Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Turški burek

Tava boregi alias turški burek polnih okusov za slastno kosilo...


Preprosta in okusna jed z mojim priokusom!

testo za burek
Ideje za pripravo novih receptov z mojim priokusom velikokrat dobim med pogovori z znanci, prijatelji, sodelavci... 👍😍😉 Spodnji recept je nastal med "kofetkanjem" na delovnem mestu. Pomočnico z njenimi odličnimi idejami in recepti, ki jih pripravlja v domačem okolju vedno vneto poslušam in si poizkusim zapomniti vsaj glavne podatke... 😉💬 Skozi vsa ta leta sem med drugim spoznal kako je raznovrstna in okusna hrana, ki izvira iz podeželja bivše Jugoslavije. V veliko primerov ima hrana lokalno ime, a se pripravlja na toliko načinov kot je gospodinj...

Za turški burek sem prvič slišal od sodelavke. Razlagala mi je kaj to je, kako ga ona naredi in že po opisu je bilo mljaskkkkkk 😋😋😋 Burek pripravi iz vlečenega testa z dodatkom kvasa. Za nadev uporabi le sveže mleto goveje meso in česen. Pred pripravo bureka sem brskal še po spletu, iskal dodatne informacije... Na koncu je dobila moja verzija bogatejše testo. Nadevu dodal "zadevice po mojem okusu" in prepražil. A je še ena poglavitna razlika. V večini primerov se turški burek ocvre v ponvi, a moj je končal v pečici.

kvašeno testo za burek
Ste vedeli, da burek oziroma borek izvira iz turške kuhinje, ki pa je zelo priljubljen v državah bivše Jugoslavije. Jed je praviloma narejena iz vlečenega testa. A nekateri predeli predvsem v Bosni in Hercegovini, Albaniji in Turčiji uporabljajo kvašeno testo. Najpogosteje je polnjen s feta sirom, a se za nadev uporablja tudi mleto goveje meso, krompir ali špinača.
PS: Med pohajkovanjem po turški obali me navdušila njihova verzija pice. TUKAJ si pa lahko preberete recepturo z mojim priokusom...👌😋
 SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZA 4 osebe  ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PEKE 40 minut  ALERGENI laktoza, gluten

TESTO
150 ml kefirja
100 ml mlačne vode
30 ml oljčnega olja
čajna žlica soli
450 g ostre moke
zavitek suhega kvasa (7g)

NADEV
420 g mletega govejega mesa
110 g korenja
220 g zelja
srednje velika čebula
oljčno olje

ZAČIMBE
čajna žlica soli
ščep muškatnega oreščka
ščep majarona
ščep tribarvnega grobo mletega popra
čajna žlica česna granulat
čajna žlica mlete rdeče paprike

OSTALO
oljčno olje za premaz

.




recepti

1.  Kefir in vodo nalijemo v posodo. Dodamo oljčno olje in suhi kvas. Dobro premešamo. Dodamo ostro moko in vgnetemo testo. Kvašeno testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.

2. Čebulo očistimo, narežemo na drobno in stresemo v kozico. Začinimo s soljo in pokapamo z oljčnim oljem. Pražimo toliko časa, da oveni. Dodamo meso in pražimo 7 minut. Nato dodamo naribano korenje in na tanke rezine narezano zelje. Začinimo. Pražimo 5 minut. Zalijemo s 60 ml vode in dušimo še toliko časa, da voda izhlapi. Odstavimo in pustimo, da se nadev ohladi.


nadev za burek


3. Testo stresemo na pomokano delovno površino. Nato ga razvaljamo na debelino dva do tri milimetre. Na koncu si pomagamo z dlanmi, da tudi robove stanjšamo na pravo debelino.

4. Polovico nadeva raztrosimo po testu. Nato zunanje robove testa zavihamo v notranjost, da se nekoliko prekrivajo. Potrosimo s preostankom nadeva. Zunanje robove ponovno zavihamo v notranjost, da se nekoliko prekrivajo. Nadevano testo obrnemo in prenesemo na pekač, na katerega smo položili kos papirja za peko.

okusi tuje kuhinje

5.  Burek z dlanmi nežno nekoliko potlačimo in oblikujemo krog, da dobimo višino treh centimetrov. Dobro premažemo z oljčnim oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 stopinj za 40 minut.

SERVIRNI NAMIG Pečen burek pustimo nekaj minut, da se umiri. Nato ga razrežemo na poljubne kose. Kot priloga se odlično poda skleda listnate solate.




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo