Jed, ki spada med klasične jesensko zimske priloge!
Ajdovi žganci spadajo med tradicionalne slovenske jedi.
Ste vedeli, da kljub temu, da so ajdovi žganci tradicionalna slovenska jed, se razlikujejo po regijah. V vzhodnem delu Slovenije so bolj podobni žličnikom, ker vsebujejo večjo količino vode. Na Gorenjskem so zelo suhi in na izgled spominjajo na ribano kašo. Obalni del Slovenije izvorno jed ne pozna. Koroške gospodinje in gospodinjci pripravljajo žgance nekoliko drugače od ostalih delov lepe naše dežele na sončni strani Alp. Namreč ajdovo moko brez dodatkov pražijo in nato še vroči med stalnim mešanjem prilivajo slano vrelo vodo. Na koncu zabelijo z ocvirki.
| PODROBNOSTI O RECEPTU ↓
|
1. V kozico nalijemo vodo. Dodamo maslo in sol. Pustimo, da voda zavre.
2. V vrelo vodo stresemo ajdovo moko kateri smo primešali ostro moko. Kuhamo 4 minute, da se naredi cmok. Nato z leseno žlico na sredini do dna naredimo luknjo. Kozico pokrijemo in kuhamo 30 minut.
3. Kozico odstavimo in odlijemo odvečno tekočino. Tekočino shranimo, če jo bomo še rabili pri pripravi žgancev. Ajdovo gmoto stresemo v nizek pekač in zabelimo s praženimi suhimi ocvirki.4. Z jedilno vilico trgamo ajdovo gmoto, da jo razdrobimo.
V primeru, da je preveč suhih delov prilijete malo tekočine, ki ostala pri kuhanju.
Ni komentarjev
Objavite komentar