SLADKI NAMIGI

SLADKI KOZAREC, TORTA, BISKVIT, ČOKOLADA

MORŠ POGLEDAT

NASVET, HITRO KOSILO

MOJ IZBOR

HITRO KOSILO, PRIPOMOČEK, KUHARSKI IZRAZ

VIDEO

VIDEO

Kremasta gobova omaka z jajčnimi rezanci

Sobota je idealna za hitro “comfort” skledo – kremasta gobova omaka z jajčnimi rezanci. Vse skupaj nastane v dobrih 20 minutah, rezultat pa je krožnik, ki diši po maslu, gobah in malo nedelje.

Še posebej priročno, če imaš v hladilniku šampinjone, za katere ne veš čisto, kam bi jih stlačil.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g jajčnih rezancev ali širokih testenin
  • 250 g šampinjonov
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 200 ml sladke smetane za kuhanje
  • 50 ml vode ali jušne osnove (po potrebi)
  • 2 žlici olja ali 1 žlica olja + 1 žlica masla
  • 1 žlička gorčice
  • ščepec suhih zelišč ali timijana
  • sol in poper po okusu
  • po želji: malo naribanega parmezana in sesekljan peteršilj za posip

Postopek

  1. V večjem loncu skuhaj rezance v slani vodi po navodilih na embalaži. Preden jih odcediš, prihraniš skodelico škrobne vode od kuhanja.
  2. Medtem čebulo drobno nasekljaj, česen sesekljaj, šampinjone nareži na lističe ali večje kose.
  3. V ponvi segrej olje (in po želji maslo). Dodaj čebulo in jo praži 2–3 minute, da se zmehča. Dodaj česen, premešaj in takoj dodaj šampinjone.
  4. Gobe praži na srednje močnem ognju 5–7 minut, da spustijo vodo in se lepo obarvajo. Začini s soljo, poprom in timijanom.
  5. Dodaj gorčico in smetano, po potrebi prilij malo vode ali jušne osnove. Kuhaj še 3–4 minute, da dobiš kremasto, ne preveč gosto omako. Po potrebi jo nekoliko razredči z vodo od testenin.
  6. Odcejene rezance dodaj v ponev z omako, dobro premešaj, da se vse obleče. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.

Za bolj “gozdni” okus dodaj nekaj posušenih gob, ki jih prej namočiš v topli vodi in nato skupaj z namakalno tekočino vmešaš v omako.

Pečena bela riba z zeliščno skorjico in “tlačenim” krompirjem

Petek kliče po ribi. Ta verzija je hitra in brez paniranja: fileji bele ribe dobijo preprosto zeliščno skorjico, zraven pa pride krompir, ki ga po kuhanju rahlo “tlačiš” in zapečeš v pečici.

Krožnik izgleda zelo “vikend”, priprava pa je še vedno dovolj hitra, da ga z lahkoto umestiš v običajen delovni dan.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 fileja bele ribe (oslič, trska …), skupaj okoli 300–350 g
  • 400 g manjših krompirjev
  • 2 + 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja (ali mešanih zelišč)
  • 1 strok česna
  • 1/2 limone (sok in po želji nekaj lupinice)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Krompir dobro operi, po potrebi prepolovi, nato ga kuhaj v slani vodi 10–12 minut, da je skoraj mehak (ne razkuhan).
  2. Medtem pripravi zeliščno mešanico: v skodelici zmešaj drobtine, sesekljan peteršilj, drobno nasekljan česen, 2 žlici olivnega olja, ščepec soli in popra ter malo limonine lupinice.
  3. Ribo osuši s papirnato brisačko, rahlo posoli in popopraj. Fileje položi na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih enakomerno premaži ali obloži z zeliščno mešanico.
  4. Kuhani krompir odcedi, razporedi po drugem delu pekača (ali v ločen pekač). Vsak krompir rahlo “tlači” z dnom kozarca, da poči in se rahlo splošči. Pokapaj z 1 žlico olja, posoli in po želji dodaj nekaj koščkov masla.
  5. Pekač potisni v pečico in peci 12–15 minut, dokler riba ni pečena, zeliščna skorjica pa zlato zapečena. Krompir mora biti zunaj rahlo hrustljav, znotraj pa mehek.
  6. Pred serviranjem ribo pokapaj z limoninim sokom in postrezi skupaj s “tlačenim” krompirjem.

Če želiš malo omake, ribo postrezi z žlico jogurta, zmešanega z limoninim sokom, soljo, poprom in nasekljanim koprom.

Božični piščanec s pomarančo, rožmarinom in medeno zeliščno glazuro

Če si želiš nekoliko lažjo alternativo raci, a še vedno praznično, aromatično in vizualno popolno jed – je to to. Pečen piščanec z maslom, svežim rožmarinom, pomarančo in medeno zeliščno glazuro se med peko prepoji s čudovitimi okusi, koža pa postane hrustljava in lepo zlato karamelična. Primeren je tako za božično kosilo kot za večerne decembrske pogostitve, ko želiš nekaj res posebnega brez pretirane kompliciranosti.

Tudi ta recept je del prazničnega adventnega projekta KUHLA – Naj se blešči, kjer vsak dan nastajata dve novi jedi, ki ti olajšata načrtovanje decembrskih menijev in dodata domačo toplino praznični mizi.

Namig

Za hrustljavo kožo je ključno, da je piščanec pred peko dobro osušen in da ne pokriješ kože z aluminijem. Za “wow” efekt ga na mizi postrezi z dodatnimi rezinami pomaranče, rožmarinom in omako iz pekača. Iz preostanka lahko narediš vrhunsko omako z malo balzamičnega kisa ali medu. 

Sestavine (za 4–6 oseb)

  • 1 cel piščanec (okoli 1,8–2,2 kg)

  • 50 g masla (sobne temperature)

  • 2 stroka česna (sesekljano)

  • 1 pomaranča (sok + lupinica)

  • 2 žlici medu

  • 1 žlička dijonske gorčice

  • 3 vejice rožmarina + nekaj za okras

  • sol in poper po okusu

  • 100 ml belega vina ali jušne osnove (za pekač)

  • po želji še: 1 čebula + 1 korenček za podlago

Postopek priprave

  1. Pečico segrej na 185 °C.

  2. Piščanca obriši s papirjem, da je koža suha. Znotraj in zunaj posoli in popopraj.

  3. Maslo zmešaj z naribano pomarančno lupinico, česnom in drobno sesekljanim rožmarinom. To mešanico nežno vtisni pod kožo piščanca (nad prsmi) in še malo po površini.

  4. Preostanek masla razmaži po površini. V notranjost piščanca daj četrtinke pomaranče in vejico rožmarina. Bedri poveži z vrvico.

  5. Piščanca položi v pekač. Dodaj vino/juho (in čebulo + korenček).

  6. Peci 60 minut.

  7. Med peko pripravi glazuro: sok ene pomaranče + med + malo gorčice + ščepec soli.

  8. Po 60 minutah piščanca premaži z glazuro in peci še 15–20 minut pri 200 °C, da dobi zlato, rahlo lepljivo skorjico.

  9. Po peki pusti počivati 10 minut, nato nareži.

Hitra rižota s stročjim fižolom, limono in parmezano

 

Ta rižota je poenostavljena različica klasike: namesto dolgega mešanja imaš tukaj malo bližnjic, rezultat pa je še vedno kremasta in dišeča skleda riža. Stročji fižol poskrbi za zelenjavo, limona in parmezan pa za tisti “svetleči” okus.

Super četrtkovo kosilo, ki ne zahteva posebnih sestavin – zamrznjen stročji fižol je tukaj tvoj najboljši prijatelj.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 160 g riža za rižote (arborio, carnaroli) ali običajnega okroglozrnatega
  • 200 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
  • 700 ml tople zelenjavne jušne osnove (ali voda + jušna kocka)
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 30 g masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 40 g naribanega parmezana
  • lupinica in sok 1/2 limone
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Čebulo drobno nasekljaj, česen sesekljaj. Stročji fižol po potrebi nareži na krajše koščke. Jušno osnovo segrej v manjšem loncu in jo ohranjaj toplo.
  2. V širši ponvi segrej olivno olje in polovico masla. Dodaj čebulo in praži 3–4 minute, da postekleni. Dodaj česen in riž, premešaj in praži 1–2 minuti, da riž postekleni.
  3. Dodaj stročji fižol, premešaj, nato prilij toliko vroče jušne osnove, da pokrije riž. Kuhaj na srednjem ognju, pogosto mešaj in po potrebi dodajaj jušno osnovo, ko se vpije.
  4. Rižota naj se kuha približno 15–18 minut, da je riž kuhan al dente, zrnca pa še rahlo čvrsta. Proti koncu dodaj limonino lupinico in sok, posoli in popopraj po okusu.
  5. Ko je rižota kuhana, odstavi z ognja, vmešaj preostalo maslo in nariban parmezan. Počakaj 1–2 minuti, nato še enkrat premešaj in takoj postrezi.

Če imaš v hladilniku malo belega vina, ga lahko na začetku (po praženju riža) priliješ 50 ml in pokuhaš, preden začneš dodajati jušno osnovo – okus bo še bolj zaokrožen.

Čokoladna božična rolada – mehka, bogata in popolna praznična klasika

Čokoladna božična rolada

Čokoladna rolada je prava zvezda praznične mize – mehka, rahla in polnjena z bogato čokoladno kremo. Njena elegantna oblika in praznična dekoracija poskrbita za “wow” efekt, okus pa je tako klasičen in udoben, da vedno izgine prva s pladnja. Rolada je odlična izbira za zaključek božičnega kosila ali kot sladica za decembrske obiskovalce.

Sestavine (biskvit)

  • 4 jajca

  • 100 g sladkorja

  • 1 vaniljev sladkor

  • 80 g gladke moke

  • 20 g grenkega kakava

  • 1 žlička pecilnega praška

  • ščepec soli

Sestavine (krema)

  • 200 g temne čokolade

  • 250 ml sladke smetane

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • 1 žlica masla

Pred serviranjem rolado okrasi z dodatno čokoladno glazuro, svežimi brusnicami ali sladkorjem v prahu za “zasnežen” videz. Po želji lahko v kremo vmešaš žličko pomarančnega likerja za praznično aromo.

Dekoracija:
Rolado premaži po vrhu s sijočo čokoladno glazuro in pusti, da ob straneh teče. Potresi s tanko plastjo sladkorja v prahu. Postavi v hladilnik, da se strdi. Na vrh dodaj vejico svežega rožmarina ali smrekove vejice ter nekaj brusnic – tako bo rolada videti kot majhna praznična dekoracija, pripravljena za praznično mizo.

Postopek

1. Pripravi biskvit:

  1. Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač (30 × 40 cm), obložen s papirjem za peko.

  2. Jajca, sladkor in vaniljev sladkor stepaj 5 minut, da nastane svetla, puhasta zmes.

  3. Previdno vmešaj presejano moko, kakav, pecilni prašek in ščepec soli.

  4. Testo enakomerno razporedi po pekaču in peci 8–10 minut.

  5. Pečen biskvit takoj preloži na vlažno kuhinjsko krpo, odstrani papir in zvij skupaj s krpo. Pusti, da se ohladi.

2. Pripravi kremo:

  1. Čokolado stopi z maslom nad vodno kopeljo in jo ohladi.

  2. Smetano stepaj s sladkorjem v prahu v čvrsto kremo, nato pa primešaj stopljeno čokolado.

3. Sestavi rolado:

  1. Ohlajen biskvit previdno odvij in premaži s čokoladno kremo.

  2. Zvij nazaj v rolado in zavij v folijo.

  3. Postavi jo v hladilnik za vsaj 2 uri, najbolje čez noč.

Čokoladna božična rolada je sladica, ki vedno očara – s svojo mehko strukturo, bogatim okusom in praznično eleganco na mizi izstopa kot prava zvezda decembra. Postrezi jo ob skodelici čaja ali kave in uživaj v vsakem grižljaju, ki diši po praznikih. Ko jo narežeš na rezine, posuj še malo sladkorja v prahu za zasnežen videz in takoj jo postrezi.

Sadni božični kolač – klasični praznični kolač, ki je z vsakim dnem boljši

Če obstaja ena sladica, ki najbolj diši po decembru, je to zagotovo bogat sadni kolač. Mehko testo, polno kandiranega in suhega sadja, oreščkov in prazničnih začimb, je prava klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Kolač je še posebej priljubljen zato, ker postane z vsakim dnem boljši – okusi se prepojijo, tekstura pa ostane sočna in mehka.

Tudi ta sadni božični kolač je del projekta KUHLA – Naj se blešči: idealen je za praznične mize, zajtrke z maslom in skodelico kave ali kot domače darilo, ki vedno naredi vtis.

Namig za serviranje in shranjevanje

Sadni kolač je odličen tudi kot darilo – ovij ga v papir za peko, zaveži s trakom in dodaj osebno sporočilo. Če želiš, da ostane svež še dlje, ga po ohladitvi ovij v folijo in hrani v hladnem prostoru – tako bo obstojen tudi do 3 tedne.

Sestavine

250 g masla (sobne temperature)
200 g sladkorja
4 jajca
300 g gladke moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta
½ žličke mletega ingverja
½ žličke muškatnega oreščka
150 g rozin
150 g mešanice suhega in kandiranega sadja (marelice, datlji, češnje …)
80 g sesekljanih orehov ali lešnikov
2 žlici ruma ali pomarančnega soka
naribana lupinica 1 pomaranče

Postopek

  1. Pečico segrej na 170 °C in pripravi podolgovat pekač (obloži ga s papirjem za peko).

  2. Suho sadje prelij z rumom ali sokom in pusti, da se nekaj minut namaka.

  3. V veliki posodi penasto stepaj maslo s sladkorjem. Postopoma dodajaj jajca, eno za drugim, in vsakič dobro vmešaj.

  4. Dodaj presejano moko, pecilni prašek in začimbe.

  5. Vmešaj sadje z rumom, oreščke in pomarančno lupinico.

  6. Zmes vlij v pripravljen pekač in poravnaj površino.

  7. Peci približno 60 minut oz. dokler zobotrebec, potisnjen v sredino, ne pride ven čist.

  8. Kolač ohladi v pekaču, nato ga zavij v papir in pusti počivati vsaj 1 dan pred serviranjem.

Taco skleda z mletim mesom, rdečim fižolom in koruzo

Včasih se ti ne ljubi zavijati tortilj, bi pa vseeno nekaj v “taco” stilu. Takrat pride prav taco skleda: riž, začinjeno mleto meso, rdeči fižol, koruza in sveža solata. Vse v enem krožniku, ki si ga lahko vsak za mizo prilagodi po svoje.

Idealen sredin obrok, ko ti paše malo drugačen okus, pa še super uporabiš konzervo fižola, koruze in ostanke riža.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 120 g riža (ali 250 g že kuhanega riža)
  • 200 g mletega mesa (mešano ali goveje ali puranje)
  • 100 g rdečega fižola iz konzerve, odcejenega
  • 100 g sladke koruze iz konzerve, odcejene
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • ščepec čilija ali čilijevih kosmičev (po okusu)
  • 2 žlici olja
  • sol in poper po okusu
  • 2 pesti narezane zelene solate ali radiča
  • po želji: nekaj žlic kisle smetane ali navadnega jogurta, nariban sir, limetin sok

Postopek

  1. Riž skuhaj v slani vodi po navodilih na embalaži. Če uporabljaš že kuhan riž, ta korak preskočiš – le malo ga pogrej pred serviranjem.
  2. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj. V ponvi segrej olje, dodaj čebulo in jo praži 2–3 minute, da postekleni.
  3. Dodaj mleto meso, posoli in popopraj, razdrobi z lopatko in praži, da spremeni barvo. Vmešaj česen, kumino, mleto papriko in čili ter praži še minuto, da zadiši.
  4. Dodaj paradižnikovo mezgo, fižol in koruzo. Po potrebi prilij nekaj žlic vode. Kuhaj 5–7 minut, da se okusi povežejo. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.
  5. V skledi najprej razporedi riž, nanj pa nadevaj taco mešanico z mletim mesom. Dodaj narezano solato, po želji nariban sir in žlico jogurta ali kisle smetane. Pokapaj z limetinim sokom.

Če želiš vegi verzijo, mleto meso preprosto izpusti ali ga zamenjaj z dodatnim fižolom in malo narezane paprike.

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo