Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Galette z jabolki

Galette je izraz, ki se uporablja v francoski kuhinji za krhko testo, razvaljano v obliki kroga. Poleg osnove, ki je krhko testo, je nadeva lahko slan, sladek, sadni, zelenjavni… Torej, kar vam pade na pamet, le malo domišljije je potrebno.
4 OSEBE
75 MINUT
In kaj se potrebuje za okroglo pito iz krhkega testa?
TESTO
175 g moke, tip 500
100 g masla
1 ščepec soli
2 žlice hladne vode
NADEV
2 večja jabolka
4 žlice kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
sok polovice limone
1/3 čajne žličke limonine lupine
2 žlice mletih orehov
2 žlice rozine
2 žlice suhih brusnic
OSTALO
sladka smetana
kristalni sladkor
mleti sladkor

PRIPRAVA TESTA
V posodo stresemo moko, dodamo ščepec soli in pokapamo s hladno vodo. Nato dodamo še maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi in s pomočjo rok na hitro pregnetemo, da se sestavine delno povežejo.
Zmes stresemo na pomokano delovno površino in gnetemo toliko časa, da se sestavine dobro povežejo.
Pregneteno testo zavijemo v PVC folijo in ga položimo v hladilnik za pol ure.
PRIPRAVA NADEVA
Jabolka operemo pod tekočo vodo, odstranimo koščice in narežemo na tanke rezine. Narezana jabolka pokapamo z limoninim sokom. Dodamo mlete orehe, rozine, brusnice, kristalni in vanilijev sladkor ter naribano limonino lupino. Sestavine dobro premešamo.
SESTAVLJANJE
Krhko testo razvaljamo v obliko kroga, debeline 3 milimetre.
Testo nato položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
NASVET 
- ko razvaljate testo v obliko kroga, ga ne obrezujte, saj boste s tem dobili rustikalni videz
- če niste vešči prelaganja testa z delovne površine v pekač vam priporočam, da ga razvaljate kar na peki papirju in vse skupaj položite na pekač
Na sredino testa položimo nadev in ga oblikujemo v obliki kroga. Pri tem pazimo, da nam ostane prazen zunanji rob, širine 5 centimetrov.
S praznim zunanjim robom pokrijemo nadev. Štrleče dele testa nežno pritisnemo ob nadev.
Krhko testo premažemo s tekočo sladko smetano in potrosimo s kristalnim sladkorjem.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 190°C, za 28 minut.
Pečeno Gelatto pustite nekaj minut počivati, nato jo razrežete na štiri kose, potrosite z mletim sladkorjem in servirate.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo