SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Kostanjeva tortica

Jesenski čas in Martinovanje ponujata kopico idej. 
6 OSEB
135 MINUT
SESTAVINE
za kremo se potrebuje:
200 g kostanjevega pireja (cca 350 g kostanja)
1 zavitek vanilijevega sladkorja (8 g)
90 g kristalnega sladkorja
400 g sladke smetane
4 liste želatine
1 zvrhana žlica kostanjeve paste
za podlogo se potrebuje:
100 g bele čokolade
240 g napolitank z lešnikovo kremo
za dekoracijo se potrebuje:
100 g temne čokolade za kuhanje
2 žlice mletega sladkorja
30 g temne čokolade



PRIPRAVA- KOSTANJEVA KREMA

Kostanj operemo ter kuhamo 55 minut. Nato ga na pol ohladimo, olupimo in s pomočjo vilice dobro pretlačimo.
Pretlačenemu kostanju dodamo vanilijev in kristalni sladkor, kostanjevo pasto, prilijemo sladko smetano in s pomočjo kuhinjskega električnega mešalca mešamo toliko časa (4 minute), da se zmes zgosti.

NASVET
Pri receptu sem uporabil kostanjevo pasto zaradi intenzivnejšega okusa. Pri recepturi jo lahko tudi izpustite.

Liste želatine namočimo za 5 minut v hladno vodo. Nato jih ožamemo in položimo v kozico. Dodamo 2 žlice vode in na najmanjšem dovodu toplotne energije segrevamo toliko časa, da se želatina razpusti.
Nato stopljeno želatino dobro vmešamo v kostanjevo kremo.

Kostanjevo kremo nalijemo v silikonske modelčke in jih postavimo za 2 ure v hladilnik.
PODLOGA ZA KOSTANJEVO TORTICO

Lešnikove napolitanke zdrobimo, dodamo stopljeno belo čokolado in dobro premešamo.
Zmes stresemo na peki papir in enakomerno razmažemo, na debelino pol centimetra.
Nato vse skupaj postavimo v hladilnik za eno uro.
Iz dobro ohlajene lešnikove plate izrežemo 6 krogov, velikosti zgornjega dela silkonskega modelčka.
PRIPRAVA - ČOKOLADNA DEKORACIJA

Nad vodno soparo raztopimo čokolado. Nato jo vlijemo na kos peki papirja. Čokolado, na tanko in enakomerno razmažemo v obliki pravokotnika.
Razmazano čokolado pokrijemo z drugim kosom peki papirja.
Na začetek postavimo tanek predmet v obliki valja in vse skupaj zavijemo v zvitek.

Zvitek postavimo za eno uro v hladilnik.
Zvitek odvijemo in odstranimo zgornji peki papir. Nato čokoladne koščke zložimo na krožnik in do uporabe shranimo v hladilnik.
SESTAVLJANE SLADICE
Na delovno površino položimo izrezan krog iz napolitankine plate. Nanj stresemo strnjeno kostanjevo kremo iz silikonskega modelčka, ki smo ga pred tem namočili za 15 sekund v vročo vodo.
Spodnji rob tortice na rahlo premažemo s stopljeno čokolado. Nato postavljemo koščke čokolade en zdraven drugega okoli kostanjeve kreme.
Na koncu na sredino zapičimo nekaj koščkov čokolade in potrosimo z mletim sladkorjem.

Postopek ponovimo še pri ostalih torticah iz kostanja.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]