Sobota je idealna za hitro “comfort” skledo – kremasta gobova omaka z jajčnimi rezanci. Vse skupaj nastane v dobrih 20 minutah, rezultat pa je krožnik, ki diši po maslu, gobah in malo nedelje.
Še posebej priročno, če imaš v hladilniku šampinjone, za katere ne veš čisto, kam bi jih stlačil.
Sestavine (za 2 osebi)
- 200 g jajčnih rezancev ali širokih testenin
- 250 g šampinjonov
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 200 ml sladke smetane za kuhanje
- 50 ml vode ali jušne osnove (po potrebi)
- 2 žlici olja ali 1 žlica olja + 1 žlica masla
- 1 žlička gorčice
- ščepec suhih zelišč ali timijana
- sol in poper po okusu
- po želji: malo naribanega parmezana in sesekljan peteršilj za posip
Postopek
- V večjem loncu skuhaj rezance v slani vodi po navodilih na embalaži. Preden jih odcediš, prihraniš skodelico škrobne vode od kuhanja.
- Medtem čebulo drobno nasekljaj, česen sesekljaj, šampinjone nareži na lističe ali večje kose.
- V ponvi segrej olje (in po želji maslo). Dodaj čebulo in jo praži 2–3 minute, da se zmehča. Dodaj česen, premešaj in takoj dodaj šampinjone.
- Gobe praži na srednje močnem ognju 5–7 minut, da spustijo vodo in se lepo obarvajo. Začini s soljo, poprom in timijanom.
- Dodaj gorčico in smetano, po potrebi prilij malo vode ali jušne osnove. Kuhaj še 3–4 minute, da dobiš kremasto, ne preveč gosto omako. Po potrebi jo nekoliko razredči z vodo od testenin.
- Odcejene rezance dodaj v ponev z omako, dobro premešaj, da se vse obleče. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.
Za bolj “gozdni” okus dodaj nekaj posušenih gob, ki jih prej namočiš v topli vodi in nato skupaj z namakalno tekočino vmešaš v omako.









