To je tisto kosilo, ki izgleda kot nekaj, kar bi streglo v bistroju, a je v resnici pripravljeno v pol ure. Bržola se na hitrem ognju lepo zapeče, začimbe ustvarijo tisti prijetni “rustikalni” okus, omaka iz smetane, gorčice in limone pa jed povleče v bolj moderno, svežo smer. Odlično se ujame s pečenim krompirjem iz ponve, z rižem ali kar s kosom kruha, ki ga pomakaš v omako.
Sestavine (za 2 osebi)
-
2 bržoli (ali 4 manjše vsaka cca 120 g, debele 1,5–2 cm)
-
sol in sveže mlet poper po okusu
-
1 žlička sladke paprike
-
1 žlička dijonske gorčice (za meso)
-
2 žlici olja
-
1 manjša čebula, drobno narezana
-
120 ml sladke smetane za kuhanje
-
½ žličke dijonske gorčice (za omako)
-
½ žličke grobe zrnate gorčice
-
sok ¼ limone
-
50 ml jušne osnove ali vode
-
šopek peteršilja, sesekljan
Postopek priprave
-
Pripravi meso.
Bržolo osuši s papirnato brisačo. Obilno ju posoli, popraj in natri s sladko papriko ter tanko plastjo dijonske gorčice. Pusti 5 minut, da se začimbe “primejo”. -
Zapeči bržolo.
V večji ponvi segrej olje na visoko temperaturo. Bržolo položi v ponev in peci 3–4 minute na prvi strani, da lepo porjavi. Obrni in peci še 3–4 minute na drugi strani.
Opomba: če sta bržola debelejša, čas podaljšaj za 1 minuto. -
Meso odstavi.
Bržolo preloži na krožnik in ju rahlo pokrij z aluminijasto folijo. Tako ostaneta sočni, sokovi pa se sprostijo. -
Pripravi osnovo za omako.
V isto ponev dodaj sesekljano čebulo in jo na srednji temperaturi praži 2–3 minute, da postekleni. Medtem s kuhalnico postrgaj rjave karamelizirane delce z dna ponve — ti so največji vir okusa. -
Dodaj tekočine.
V ponev vlij jušno osnovo (ali vodo), premešaj in pusti 1 minuto, da se rahlo reducira. -
Vmešaj smetano in gorčico.
Dodaj sladko smetano, dijonsko gorčico in zrnato gorčico. Mešaj, dokler ne dobiš enotne, sijoče omake. -
Zaključi omako.
Dodaj nekaj kapljic limoninega soka za svežino ter polovico sesekljanega peteršilja. Kuhaj še 1 minuto na nizki temperaturi. -
Vrnite bržoli v omako.
Bržoli vrni v ponev, skupaj z vsemi sokovi s krožnika. Kuhaj 2 minuti na nizki temperaturi, da se okusi povežejo. -
Postrezi.
Prelij z omako in potresi s preostankom peteršilja.
Če želiš bolj “luxury” verzijo, dodaj v omako žličko masla tik pred koncem — maslo jo naredi še bolj svilnato. Odlična priloga je tudi kuskus, saj popije ravno prav omake.
−20% na dražjega

Ni komentarjev
Objavite komentar