Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kaj skuhati med tednom – 10 hitrih in realnih idej za kosilo

“Kaj skuhati med tednom, ko zmanjka idej? 10 konkretnih, hitro pripravljenih kosil z realnimi sestavinami, ki jih lahko kombiniraš v svoj meni

Med tednom si vsi želimo iste stvari: da je kosilo hitro, brez kompliciranja in da te že ob prvem grižljaju malo pomiri. Tisti občutek, ko se usedeš, vdihneš in si rečeš: “Okej, danes mi je pa uspelo.” In ja, včasih je to trikrat hitreje napisati kot skuhati. Zato sem pripravil nabor receptov, ki jih res lahko spraviš skupaj tudi takrat, ko je glava polna službenih misli, hladilnik pa na pol prazen.

Vsi spodnji obroki imajo skupni imenovalec: realno so hitri. Nobenih posebnih tehnik, nobenega nepotrebnega sesekljavanja, samo dobre, preverjene kombinacije in nekaj kuharskih trikov, ki naredijo razliko. Nekateri recepti so bolj domači, drugi malo bolj moderni, vsi pa imajo tisti “evo, tole pa res zmorem” vibe.

Če ti med tednom pogosto zmanjka idej, naj bo to tvoja varnostna mreža – 10 jedi, ki jih vrtiš po občutku, sezoni in tem, kaj najdeš v shrambi. In ko boš naslednjič odprl hladilnik in začutil tisto prazno tišino, bo dovolj, da se spomniš: aha, Blaž ima že pripravljen seznam.

Recept 1

Testenine s pečeno papriko in rikoto

Včasih te reši tisto, kar dodaš krožniku zadnjih pet minut. Pri teh testeninah je to pečena paprika – mehka, sladka, skoraj karamelizirana. Združiš jo z rikoto in malo limonine lupinice, pa dobiš kosilo, ki je videti, kot da si vanj vložil pol dneva, v resnici pa si ga pripravil med dvema mejloma. To so testenine, ki jih vedno pojem prehitro, ker se mi zdi škoda, da se ohladijo. Popolnoma “mid-week comfort”, brez slabe vesti in brez občutka, da si spet jedel “nekaj na hitro”.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g testenin (fusilli, penne ali farfalle)
  • 1 večja rdeča paprika
  • 120 g rikote
  • 1 strok česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
  • pest svežih listov bazilike
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 210 °C. Papriko nareži na trakove, jih razporedi po pekaču in rahlo pokapaj z oljem. Pecite približno 15–20 minut, da se zmehčajo in rahlo porjavijo.
  2. Medtem v loncu skuhaj testenine v obilici slane vode po navodilih na embalaži, da ostanejo al dente. Prihrani eno zajemalko vode od kuhanja.
  3. V večji ponvi na nizki temperaturi segrej žlico olja, dodaj sesekljan česen in ga nežno popraži, da zadiši, ne da porjavi.
  4. Dodaj rikoto, limonino lupinico in nekaj žlic vode od testenin. Premešaj, da nastane kremasta omaka. Po potrebi jo rahlo razredčiš.
  5. Primešaj pečeno papriko in kuhane testenine. Vse dobro premešaj, da se omaka oprime testenin. Začini s soljo in sveže mletim poprom.
  6. Pred serviranjem potresi z natrgano baziliko in takoj postrezi, dokler je vse vroče in kremasto.

Namig: če imaš doma pečeno papriko iz kozarca, bo recept še hitrejši – le dobro jo odcedi in na hitro ogrej v ponvi, da dobi malo toplote.

Nazaj na vrh ↑
Recept 2

Piščančji file v limonini ponvi

To je tisti recept, ki te rešuje, ko imaš v hladilniku samo dva piščančja fileja, v glavi pa nič idej. Limonina ponev je moj trik, kako iz običajnega piščanca narediti nekaj izredno nežnega in sočnega – med peko se ustvari majhna omaka, ki prevzame okuse masla, limone in tistega malo zapečenega dela s ponve. Jed je videti skoraj restavracijsko, občutek pa je popolnoma domač. Ko to enkrat skuhaš, se ti bo zdelo, da je piščanec brez limone nekaj manjkajočega.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 piščančja fileja
  • 1 limona (sok + malo lupinice)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • pest nasekljanega peteršilja
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Piščančja fileja po dolžini prereži na pol, da dobiš tanjša kosa, ki se hitreje spečejo. Z obeh strani jih začini s soljo in poprom.
  2. V večji ponvi segrej olje in maslo. Dodaj rahlo stolčen strok česna in ga na zmernem ognju popeci, da zadiši.
  3. Na vročo maščobo položi piščanca in ga na vsaki strani peci 3–4 minute, da lepo porjavi in se zapeče.
  4. Ko je meso skoraj pečeno, dodaj sok polovice limone in žličko naribane limonine lupinice. Po potrebi prilij 2–3 žlice vode, da nastane kratka omaka.
  5. Na nizki temperaturi kuhaj še 2 minuti, da se okusi povežejo, nato vmešaj nasekljan peteršilj.
  6. Piščanca postrezi z omako iz ponve – super se ujame z rižem, krompirjem ali preprostimi maslenimi testeninami.

Namig: za dodatno “kick” lahko v omako vmešaš žličko dijonske gorčice – dobiš skoraj mini “piccato” v domači verziji.

Nazaj na vrh ↑

Recept 3

Rižota z grahom in parmezanom

Rižota je vedno dobra ideja, sploh tista, ki jo skuhaš v enem loncu in skoraj brez truda. Grah v njej naredi tisto domačo sladkobo, parmezan pa poveže vse v mehko, kremasto jed, ki je hkrati nežna in nasitna. To je idealno kosilo za dneve, ko se ti ne da narediti ničesar “fancy”, pa vseeno želiš nekaj, kar te objame. In če ostane kaj viška – naslednji dan je pogosto še boljša, samo dolij malo vode ali juhe in jo na hitro pogrej.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 160 g riža za rižoto (arborio, carnaroli)
  • 120 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 1 manjša čebula
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici olja
  • 700 ml tople zelenjavne jušne osnove
  • 40 g sveže naribanega parmezana
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Čebulo drobno nasekljaj. V širšem loncu segrej olje in maslo, dodaj čebulo in jo na nizki temperaturi nežno praži, da postekleni.
  2. Dodaj riž, premešaj in ga 1–2 minuti praži, da postekleni in zadiši po oreščkih.
  3. Začni postopoma dolivati vročo jušno osnovo – najprej toliko, da prekrije riž. Mešaj, dokler večina ne povre, nato dolij novo zajemalko.
  4. Po približno 10 minutah dodaj grah in nadaljuj z dolivanjem osnove, dokler riž ni kuhan na zob (skupaj približno 18 minut).
  5. Ko je rižota kremasta in še rahlo tekoča, lonec odstavi z ognja in vmešaj parmezan. Po okusu dosoli in popopraj.
  6. Postrezi takoj, še vročo, po želji s kapljico olivnega olja in dodatnim parmezanom na vrhu.

Namig: če želiš še malo svežine, na koncu v rižoto naribaj malo limonine lupinice ali dodaj pest nasekljanega peteršilja.

Nazaj na vrh ↑
Recept 4

Testenine z limonino omako in grahom

To je recept, ki izgleda kot pomlad na krožniku, tudi sredi decembra. Limonina omaka je preprosta – maslo, limona in malo vode od testenin – a naredi izredno okusno podlago za nežni grah. Če želiš kosilo, ki je sveže, lahko in hkrati nasitno, si tukaj na pravem mestu. Ta kombinacija je tudi ena tistih, ki jo sprejmejo skoraj vsi, tudi tisti, ki grah običajno prelagajo po krožniku.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g testenin (špageti, tagliatelle ali penne)
  • 120 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 žlica naribane limonine lupinice
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. V večjem loncu skuhaj testenine v dobro soljeni vodi po navodilih na embalaži. Preden jih odcediš, prihrani približno 150 ml vode od kuhanja.
  2. Medtem v ponvi na zmernem ognju segrej olje in maslo. Dodaj drobno sesekljan česen in ga na hitro popraži, da zadiši.
  3. Dodaj grah in ga praži 3–4 minute (če je zamrznjen, malo dlje), da se zmehča, a ostane lepo zelen.
  4. Vmešaj limonino lupinico in sok ter prilij nekaj vode od testenin, da nastane lahka omaka.
  5. Dodaj kuhane testenine in jih dobro premešaj, da se omaka oprime vsakega grižljaja. Po okusu začini s soljo in poprom.
  6. Takoj postrezi – po želji posuj z naribanim sirom ali pestjo rukole.

Namig: za še bolj “restavracijski” občutek na koncu vmešaj žličko masla in žlico naribanega parmezana – nastane super svilnata omaka.

Nazaj na vrh ↑
Recept 5

Piščančja ponev s koruzo in papriko

Včasih nastanejo najboljša kosila iz “česarkoli je v hladilniku”. Ta ponev je točno to – preprosta, barvita mešanica piščanca, koruze in paprike, ki se skupaj spečejo v sladko-slanem soku in ustvarijo zelo domač okus. Je ena tistih jedi, ki jih lahko narediš na sto načinov, a vedno nekako uspe. Nič kompliciranja, samo dobra, hitra hrana, ki jo brez težav poješ kar iz ponve.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 250 g piščančjega fileja, narezanega na koščke
  • 1 rdeča paprika
  • 120 g sladke koruze (iz pločevinke ali zamrznjene)
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica kisle smetane ali grškega jogurta
  • 1/2 čajne žličke sladke mlete paprike
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Čebulo nasekljaj, papriko nareži na trakove, piščanca pa na manjše koščke. Koruzo odcedi, če je iz pločevinke.
  2. V ponvi segrej olje in na njem najprej popraži čebulo, da postekleni.
  3. Dodaj piščanca, posoli, popopraj in popeci, da se z vseh strani lepo obarva.
  4. Dodaj papriko, koruzo, sesekljan česen in mleto papriko. Praži še 5–7 minut, da se zelenjava zmehča, a ostane rahlo hrustljava.
  5. Na koncu vmešaj kislo smetano ali jogurt – samo toliko, da nastane kratek, kremast preliv okoli mesa in zelenjave.
  6. Postrezi takoj – odlično paše z rižem, krompirjem ali preprostimi maslenimi testeninami.

Namig: če želiš jed narediti bolj “tex-mex”, dodaj še ščepec kumine in par kapljic limetinega soka ter serviraj z tortiljami.

Nazaj na vrh ↑
Recept 6

Azijska fižolova ponev z rižem (vegi)

Če imaš doma pločevinko rdečega fižola in malo riža, si že na pol poti do tople, zelo aromatične večerje. Ta ponev je nekaj med hitro stir-fry jedjo in “comfort skledo” – fižol se obleče v sojino omako, sezamovo olje, ingver in čili, zraven pa pride mehki beli riž. Popolnoma vegi, a res nasitno, z ogromno okusa in tistim prijetnim umami priokusem, ki te skoraj prisili, da si natočiš še drugo porcijo.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 150 g riža (jasmin ali basmati)
  • 1 pločevinka rdečega fižola (400 g; 240 g odcejenega)
  • 1 manjša čebula
  • 1 manjši korenček
  • 2 stroka česna
  • 2 cm svežega ingverja
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 čajna žlička sezamovega olja
  • 1 žlica olja za pečenje
  • ščepec čilijevih kosmičev (po želji)
  • 2 mladi čebuli (za posip)
  • sezamova semena (za posip)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Riž skuhaj v slani vodi po navodilih na embalaži. Ko je kuhan, ga pusti pokritega, da počiva.
  2. Rdeči fižol odcedi in splakni pod hladno vodo. Čebulo nasekljaj, korenček nareži na tanke paličice. Česen in ingver drobno sesekljaj ali naribaj.
  3. V večji ponvi ali woku segrej olje za pečenje. Dodaj čebulo in korenček ter praži 3–4 minute, da se rahlo zmehčata.
  4. Dodaj česen, ingver in čilijeve kosmiče ter na hitro premešaj, da zadiši.
  5. Dodaj fižol, sojino omako in malo vode (2–3 žlice). Praži še 3–4 minute, da se fižol ogreje in omaka rahlo zgosti.
  6. Na koncu vmešaj sezamovo olje, po okusu posoli (pazi, sojina omaka je slana) in popopraj.
  7. Fižolovo mešanico postrezi v skodelicah na kuhanem rižu. Potresi z narezanimi mladimi čebulicami in sezamovimi semeni.

Namig: če želiš še več zelenjave, dodaj na hitro popečeno brokoli cvetko ali narezano rdečo papriko – jed bo še bolj barvita in hranilna.

Nazaj na vrh ↑
Recept 7

Hrustljava jajčna “fried rice” ponev

To je jed, zaradi katere se splača skuhati preveč riža. Hladen riž se v ponvi spremeni v nekaj čisto drugega – z jajci, zelenjavo in malo sojine omake nastane hrustljava, aromatična ponev, ki je popolno “nič se ne vrže stran” kosilo. Všeč mi je tudi zato, ker jo lahko popolnoma prilagodiš: uporabiš grah, korenje, papriko, kar je pač trenutno v hladilniku. Idealno za tiste dneve, ko si želiš nekaj toplega, a ti res ni do kuhanja od začetka.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 250 g kuhanega in ohlajenega riža (najbolje od prejšnjega dne)
  • 2 jajci
  • 100 g graha (ali mešanice grah/korenček)
  • 1 manjša čebula ali 2 mladi čebuli
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici olja (delno sezamovo, delno običajno)
  • 1 strok česna
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj. Če uporabljaš zamrznjen grah, ga ni treba posebej odtajati.
  2. V veliki ponvi ali woku segrej žlico olja. Dodaj jajci in ju na hitro premešaj, da nastanejo mehka umešana jajca. Preloži ju na krožnik.
  3. V isto ponev dodaj preostalo olje, čebulo in grah. Praži 3–4 minute, da čebula postekleni, grah pa se ogreje.
  4. Dodaj česen in ohlajen riž. Na srednje močnem ognju praži 4–5 minut, da riž na dnu postane rahlo hrustljav.
  5. Vmešaj sojino omako in po potrebi kapljico vode, da se vse lepo premeša. Dodaj umešana jajca, premešaj in po okusu začini s soljo in poprom.
  6. Takoj postrezi – po želji potresi z narezanimi mladimi čebulicami ali sezamom.

Namig: jed bo najboljša, če je riž res hladen in nekoliko osušen – tako se v ponvi lepo popeče in ne postane le lepljiva masa.

Nazaj na vrh ↑
Recept 8

Svinjski medaljoni z gorčično omako

Ko želiš nekaj malo bolj konkretnega, a še vedno hitro, so svinjski medaljoni vedno dobra ideja. Tanki kosi se spečejo v nekaj minutah, potem pa pride na vrsto zvezda krožnika – kremasta gorčična omaka, ki je hkrati nežna in malo pikantna. To je tip kosila, ki ga brez težav postrežeš tudi, ko pridejo na obisk, pa nihče ne bo posumil, da si ga imel v planu šele med potjo iz službe.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 300 g svinjskega fileja ali kareja brez kosti
  • 1 manjša čebula ali šalotka
  • 150 ml sladke smetane za kuhanje
  • 2 čajni žlički polnozrnate gorčice
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica masla
  • 1/2 čajne žličke mlete paprike (po želji)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Mesu odstrani odvečno maščobo in ga nareži na debelejše medaljone. Rahlo jih splošči z dlanjo in začini s soljo ter poprom.
  2. Na ponvi segrej olje in maslo. Medaljone popeci na močnem ognju 2–3 minute na vsaki strani, da dobijo lepo barvo. Preloži jih na krožnik.
  3. V isto ponev dodaj drobno nasekljano čebulo in jo praži, da postekleni. Po želji dodaj ščepec mlete paprike.
  4. Prilij smetano in vmešaj dijonsko gorčico. Kuhaj 2–3 minute, da se omaka rahlo zgosti.
  5. Medaljone vrni v ponev in jih v omaki nežno pogrej še 2 minuti, da se okusi povežejo.
  6. Po potrebi dosoli in popopraj ter takoj postrezi z rižem, krompirjem ali popečeno polento.

Namig: če želiš lažjo verzijo, del smetane zamenjaj z mlekom ali zelenjavno osnovo, gorčico pa dodajaj postopoma, da ujameš svojo idealno jakost.

Nazaj na vrh ↑
Recept 9

Krompirjev golaž na hitro

Krompirjev golaž je ena tistih jedi, ki takoj dišijo po doma. Klasična verzija se običajno kuha malo dlje, ta “mid-week” varianta pa je narejena tako, da imaš v pol ure na mizi gosto, dišečo skledo, ki jo je najbolje jesti z žlico. Gosta paprika, malo paradižnikove mezge in mehki krompirji poskrbijo za občutek, da si jedel nekaj konkretnega, čeprav v loncu ni v ospredju meso.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 500 g krompirja
  • 150 g mlete govedine
  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica olja
  • 2 čajni žlički sladke mlete paprike
  • 1/2 čajne žličke kumine (po želji)
  • 1 lovorjev list
  • pribl. 700 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Krompir olupi in nareži na grižljaj velike kocke. Čebulo drobno nasekljaj, česen pa na tanko nareži.
  2. V loncu segrej olje in na njem počasi praži čebulo, da postekleni in rahlo porjavi – tu se začne ves okus. Dodaj mleto meso in dobro prepraži.
  3. Dodaj česen, mleto papriko in paradižnikovo mezgo, hitro premešaj in takoj prilij malo vode, da paprika ne zagori.
  4. Dodaj krompir, lovor in po želji kumino, nato prilij toliko vode ali jušne osnove, da je krompir skoraj pokrit.
  5. Posoli, popopraj, zavri in nato kuhaj na zmernem ognju približno 20 minut, dokler krompir ni mehak in se del škroba ne razkuha v gosto omako.
  6. Po potrebi prilagodi gostoto – če želiš bolj gosto, nekaj krompirja ob strani z vilicami rahlo pretlačiš v omako.

Namig: krompirjev golaž je še boljši naslednji dan – če se zgosti, ga pri pogrevanju samo razredči z malo vode ali jušne osnove.

Nazaj na vrh ↑
Recept 10

Testenine z rukolo, pinjolami in češnjevci

Ko si zaželiš nekaj malo bolj “mediteranskega”, so te testenine odlična izbira. Rukola doda prijetno pikantnost, češnjevci poskrbijo za sladko sočnost, pinjole pa za oreščkast “crunch”. Vse skupaj je pripravljeno v času, ko se skuha pasta, in je idealno kosilo za dneve, ko ne želiš težke omake, ampak nekaj lahkega in svežega, kar vseeno nasiti.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g testenin (spaghetti ali peresniki)
  • 100 g rukole
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici pinjol
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici naribanega parmezana (po želji)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. V velikem loncu skuhaj testenine v dobro soljeni vodi. Prihrani malo vode od kuhanja.
  2. Medtem v suhi ponvi na srednjem ognju na hitro popraži pinjole, da zadišijo in rahlo porjavijo. Previdno, hitro zagorijo. Preloži jih na krožnik.
  3. V ponvi segrej oljčno olje, dodaj na tanko narezane stroke česna in jih na nizki temperaturi nežno popraži.
  4. Dodaj razpolovljene češnjevce, posoli in praži 3–4 minute, da se zmehčajo in spustijo sok.
  5. Dodaj kuhane testenine in nekaj žlic vode od kuhanja. Premešaj, da nastane lahka omaka, ki obda testenine.
  6. Ponev odstavi z ognja, vmešaj rukolo in polovico pinjol. Po okusu popopraj.
  7. Na krožnikih potresi z preostalimi pinjolami in po želji z naribanim parmezanom.

Namig: če nimaš pinjol, jih lahko zamenjaš z grobo nasekljanimi mandlji ali orehi – niso klasični, ampak tekstura in okus bosta še vedno odlična.

Nazaj na vrh ↑
Zaključek

Kaj skuhati med tednom? Zdaj imaš varnostno mrežo.

Naslednjič, ko bo ura že pozna, ti pa boš odprl hladilnik in zavzdihnil “nimam pojma, kaj bi skuhal”, samo odpri ta seznam. Tukaj je 10 jedi, ki so preverjene, hitro pripravljene in ne zahtevajo eksotičnih sestavin ali posebnih tehnik. Malo testenin, nekaj riža, pločevinka fižola, nekaj zelenjave in kos mesa – in iz tega se da narediti veliko več, kot se zdi na prvi pogled.

Upam, da ti ti recepti olajšajo teden, skrajšajo čas razmišljanja in ti prinesejo več sproščenih večerov za mizo. Če ti kakšna kombinacija še posebej sede, si jo lahko zapišeš v svoj “hitri meni za med tednom” – in jo vrtiš vedno, ko ti zmanjka idej. Kuhanje med tednom ne rabi biti nikakršen projekt. Včasih je čisto dovolj, da imaš pri roki nekaj pametnih, realnih idej.

Nazaj na vrh ↑

Najpogostejša vprašanja o kuhanju med tednom

1. Kaj naj skuham med tednom, ko nimam nobene ideje?

Najlažje je, da imaš pri roki nekaj osnov: testenine, riž, jajca, kakšno pločevinko fižola ali graha, zamrznjeno zelenjavo in en kos mesa. V tem članku najdeš 10 konkretnih kombinacij – izberi tisto, ki se najbolj ujema s tem, kar trenutno imaš v hladilniku, in jo prilagodi po občutku.

2. Kako si najlažje organiziram tedenska kosila?

Dobro deluje, če enkrat na teden narediš mini plan: izbereš 3–4 jedi, napišeš seznam sestavin in nakup opraviš naenkrat. Vsaj dve jedi naj bosta takšni, da jih lahko uporabiš tudi naslednji dan (rižota, golaž, riž, pečen krompir), ena pa naj bo res “top speed” za dneve, ko vse zamuja.

3. Ali lahko te recepte pripravim vnaprej za meal prep?

Večina jedi iz tega sklopa je primerna tudi za meal prep. Še posebej rižota, fižolova ponev, krompirjev golaž, piščančja in svinjska ponev. Testenine so najboljše sveže, a omake lahko pripraviš vnaprej, testenine pa skuhaš tik pred jedjo.

4. Kaj če nimam vseh sestavin iz recepta?

Vzemi recept kot osnovo, ne kot strogo pravilo. Namesto rukole uporabi mlado špinačo ali motovilec, namesto pinjol orehe ali mandlje, namesto piščanca svinjino ali purana. Važno je, da ohraniš logiko jedi: nekaj škrobnega, nekaj zelenjave, nekaj beljakovin in malo maščobe za okus.

5. So ti recepti primerni tudi za otroke?

Večina jedi je dovolj nežnih, da jih brez težav jedo tudi otroci. Pri začimbah (čili, ingver, več česna) lahko preprosto zmanjšaš količino ali jih dodaš na krožnik posebej. Če imaš doma bolj izbirčne jedce, začni s testeninami, rižoto in krompirjevim golažem – ti običajno najbolj “primejo”.

6. Ali lahko mesne jedi spremenim v vegetarijanske?

Seveda. Piščanca ali svinjino lahko pogosto zamenjaš z belim fižolom, čičeriko, tofujem ali več zelenjave. Ključ je v omaki: če imaš dobro omako (limonina, gorčična, paradižnikova), bo tudi brez mesa zelo okusno.

7. Koliko dni se jedi iz tega sklopa lahko hranijo v hladilniku?

Na splošno velja: 2–3 dni v dobro zaprti posodi v hladilniku. Rižote in riževe jedi so najboljše prvi in drugi dan, krompirjeve jedi pa običajno prvi dan, drugi dan pa jih samo nežno pogrej in po potrebi razredi z malo vode ali jušne osnove.

8. Ali lahko kakšno jed tudi zamrznem?

Fižolova ponev, krompirjev golaž (če krompir ni popolnoma razkuhan), piščančje in svinjske omake se dobro obnesejo v zamrzovalniku. Testenin in rižote ne bi zamrzoval, ker se pri odmrzovanju tekstura preveč spremeni. Vedno zamrzni v manjših porcijah, da jih lahko odtajaš po potrebi.

9. Kako lahko s temi recepti prihranim pri nakupu sestavin?

Veliko sestavin se ponavlja: riž, testenine, čebula, česen, grah, fižol, paradižnik, osnovne začimbe. Če jih kupiš v večjem pakiranju in pametno kombiniraš, lahko iz iste vrečke riža ali testenin pripraviš več različnih jedi in zmanjšaš količino odpadne hrane.

10. Kaj pa, če imam za kosilo res samo 20–30 minut?

V tem času brez težav pripraviš testenine, jajčni fried rice, piščančjo ponev, osnovno fižolovo ponev ali limonine testenine z grahom. Trik je, da najprej daš kuhat bazno sestavino (riž ali testenine), medtem pa v ponvi pripraviš omako ali prilogo. Ko se eno skuha in drugo zapeče, je kosilo praktično končano.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo