Ajdovi žganci

 

Jed, ki spada med klasične jesensko zimske priloge!

Ajdovi žganci spadajo med tradicionalne slovenske jedi.

Žganci se v večini servirajo kot priloga ob kislem zelju in pečenici ali krvavici. Odlično se ujamejo tudi kot priloga ob telečji ali piščančji obari. Pogosto se servirajo tudi z mlekom ali kislim mlekom.


Ste vedeli, da kljub temu, da so ajdovi žganci tradicionalna slovenska jed, se razlikujejo po regijah. V vzhodnem delu Slovenije so bolj podobni žličnikom, ker vsebujejo večjo količino vode. Na Gorenjskem so zelo suhi in na izgled spominjajo na ribano kašo. Obalni del Slovenije izvorno jed ne pozna. Koroške gospodinje in gospodinjci pripravljajo žgance nekoliko drugače od ostalih delov lepe naše dežele na sončni strani Alp. Namreč ajdovo moko brez dodatkov pražijo in nato še vroči med stalnim mešanjem prilivajo slano vrelo vodo. Na koncu zabelijo z ocvirki.


ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

 

AJDOVA MOKA

OSTRA MOKA

SOL

MASLO

VODA

SUHI OCVIRKI

500 g

250 g

ena žlica

125 g

2 l

120 g

 

 

PODROBNOSTI O RECEPTU

 

KOLIČINA  

6 oseb

 

ČAS PIPRAVE- KUHANJE

35 minut

 

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA

enostavno

 

ALERGENI

gluten, laktoza

 

POSTOPEK PRIPRAVE


 

1. V kozico nalijemo vodo. Dodamo maslo in sol. Pustimo, da voda zavre.

2. V vrelo vodo stresemo ajdovo moko kateri smo primešali ostro moko. Kuhamo 4 minute, da se naredi cmok. Nato z leseno žlico na sredini do dna naredimo luknjo. Kozico pokrijemo in kuhamo 30 minut.

3. Kozico odstavimo in odlijemo odvečno tekočino. Tekočino shranimo, če jo bomo še rabili pri pripravi žgancev. Ajdovo gmoto stresemo v nizek pekač in zabelimo s praženimi suhimi ocvirki. 

4. Z jedilno vilico trgamo ajdovo gmoto, da jo razdrobimo.

V primeru, da je preveč suhih delov prilijete malo tekočine, ki ostala pri kuhanju. 

Objava komentarja

0 Komentarji