Nekatera so bolj kremna in udobna, druga bolj lahka in zelenjavna, tretja skoraj “študentska” – vsem pa je skupno to, da ti na krožnik dostavijo nekaj toplega in zelo dobrega, še preden se ti uspe dvakrat vprašati: “kaj naj danes sploh skuham?”.
Ideja 1: Kremni limonini piščančji trakci v ponvi
Ko rabiš nekaj konkretnega, a brez dolge peke v pečici, so ti trakci vedno rešitev. Piščanec, smetana, limona in malo parmezana – čisto dovolj, da nastane omaka, v katero bi se najraje kar preselil.
Sestavine
- 300 g piščančjih prsi, narezanih na trakce
- 1 manjša čebula ali šalotka
- 2 stroka česna
- 150 ml sladke smetane za kuhanje
- sok 1/2 limone + malo naribane lupinice (neobvezno)
- 20–30 g naribanega parmezana
- 1 žlica olivnega olja + 1 žlica masla
- sol, poper
- po želji: pest sveže špinače ali rukole
Postopek
- Piščančje trakce posoli in popopraj. Čebulo nasekljaj na drobno, česen na tanke rezine ali drobno sesekljaj.
- V večji ponvi segrej olje in maslo. Najprej na hitro (2–3 minute) na močnem ognju opeči piščanca, da dobi nekaj barve, nato ga preloži na krožnik.
- V isto ponev dodaj čebulo, jo na zmernem ognju popraži, da postekleni, dodaj česen in praži še približno 30 sekund, da zadiši.
- Vlij smetano, dodaj limonin sok in, če želiš, malo lupinice. Premešaj in pokuhaj 1–2 minuti, da se omaka rahlo zgosti.
- V ponev vrni piščanca skupaj s sokovi, ki so nastali na krožniku. Dodaj parmezan, premešaj in kuhaj še 2–3 minute, da se piščanec skuha do konca.
- Po želji v zadnji minuti vmešaj še pest špinače ali rukole, samo toliko, da oveni.
Ideja 2: Testenine z maslom, česnom in parmezanom
Klasika, ki vedno reši dan. Maslo, česen, testenine in parmezan – in nič več. To je tista skleda udobja, ko se ti ne da prav ničesar, pa bi vseeno nekaj domačega in “za dušo”.
Sestavine
- 180–200 g kratkih testenin (peresniki, fusilli …)
- 40 g masla
- 2 stroka česna
- 30–40 g naribanega parmezana
- sol, sveže mlet črni poper
- po želji: sesekljan peteršilj ali drobnjak
Postopek
- Testenine skuhaj v večji količini osoljene vode po navodilih na embalaži (ali minuto manj, da ostanejo “al dente”).
- Medtem v ponvi na zmernem ognju stopi maslo. Dodaj narezan ali stisnjen česen in ga počasi praži 30–60 sekund, da zadiši, ne sme porjaveti.
- Ko so testenine kuhane, zajemi eno skodelico vode od kuhanja, testenine odcedi.
- Testenine prenesi v ponev k maslu in česnu. Dodaj parmezan in nekaj žlic vode od testenin, premešaj, da nastane svilnata omaka.
- Po potrebi dodaj še malo vode od testenin. Za konec začini s poprom in po želji potresi z zelišči.
Ideja 3: Tortilja pizza iz ponve
Ko se ti zalušta pizze, pečice pa nimaš časa ogrevati. Tortilja, malo omake, sir in, kar najdeš v hladilniku. V ponvi se speče v nekaj minutah, od spodaj hrustljavo, od zgoraj lepo zapečeno.
Sestavine
- 2 večji pšenični tortilji
- 4–5 žlic pasiranega paradižnika ali pizza omake
- 100 g naribanega sira (mozzarella, edamec …)
- 4 rezine šunke ali salame (neobvezno)
- po želji: olive, koruza, paprika, rukola …
- 1 žlica olivnega olja
Postopek
- Večjo ponev brez premaza oziroma s tankim slojem olja segrej na srednji temperaturi.
- Tortiljo položi v ponev, premaži z omako in potresi s polovico sira.
- Dodaj narezano šunko ali salamo ter ostale dodatke po želji. Zaključi s preostankom sira.
- Ponev pokrij s pokrovko in peci 3–5 minut, da se sir stopi, spodaj pa tortilja postane hrustljava.
- Ponavljaj z drugo tortiljo ali uporabi dve ponvi hkrati, če želiš hitreje.
Ideja 4: Njoki iz ponve z brokolijem in sirom
Sveži njoki so idealni za dneve, ko bi nekaj “kot iz restavracije”, časa pa je ravno za eno pesem na radiu. Dodamo jim brokoli, malo smetane in sir – rezultat pa je skleda mehkih oblačkov v kremni omaki.
Sestavine
- 400 g svežih njokov
- 150 g brokolija (manjše cvetke)
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 120 ml sladke smetane
- 30 g naribanega sira (parmezan ali poltrdi sir)
- 1 žlica olja + 1 žlica masla
- sol, poper
Postopek
- Brokoli razdeli na majhne cvetke. V manjši kozici zavri vodo, jo posoli in brokoli blanširaj 2 minuti, nato ga odcedi.
- V večji ponvi segrej olje in maslo. Dodaj nasekljano čebulo, praži 2–3 minute, nato dodaj še česen.
- Dodaj sveže njoke (brez predhodnega kuhanja) in jih na zmernem ognju praži nekaj minut, da se napihnejo in rahlo obarvajo.
- Prilij smetano, vmešaj brokoli in nariban sir. Kuhaj še 2–3 minute, da se omaka zgosti in njoki skuhajo do konca.
- Po potrebi dolij žlico vode ali mleka, da omaka ostane lepo kremasta. Začini s soljo in poprom.
Ideja 5: Čičerikina ponev z jogurtom in limono
Ko imaš doma samo konzervo čičerike in nekaj osnovnih sestavin, iz tega nastane presenetljivo bogat in siten obrok. Malo začimb, jogurt in limona – in imaš skoraj mini “bowlo”.
Sestavine
- 1 velika konzerva čičerike (400 g), odcejena in sprana
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 strok česna
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1/2 žličke mlete kumine (če ti je všeč)
- 120 g gostega grškega jogurta
- sok 1/2 limone
- 1–2 žlici olivnega olja
- sol, poper
- za posip: svež peteršilj ali koriander
Postopek
- Na olju na hitro popraži nasekljano čebulo, da se zmehča. Dodaj česen in praži še 30 sekund.
- Dodaj čičeriko, papriko in kumino. Vse skupaj praži 3–4 minute, da se čičerika malo zapeče in prevzame okus začimb.
- V skodelici zmešaj jogurt in limonin sok, po želji dodaj malo soli.
- Čičeriko na krožniku ali v skledi postrezi z jogurtom in potresi s svežimi zelišči.
Ideja 6: Zelenjavni “stir-fry” z rižem
Odlična rešitev za tiste dni, ko v hladilniku nabiraš “ostanke” zelenjave. S pomočjo sojine omake in malo česna nastane hitro, barvito in zelo dišeče kosilo, ki ga postrežeš z rižem.
Sestavine
- 250 g kuhanega riža (ali “riž v vrečki” za hitro kuhanje)
- 1 manjša paprika
- 1 srednja bučka
- 1 manjše korenje
- 2 stroka česna
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlička medu ali rjavega sladkorja
- 1–2 žlici olja (arašidovo, sončnično ali repično)
- po želji: sezam, čilijevi kosmiči
Postopek
- Če riž še ni kuhan, ga skuhaj po navodilih (za prihranek časa uporabi hitro vrečko ali ostanek riža od prejšnjega dne).
- Zelenjavo nareži na tanke trakove ali palčke, da se bo hitro skuhala.
- V veliki ponvi ali vok ponvi segrej olje na visoki temperaturi. Dodaj zelenjavo in jo praži 4–5 minut, da ostane še malo hrustljava.
- Dodaj nasekljan česen, sojino omako in med. Vse skupaj premešaj in praži še 1–2 minuti.
- V ponev nežno vmešaj kuhan riž, da se prepoji z omako in se dobro segreje.
Ideja 7: Tunini wrapi s koruzo in jogurtom
Hitra hladna varianta, ko se ti ne ljubi prižigati štedilnika. Konzerva tune, malo koruze, jogurt in sveža zelenjava – zavito v tortiljo je to idealen “vmes” obrok ali preprosto, a polno kosilo.
Sestavine
- 2 pšenične tortilje
- 1 konzerva tune v lastnem soku (160 g, odcejena)
- 3–4 žlice konzervirane koruze (odcejene)
- 3 žlice gostega jogurta ali kisle smetane
- 1 žlička gorčice
- 1 manjša rdeča čebula
- nekaj listov solate ali pest rukole
- sol, poper
Postopek
- V skledi zmešaj tuno, koruzo, jogurt, gorčico in drobno nasekljano čebulo. Začini s soljo in poprom.
- Tortilji na hitro pogrej v suhi ponvi (20–30 sekund na vsaki strani), da postanejo prožne.
- Na vsako tortiljo položi nekaj listov solate ali rukole, dodaj žlico ali dve tunine mešanice in tesno zvij v wrap.
- Po želji wrape prereži na pol in postrezi.
Ideja 8: Jajčna ponev s paradižnikom in feto
Malo kot mini shakshuka, malo kot jajčna “scramble” – skratka ponev udobja v enem koraku. Paradižnik, jajca in feta so kombinacija, ki skoraj ne more razočarati.
Sestavine
- 4 jajca
- 200 g paradižnikove pulpe ali paradižnikovih kock iz konzerve
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 40–50 g fete ali drugega slanega sira
- 1 žlica olivnega olja
- sol, poper, ščepec mlete paprike
- po želji: svež peteršilj ali bazilika
Postopek
- V ponvi na olju popraži nasekljano čebulo, da postekleni. Dodaj česen in praži še 30 sekund.
- Dodaj paradižnikovo pulpo, sol, poper in papriko, kuhaj 3–4 minute, da se malo zgosti.
- Jajca razbij neposredno v ponev. Če želiš, jih lahko rahlo premešaš, da nastane “scramble”, ali pa jih pustiš bolj cela.
- Potresi z nadrobljeno feto, pokrij in kuhaj na zmernem ognju 3–4 minute, da se beljak strdi, rumenjak pa ostane še rahlo mehak.
Ideja 9: Hitra kremna paradižnikova juha z mozzarello
Tolažilna juha za dneve, ko bi najraje zlezli pod odejo. Uporabiš pasirane paradižnike, malo smetane in zelišča – na koncu pa v skledo vržeš še kocke mozzarelle, ki se prijetno vlečejo.
Sestavine
- 500 ml pasiranega paradižnika (passata)
- 200 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 50 ml sladke smetane (neobvezno)
- 1 žlička sladkorja (po okusu)
- 100 g mozzarelle (kocke ali natrgana)
- 1 žlica olivnega olja
- sol, poper, bazilika ali origano
Postopek
- V loncu na olju popraži nasekljano čebulo, da se zmehča. Dodaj česen in praži še 30 sekund.
- Dodaj pasirane paradižnike in vodo ali jušno osnovo. Začini s soljo, poprom, malo sladkorja in zelišči.
- Kuhaj 8–10 minut, da se okusi povežejo. Po želji na koncu vmešaj še smetano.
- Postrezi v skledah in po vrhu dodaj kocke mozzarelle, ki se bodo v vroči juhi počasi topile.
Ideja 10: Riževi rezanci z zelenjavo in sojino omako
Riževi rezanci so zakon za ekspresna kosila: namočiš jih v vroči vodi, medtem pa v ponvi na hitro prepražiš zelenjavo. Na koncu vse skupaj poveže še sojina omaka – in kosilo je na mizi.
Sestavine
- 150 g riževih rezancev
- 1 manjša paprika
- 1 manjše korenje
- 1 manjša pest zamrznjenega graha
- 2 stroka česna
- 2–3 žlice sojine omake
- 1 žlička medu ali javorjevega sirupa
- 1–2 žlici olja
- po želji: sezam, čili, limetin sok
Postopek
- Riževe rezance prelij z vročo vodo in jih namakaj po navodilih na embalaži (običajno 5–7 minut), nato jih odcedi.
- Zelenjavo nareži na tanke trakove. Grah le odmrzni pod vročo vodo.
- V ponvi segrej olje in na hitro (4–5 minut) prepraži zelenjavo, da ostane še malo hrustljava.
- Dodaj česen, sojino omako in med. Premešaj, nato v ponev vmešaj še rezance.
- Po potrebi dodaj žlico vode, da se rezanci lepo prepojijo z omako. Pred serviranjem potresi s sezamom ali pokapaj z malo limetinega soka.
In ko zmanjka idej …
Teh 10 idej je tvoj SOS seznam za vse dni, ko ti zmanjka časa, energije ali motivacije. Lahko jih jemlješ kot izhodišče – zamenjaš zelenjavo, dodaš drugo meso ali uporabiš, kar imaš trenutno v hladilniku. Pomembno je le to, da te po 15 minutah čaka toplo, domače kosilo, ki ti vsaj malo olajša dan.











Ni komentarjev
Objavite komentar