Obstajajo recepti, ki nas s svojo eleganco popeljejo naravnost v kraljevo kuhinjo – pa čeprav nastanejo iz čisto preprostih sestavin. Eden takšnih so krompirjeve princeske, poznane tudi kot pommes duchesse, ki s svojo zlato zapečeno zunanjostjo in mehkim sredicam ne razočarajo ne na praznični mizi ne ob nedeljskem kosilu.
Zmešamo krompir, maslo, rumenjake in ščepec muškatnega oreščka – in iz preproste mase nastane nekaj res posebnega. Z nabrizganimi rozetami na pekaču lahko pokažeš tudi svojo ustvarjalno plat, saj jed že na pogled deluje slavnostno. In čeprav jih je na prvi pogled mogoče povezati s francosko kulinariko, jih imamo radi tudi pri nas – kot prilogo, samostojno jed ali celo kot način, kako krompir dvigniti na višji nivo.
Ker sem pred kratkim med urejanjem arhiva odkril celo mapo z recepti iz krompirja (in ker se je ravno obeleževal svetovni dan krompirja 🥔), sem se odločil, da jim dam prostor na blogu – vsak dan ob 17.00 nov recept! Princeske so zato pravšnji kandidat za nadaljevanje tega okusnega sklopa.
Krompir je bil v Evropi sprva gojen kot okrasna rastlina, saj so ljudje menili, da gomolji niso užitni. Danes si brez njega skoraj ne predstavljamo kuhinje!
Krompirjeve princeske (pommes duchesse)
Sestavine (za 4 porcije)
-
1 kg krompirja
-
sol po okusu
-
100 g masla
-
ščep naribanega muškatnega oreščka
-
6 rumenjakov
-
maščoba za pekač
Postopek
-
Kuhanje krompirja
Krompir operemo in približno 20 minut kuhamo v osoljeni vodi. Nato vodo odlijemo, krompir odcedimo, olupimo in pretlačimo. -
Priprava mase
Krompirjevo kašo zmešamo z maslom ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Primešamo 5 rumenjakov in maso penasto stepemo. Pečico ogrejemo na 220 °C. -
Brizganje in peka
Krompirjevo maso napolnimo v vrečko za brizganje z velikim nastavkom in nabrizgamo majhne kupčke na namaščen pekač. Ostali rumenjak stepemo in z njim premažemo krompirjeve princeske. Pečemo jih približno 10 minut.
Krompirjeve princeske z bučo
Sestavine (za 4 porcije)
-
650 g krompirja
-
350 g mesa buče
-
sol po okusu
-
100 g masla
-
ščep naribanega muškatnega oreščka
-
6 rumenjakov
-
maščoba za pekač
-
bučna semena za okras
Postopek
-
Priprava pireja
Krompir skuhamo in pretlačimo kot v prejšnjem receptu. Meso buče narežemo na kocke in jih približno 15 minut kuhamo v osoljeni vodi, nato jih tudi pretlačimo. -
Mešanje in peka
Krompirjevo kašo zmešamo z bučno kašo. Mešanico damo v vrečko za brizganje in na namaščen pekač nabrizgamo kupčke. Pečemo 10 minut pri 220 °C. Princeske postrežemo z bučnimi semeni za okras.
Ni komentarjev
Objavite komentar