Ajdovčki



Hrustljavi in ravno prav sočni piškoti s čokolado!
#poletje18 #cokoladniizziv
Ja! Končno tu prva receptura, od enaindvajsetih, ki jih bom predstavil skozi poletni čas.

Ob skodelici kave Loka Special, prebiranju knjige "ČOKOLADNE DOBROTE" in gledanju filma "Julie & Julia" prišel na idejo. Kava je kriva za ustvarjalno razmišljanje. Med prebiranjem knjige se mi zdelo kar nekaj receptov zelo interesantnih, a na koncu se odločil za pripravo vseh enaindvajset. In ravno v tem času sem gledal film, ki govori o kuharici in gastro blogerki, ki po njeni kuharski knjigi pripravlja recepte in jih objavlja... Nekaj v tem stilu želel že pred časom speljati, a se vse skupaj na koncu ni uresničilo. Sedaj dovolj energije in zagona, da izziv izpeljem. Nebi bil pa jaz jaz😉😁😂, če receptov iz knjige nebi spreminjal, testiral in preizkušal različne rešitve. Pri vseh receptih ideje črpam iz knjige, a predstavljam in zavijem jih v mojem stilu. 
Idejo za ajdovčke črpal iz recepta v knjigi pod zaporedno številka ena "ČOKOLADNI SRČKI"...


#Testo
230 g masla
250 g ajdove moke
100 g moke tip 500
120 g sladkorja
75 g temne čokolade (najman 56% delež kakava)

#Nadev
120 ml sladke smetane
130 g temne čokolade (najman 56% delež kakava)
zvrhana žlica kremnega sira maskarpone

#Dekoracija
80 g bele čokolade
žlica sončničnega olja



#SestavineZa
18 nadevanih keksov

#ČasPeke
16 minut

#Zahtevnostna Stopnja
enostavno

#Alergeni
gluten
laktoza

Brez čokolade gre ne...
Ajdovo in belo moko stresemo v skledo. Dodamo sladkor in temno čokolado, ki jo sesekljamo. Premešamo. Nato dodamo hladno maslo, narezano na kocke. Umešamo testo. Testo zavijemo v folijo za živila in shranimo za 20 minut v hladilnik. 
Krhko testo položimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo na debelino 4 do 6 milimetrov. Z modelom za piškote, premera 6cm, izrežemo kroge. Kroge testa položimo na pekač pokrit s papirjem za peko. Ostanek testa, ki je nastal pri izrezavanju pregnetemo, razvaljamo in ponovno izrežemo kroge.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 stopinj za 16 minut. Pečene kekse pustimo na pekači, da se ohladijo.
Kombinaciji hrustljavosti in kremnega okusa se je težko upreti...
Sladko smetano nalijemo v kozico. Dodamo na manjše kose narezano čokolado. Ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se čokolada stopi in poveže s smetano. Ne sme zavreti! Dobro ohladimo.
Ohlajeni zmesi dodamo maskarpone. Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti mešamo toliko časa (približno 4 minute), da zmes naraste in se spremeni v kremno.
Na polovico keksov položimo po slabo žlico čokoladne kreme. Pokrijemo z drugo polovico keksov. 
Pika na i je bela čokolada...
Belo čokolado nalomimo na manjše kose. Dodamo olje in stopimo nad vodno soparo. S papirja za peko naredimo vrečko (kot jo poznate za ocvrt krompir ali pečenj kostanj) in jo napolnimo s stopljeno čokolado. Konico vrečke odrežemo. Z nežnimi pritiski vlečemo črte čez nadevane kekse.
Kekse zložimo na servirni krožnik in shranimo v hladilnik, da se dobro ohladijo Priporočam "čez noč"!

Objavite komentar

Copyright © BLAŽ KUHA - kuharski blog . Designed by OddThemes & SEO Wordpress Themes 2018