Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Bržola na hitro v kremni gorčični omaki

Sočna bržola z aromatično gorčično omako – hitro, nasitno in popolno za hiter torek, pripravljeno v 30 minutah.

To je tisto kosilo, ki izgleda kot nekaj, kar bi streglo v bistroju, a je v resnici pripravljeno v pol ure. Bržola se na hitrem ognju lepo zapeče, začimbe ustvarijo tisti prijetni “rustikalni” okus, omaka iz smetane, gorčice in limone pa jed povleče v bolj moderno, svežo smer. Odlično se ujame s pečenim krompirjem iz ponve, z rižem ali kar s kosom kruha, ki ga pomakaš v omako.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 bržoli (ali 4 manjše vsaka cca 120 g, debele 1,5–2 cm)

  • sol in sveže mlet poper po okusu

  • 1 žlička sladke paprike

  • 1 žlička dijonske gorčice (za meso)

  • 2 žlici olja

  • 1 manjša čebula, drobno narezana

  • 120 ml sladke smetane za kuhanje

  • ½ žličke dijonske gorčice (za omako)

  • ½ žličke grobe zrnate gorčice

  • sok ¼ limone

  • 50 ml jušne osnove ali vode

  • šopek peteršilja, sesekljan

Postopek priprave

  1. Pripravi meso.
    Bržolo osuši s papirnato brisačo. Obilno ju posoli, popraj in natri s sladko papriko ter tanko plastjo dijonske gorčice. Pusti 5 minut, da se začimbe “primejo”.

  2. Zapeči bržolo.
    V večji ponvi segrej olje na visoko temperaturo. Bržolo položi v ponev in peci 3–4 minute na prvi strani, da lepo porjavi. Obrni in peci še 3–4 minute na drugi strani.
    Opomba: če sta bržola debelejša, čas podaljšaj za 1 minuto.

  3. Meso odstavi.
    Bržolo preloži na krožnik in ju rahlo pokrij z aluminijasto folijo. Tako ostaneta sočni, sokovi pa se sprostijo.

  4. Pripravi osnovo za omako.
    V isto ponev dodaj sesekljano čebulo in jo na srednji temperaturi praži 2–3 minute, da postekleni. Medtem s kuhalnico postrgaj rjave karamelizirane delce z dna ponve — ti so največji vir okusa.

  5. Dodaj tekočine.
    V ponev vlij jušno osnovo (ali vodo), premešaj in pusti 1 minuto, da se rahlo reducira.

  6. Vmešaj smetano in gorčico.
    Dodaj sladko smetano, dijonsko gorčico in zrnato gorčico. Mešaj, dokler ne dobiš enotne, sijoče omake.

  7. Zaključi omako.
    Dodaj nekaj kapljic limoninega soka za svežino ter polovico sesekljanega peteršilja. Kuhaj še 1 minuto na nizki temperaturi.

  8. Vrnite bržoli v omako.
    Bržoli vrni v ponev, skupaj z vsemi sokovi s krožnika. Kuhaj 2 minuti na nizki temperaturi, da se okusi povežejo.

  9. Postrezi.
    Prelij z omako in potresi s preostankom peteršilja.

    0.0/ 5 (0)


Če želiš bolj “luxury” verzijo, dodaj v omako žličko masla tik pred koncem — maslo jo naredi še bolj svilnato. Odlična priloga je tudi kuskus, saj popije ravno prav omake.

Kuhla – 5×10 (PDF)
Kuhla PDF
5×10
Kuhla – Sladki izbor (PDF)
Kuhla PDF
Sladki izbor
Mini paket (2 PDF)
−20% na dražjega
Dodaj oba 🛒
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo