Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Črne štručke za hamburger

Kako poživiti letošnji praznik Noč Čarovnic?


Bombete v stilu noči čarovnic!

Čez mesec dni bo vse v stilu praznika, ki ga obeležujejo predvsem v Zahodnem svetu...

črne štručke za noč čarovnic

V svetu je vse popularnejša tudi hrana s črnim odtenkom. In zakaj nebi za letošnji praznik uporabili prav ta odtenek. Jaz za obarvanje uporabil medicinsko oglje. Pred nakupom oglja v lekarni in pripravo črnih bombet z aktivnim ogljem sem se pozanimal o morebitnih posledicah... Na zdravje ne škoduje, posledica je le črno blato. Oglje lahko nadomestite tudi s sipinim črnilom, a ga je na trgovskih policah zelo težko najti... Je pa alternativa tudi črno barvilo za živila (gel, prah ali tekočina). Na spletu pa sem celo zasledil, da nekateri za črno obarvanje uporabljajo bambusovo oglje...


Ko so črne bombete pripravljene, je potrebno samo še sestaviti burger.

Pri sestavljanju burgerja se prepustite kulinarični domišljiji ali pa uporabite enega od nadevov iz moje kolekcije ➧B-BURGER.



Ste vedeli, da je izraz “Halloween” v bistvu okrajšava za “All Hallow's Eve«” oziroma “Hallow Eve”. Praznik se obeležuje predvsem v angleško govorečem svetu. Običaji narekujejo, da se otroci preoblečejo v različne kostume (čarovnice, pošasti in podobni stvori) ter hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Najbolj priljubljen običaj pa je izrezovanje buče, v katero se potem vstavi sveča.
medicinsko oglje uporaba
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE

250 g bele moke tip 500
125 g polnozrnate pirine moke
½ kocke svežega kvas
1 čajna žlička sladkorja
1 čajne žličke soli
150 ml mlačne vode
100 ml olivnega olja
1 zvrhana žlica oglja v zrncih
medicinsko oglje (carbo medicinalis) / oglje v zrncih lahko kupite v lekarni.


SESTAVINE ZA
4 štručke

ČAS PEKE
30 minut

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
gluten

1. Moki dodamo sladkor in sol ter premešamo. V mlačno vodo dodamo oglje in kvas. Premešamo, da se sestavini raztopita. Nato z raztopino in olivnim oljem prelijemo mešanico z moko. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno gmoto.

2. Stresemo na delovno površino. Dobro pregnetemo (približno 7 minut) ter oblikujemo hlebček. Položimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.
DELOVNI NAMIG Pri gnetenju in oblikovanju hlebčka ne uporabljajte dodatne moke!

preprost recept

3. Vzhajano testo stresemo na delovno površino in ga razrežemo na štiri enake dele. Oblikujem hlebčke. Nato jih položimo na pekač, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 20 minut.

4. Hlebčke premažemo z olivnim oljem in na vsakem naredimo po nekaj zarez. Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C za 30 minut.




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo