Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pad Thai: Ne le jed, ampak zgodba o Tajski!

Odkrij zgodbo legendarnega Pad Thaia – tajske nacionalne jedi, ki združuje zgodovino, kulturo in ulični utrip. Preberi, kako je nastal, zakaj je ...
0

Ste se kdaj vprašali, kaj se skriva za okusnim Pad Thaiem? To ni le porcija rezancev; to je jed, ki pripoveduje zgodbo o zgodovini, kulturi in preživetju Tajske! Pripravite se na kulinarično potovanje v preteklost, ki vas bo popeljalo od uličnih stojnic do vladnih odločitev.

Tajska jed Pad Thai z riževimi rezanci, rakci, tofu, arašidi in koriandrom, postrežena na keramičnem krožniku

Ko pomislite na Pad Thai, si predstavljate Tajsko, kajne? A zanimivo, rezanci, ki so srce te jedi, sploh niso izvirno tajski! Njihove korenine segajo daleč nazaj na Kitajsko, od koder so z trgovino in migracijami prišli tudi na Tajsko. Tudi tehnika praženja v voku (stir-frying) ima močne kitajske vplive.

Dolgo časa so na Tajskem obstajale različne jedi z rezanci, ki so se razlikovale od regije do regije. Pad Thai, kot ga poznamo danes, je začel dobivati svojo obliko šele sredi 20. stoletja.

Ko se je umešala vlada!!

Pravi preboj za Pad Thai pa se je zgodil zahvaljujoč enemu človeku: Plaeku Phibunsongkhramu, takratnemu predsedniku vlade Tajske v tridesetih in štiridesetih letih. V tistem času se je Tajska soočala z gospodarskimi težavami in močnim valom nacionalizma. Phibun je želel okrepiti nacionalno identiteto in enotnost – in to je vključevalo tudi hrano!

Zakaj rezanci? Bili so poceni, hranljivi in enostavni za pripravo z lokalnimi sestavinami. Poleg tega je vlada med drugo svetovno vojno želela zmanjšati odvisnost od riža, ki so ga izvažali. Zato so aktivno spodbujali uporabo riževih rezancev namesto pšeničnih.

Vlada je celo razdelila specifične recepte, da bi zagotovila, da bo jed "tajska" in jo bo mogoče dosledno pripravljati po vsej državi. In tako se je rodilo ime "Pad Thai", kar dobesedno pomeni "tajsko praženje", poudarjajoč njegov nacionalni značaj. Prava marketinška poteza, že tedaj ane?

Tedaj se je Pad Thai seveda začel razvijati. Danes obstajajo številne regionalne različice in vsak kuhar mu doda svoj osebni pečat. Osnovne sestavine so običajno riževi rezanci, jajca, tofu, kozice (ali piščanec/svinjina), sojini kalčki in drobnjak. Toda ravnotežje med tamarindo, ribjo omako, palmovim sladkorjem in čilijem se lahko razlikuje. Ne pozabimo na zdrobljene arašide, ki dodajo tisto hrustljavost in oreškast okus!

Prilagodljivost Pad Thaia je ključna za njegovo globalno priljubljenost. Ko so tajski priseljenci in restavratorji širili svojo kuhinjo po svetu, je Pad Thai postal nekakšen "ambasador" tajskih okusov. Enostaven je za pripravo in splošna privlačnost prepraženih rezancev ga je hitro spremenila v mednarodno uspešnico.

Danes je Pad Thai veliko več kot le obrok. Je simbol tajske kulinarične dediščine in iznajdljivosti. Predstavlja fascinantno združitev vplivov in je dokaz, kako lahko narod iz različnih kulinaričnih tradicij ustvari nekaj povsem svojega.

Ne glede na to, ali ga poskusite na živahni ulični stojnici v Bangkoku ali v elegantni restavraciji, vsak grižljaj Pad Thaia pripoveduje zgodbo o kulturni odpornosti, prilagodljivosti in neskončni inovaciji.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo