Za konec tedna nekaj toplega, hranljivega in preprostega. Ajda se odlično poveže z zelenjavo in fižolom ter ustvari popolno enolončnico, ki te nasiti, ne da bi ti vzela ves dan. Poleg kruha ali žlice kisle smetane je to tolažilni krožnik, ki lepo zaokroži teden.
Sestavine (za 2–3 osebe)
-
150 g ajdove kaše
-
1 rdeča paprika
-
1 korenček
-
1 manjša bučka
-
1 manjša čebula
-
2 stroka česna
-
1 žlica oljčnega olja
-
400 ml zelenjavne jušne osnove (ali voda + zelenjavna jušna kocka)
-
1 konzerva kuhanega rdečega fižola s tekočino (400 g)
1 žlička mlete sladke paprike
-
sol, poper po okusu
-
šopek svežega peteršilja
Postopek priprave
-
Čebulo in česen sesekljaj. Papriko, korenček in bučko nareži na majhne koščke.
-
V večjem loncu segrej olje in na njem najprej popraži čebulo in česen, da zadišita.
-
Dodaj korenček in papriko, po 5 minutah še bučko. Premešaj, soli in dodaj mleto papriko.
-
Vmešaj ajdovo kašo, prilij jušno osnovo in kuhaj približno 12 minut, da se kaša zmehča.
-
Proti koncu dodaj še fižol in pokuhaj še 5 minut. Po potrebi prilij malo vode.
-
Enolončnico začini s poprom, po okusu še dosoli.
-
Pred serviranjem potresi s svežim peteršiljem.
Za še bolj poln okus lahko na začetku dodaš tudi majhen kos suhe slanine ali dimljene paprike. Če ostane kaj, jo lahko naslednji dan pogreješ – bo še boljša!
Ni komentarjev
Objavite komentar