Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Zlato oljčno olje!

Oljčno olje Morgan CUVEE : Na letošnje tekmovanje v New Yorku je prispelo nekaj več kot 1000 vzorcev iz 28-ih držav sveta. Oljčno olje Morgan je tekmovalo med ekološkimi olji srednje intenzivnih mešanih sort.
0


Po lanski uvrstitvi med najboljša olja sveta, je tudi letos dobil zlato medaljo.
Kmetija Morgan je v Grintovcu, vasici na slemenu nad dolino Drnice blizu Šmarij. Doma so vselej imeli oljke za domačo rabo, pridelovali so oljčno olje in s tradicionalnim postopkom razgrenjevanja tudi namizne oljke. Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja so se odločili za širitev in v okolici njihove vasi na zgodovinskih oljkarskih legah obnovili in oblikovali oljčnike, v katerih raste 800 dreves. Mlada drevesa so deloma zrasla iz čokov starih oljk, deloma pa so zasadili vzgojene sadike...



Na letošnje tekmovanje v New Yorku je prispelo nekaj več kot 1000 vzorcev iz 28-ih držav sveta. Oljčno olje Morgan je tekmovalo med ekološkimi olji srednje intenzivnih mešanih sort.

 oljčno olje Morgan - Cuvee
Kot poročajo Američani, je letošnja proizvodnja slovenskega oljčnega olja stabilna, vendar nižja od povprečja prejšnjih let. Krivdo pripisujejo neugodnim vremenskim razmeram, saj je bilo lansko poletje eno najbolj vročih in suhih v Sloveniji. Kmetje so poskušali z namakanjem ublažiti učinke toplotnega vala, vendar je bil učinek neznaten. Nekaj škode se že pozna tudi na letošnji letini. Izredno hladna zima, ki je trajala dlje kot običajno, s čimer je hladno vreme v marcu pomrznilo nekaj dreves in uničilo nekaj cvetov oljk. Poudarjajo, da je pomemben faktor slovenskega oljčnega olja ravno avtohtona Istrska Belica, ki zaradi edinstvene kombinacije tal in podnebnih pogojev raste skoraj izključno v Sloveniji.
Čestitke kmetiji Morgan iz Slovenske Istre!


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo