemo jajci, dodamo kristalni in vanilijev sladkor ter stepamo, toliko časa (5 minut), da zmes naraste za trikrat.
Stepeni zmesi dodamo na kocke narezane fige olje, smetano in čokoladne kapljice ter premešamo. Nato v zmes na rahlo umešamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek.
Biskvit s figami stresemo v ponev, ki smo jo namazali z maslom. 

Po potrebi biskvitno zmes poravnamo.

Ponev postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 15 minut.
Pečen biskvit potrosimo z mletim sladkorjem (da se ne prime delovne površine), stresemo iz ponve ter ga zavihamo na pol.
SESTAVLJANJE OMLETE

Biskvit odvihamo. Nato polovico nadevamo s figovo kremo in prekrijemo s praznim delom biskvita. Na koncu potrosimo z mletimi lešniki in sladkorjem v prahu.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo