Lešnikova torta

Nasvet: lešnike lahko nadomestimo z mandeljni ; naredimo lahko tudi lešnikove kocke (biskvit spečemo v obliki pravokotnika, postopek nadaljujemo po receptu) ; sestavljen pravokotni biskvit glaziramo s čokolado in pred serviranjem narežemo na kocke - pred glaziranjem lahko narežemo na poljubne kocke ter vsako kocko posebej glaziramo s čokolado 
recept za torto, recept za čokoladno torto, recepti za sladice, lešnikova torta


recept
Biskvit…
7 jajc
7 žlic sladkorja
7 žlic moke tip 500
1 čajna žlička pecilnega praška
1 zavitek vanili sladkorja
0,10 kg celih lešnikov (5 žlic)
0,06 kg jedilne čokolade
Nadev…
0,80 l sladke smetane
5 žlic kakavovega kremnega namaza z lešniki (nugat)
2 žlice ruma
1 zavitek vanili sladkorja
0,10 kg celih lešnikov
0,06 kg jedilne čokolade
Preliv...
0,20 kg jedilne čokolade
3 žlice olja
pest lešnikov
1 zavitek vanili sladkorja



Odrežemo 5 kosov peki papirja ter na njih narišemo kroge premera 26 cm (pomagamo si z krožnikom).
Jajca in sladkor zmešamo v penasto maso (mešamo z električnim mešalnikom približno 9 minut na najvišji hitrosti).
Stepenim beljakom dodamo presejano moko in pecilni prašek ter s pomočjo kuhinjske metlice na rahlo umešamo. 
S pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo čokolado in lešnike (sestavine - biskvit), dodamo 1 zavitek vanili sladkorja ter premešamo.
Na pekač položimo peki papir, v krog ulijemo dve zajemalke (zajemalka 0,15 l) mase ter s pomočjo palete enakomerno razmažemo po krogu. 

Postopek ponovimo tudi na preostalih štirih odrezanih kosih peki papirja.

Debelina mase na peki papirju 0,5 cm.
Maso potrosimo z mleto mešanico (lešniki, čokolada, vanili sladkor)-(dobre dve žlice).
Maso s posipom pečemo v ogreti pečici na 210°C, 7 minut.

Pečene biskvite polagamo en na drugega.
V posodi stepemo sladko smetano.
Stepeni sladki smetani dodamo mlete lešnike (zmeljemo grobo), kakavov kremni namaz z lešniki, rum, vanili sladkor, jedilno čokolado (stopimo nad soparo).
Sestavine s pomočjo električnega mešalnika dobro premešamo.
Pečenemu biskvitu odstranimo peki papir ter ga položimo na jekleno ali leseno desko tako da vidimo posip.
Na biskvit stresemo dobre tri žlice nadeva ter s pomočjo palete enakomerno razmažemo.

Na namazan biskvit položimo nov biskvit tako, da vidimo posip.
Postopek ponavljamo, da porabimo vseh pet biskvitov.
Na koncu sestavljene plasti biskvita zmažemo z nadevom (povrhu in ob strani) ter položimo v hladilnik za pol ure.
Nad soparo stopimo jedilno čokolado z dodatkom olja.

Olje dodamo čokoladi zato, da dobimo čokoladni sij.

S stopljeno čokolado prelijemo sestavljen biskvit ter s pomočjo palete razmažemo čokolado po celotni površini.

Vrh torte potrosimo s celimi lešniki ter vanili sladkorjem.

Torto položimo v hladilnik počivati vsaj za eno uro in pol.

alergeni

Objavite komentar

3 Komentarji

  1. Ali se za boljšo aromo lešnika v biskvitu lahko uporabi lešnikova pasta? Ta je izdelana iz popolnoma zmletih lešnikov in se jo lahko uporablja za izdelavo sladoleda in aromatiziranje krem. Razmišljam na glas in ne vem ali bi bilo to dobro ali ne...
    Samo zanima me ali ste z njo že delali oziroma, če imate kakšno prakso s tem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Preizkusil tudi že s pasto, a res da ni bila lešnikova. Meni osebno pasta v klasični biskvit , na žlice, ne gre, raje jo bi uporabil v kremi. Obstajajo različne paste in ker ne vem točno katero imate oz. kakšna je struktura. Če je kompaktna se lahko samo nadomestijo lešniki ali kombinira. Če je bolj kremno tekoča, bi dodal v biskvit pol žlice več moke in vse eno kombiniral z lešniki.
      Skratka. če bi imel pred sabo lešnikovo pasto bi kombiniral z mletimi lešniki.

      Izbriši