SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Limonina meringue pita

Slastna in osvežujoča pita, ki je zabeležena kot šestoti recept na kuharskem blogu Blaž`kuha.
8 OSEB
90 minut

Kaj se potrbuje za slastno pito?
(mera skodelica 0,20 l ; pekač premera 25 cm)
Za testo se potrebuje:
2 skodelice moke
1 zvrhana žlica kristalnega sladkorja
1/2 čajne žličke soli
1/2 skodelice masla
3 žlice hladne vode
1 1/2 čajne žličke limoninega soka
1 jajce
Za limonino kremo s potrebuje:
1 skodelica kristalnega sladkorja
1/3 skodelice jedilnega koruznega škroba
1 skodelica vode
6 rumenjakov
1/2 skodelice limoninega soka
2 čajne žličke naribane limonine lupine
2 žlice masla
Za meringue se potrebuje:
4 beljake sobne temperature
1/2 čajne žličke soda bikarbone
1/3 skodelice kristalnega sladkorja
3 zvrhane žlice mletega sladkorja



600 krat - Uvod avtorja bloga



PRIPRAVA - TESTO
V posodo stresemo moko, kristalni sladkor, sol in maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Sestavine dobro premešamo. Nato dodamo mokre sestavine (voda, razžvrkljano jajce, limonin sok) ter gnetemo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo in dobimo kepo testa.

Testo zavijemo v PVC folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik.
Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo v obliki kroga, debeline en centimeter in premera pekača + njegov rob.

Z razvaljanim testom obložimo pekač, ki smo ga namazali z maslom. Testo, ki gleda čez rob pekača, odrežemo. Nato testo pokrijemo s PVC folijo in nanjo stresemo lečo, riž ali fižol.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 30 minut.
Ko je testo dovolj pečeno, ga vzamemo s pečice in odstranimo vložek (leča, riž ali fižol).

NASVET
Vložku odstranimo PVC folijo in ga shranimo za naslednjo uporabo. Ta pripomoček za oblikovanje željene oblike lahko uporabimo pri kopici receptov.
PRIPRAVA - LIMONINA KREMA
V kozico stresemo jedilni škrob (gustin), kristalni sladkor, vodo in limonin sok. Dobro premešamo, da se škrob raztopi.
Nato kozico postavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zmes zgosti in postane prozorna.
Kozico odstavimo. V kuhano zmes zamešamo maslo in naribano limonino lupino. Nato v zmes dobro umešamo še rumenjake.
Limonino kremo nalijemo v pečeno testo. Nato vse skupaj pokrijemo s PVC folijo, da ne nastane skorijca.
PRIPRAVA - MERINGUE KREME
Beljake, sobne temperature, stepemo v trd sneg. Nato dodamo kristalni in mleti sladkor, soda bikarbono in vse skupaj dobro premešamo.

NASVET
Sestavine se morajo res dobro premešati in povezati, kajti drugače bo med peko in počivanjem pite sladkor odstopil od beljakov in bo nastala sladka tekočina. 
S pekača odstranimo folijo. Nato na limonino kremo stresemo stepene beljake in dekorativno zamažemo.

NASVET
Stepene beljake enakomerno zamažemo po celotni površini. Nato s kuhinjsko paleto naredimo laske (paleto položimo na sneg in povlečemo navzgor - postopek ponavljamo po celotni površini pite).
Pekač postavimo v ogreto pečico na 170°C, za 20 minut.

Pečeno limonino pito, pred serviranjem, pustimo počivati na sobni temperaturi 4 ure.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]