SLADKI NAMIGI

SLADKI KOZAREC, TORTA, BISKVIT, ČOKOLADA

MORŠ POGLEDAT

NASVET, HITRO KOSILO

MOJ IZBOR

ČEMAŽ, PIŠKOTI, NOVIČKE

VIDEO

VIDEO

Solatna skleda z avokadom in jajcem

Fotografija barvite solatne sklede z avokadom, jajcem, češnjevimi paradižniki, kumaro in mešano listnato solato, postrežene z rezino kruha.

Po vseh toplih jedeh v tednu prija nekaj lažjega, svežega – a še vedno nasitnega. Ta barvita solatna skleda je idealna za nedeljsko kosilo ali zgodnjo večerjo. Avokado poskrbi za kremasto teksturo, kuhana jajca dodajo beljakovine, sveža zelenjava pa hrustljavost. Enostavno, zdravo in noro dobro!

Sestavine (za 2 osebi)

  • 100 g rukole

  • 2 jajci

  • 1 zrel avokado

  • 8 češnjevih paradižnikov

  • ½ sveže kumare

  • 2 žlici koruze (iz pločevinke)

  • kruha ali popečen toast (neobvezno)

Za preliv

  • 4 žlice olivnega olja

  • 4 žlice limoninega soka 

  • 1 žlička gorčice

  • sol in sveže mlet poper - po okusu

Postopek priprave

  1. Skuhaj jajci:
    Jajci skuhaj v rahlo osoljeni vodi – 9 minut za trdo kuhana. Nato ju ohladi pod mrzlo vodo, olupi in prereži na polovice.

  2. Pripravi zelenjavo:
    Kumaro nareži na polmesece, paradižnike prereži na polovice, avokado razpolovi, odstrani koščico in nareži na tanke rezine. Rukolo operi in osuši.

  3. Zmešaj preliv:
    V skledici zmešaj vse sestavine za preliv: olje, limonin sok, gorčico, sol in poper. Dobro premešaj z vilico ali metlico, da se emulgira.

  4. Sestavi skledo:
    V dve skledi enakomerno razporedi rukolo, nato dodaj kumare, paradižnike, koruzo, rezine avokada in jajci. Pokapaj s prelivom in po želji postrezi s kosom kruha.

Če želiš vegansko verzijo, izpusti jajca in dodaj pečen tofu ali čičeriko. Avokado lahko tudi malo pokapljaš z limoninim sokom in posoliš – še bolj poudari okus.

Tortilja z domačimi rdeče falafli in karamelizirano čebulo

Fotografija odprte tortilje z domačimi falafli iz rdeče pese, rukolo, češnjevim paradižnikom, karamelizirano čebulo in jogurtovim prelivom.

Ko si zaželiš nekaj barvitega, svežega in hkrati nasitnega – so ti falafli popolna izbira. Kombinacija pečene rdeče pese in čičerike ustvari krasno teksturo, okus pa dopolni nežna zeliščna nota. Postreženi v tortilji s karamelizirano čebulo, svežo rukolo in jogurtovim prelivom? Vikend razvajanje, ki ga ne boš pozabil.

Sestavine (9 falaflov - 3 osebe)

Za falafle

  • 1 srednje velika rdeča pesa (kuhana, cca 150 g)

  • 1 pločevinka čičerike (400 g, odcejena)

  • 2 stroka česna

  • ½ rdeče čebule

  • 3 žlice polnozrnate moke

  • 1 ščep kumine

  • ½ žličke mlete sladke paprike

  • 1 žlica limoninega soka

  • sol in poper po okusu

  • par vejic svežega koriandra

  • olja za peko

Ostalo

  • 3 tortilje

  • 1 rdeča čebula

  • 1 žlička rjavega sladkorja

  • 1 žlička balzamičnega kisa

  • 2 pesti rukole

  • 6 češnjevih paradižnikov

  • olivno olje

Jogurtov preliv

  • 100 g grškega jogurta

  • 1 žlička limoninega soka

  • ščepec soli

  • 1 žlička olivnega olja

Postopek priprave

🔹 Priprava falaflov

  1. Kuhano peso olupi in nareži na manjše kose.

  2. V multipraktiku zmešaj peso, čičeriko, česen, čebulo, polnozrnato moko, kumino, papriko, limonin sok, sol, poper in koriander.

  3. Mešaj, dokler ne dobiš kompaktne, rahlo grobe mase. Če je masa premehka, dodaj še malo polnozrnate moke.

  4. Oblikuj majhne polpetke (velikosti oreha).

  5. Položi jih na papir za peko, pokapaj z oljem in peci 22 minut pri 200 °C, obrni jih na pol poti.

🔹 Karamelizirana čebula

  1. Rdečo čebulo nareži na tanke rezine.

  2. V ponvi segrej malo olja, dodaj čebulo, sladkor in kis. Praži na nizkem ognju 12 minut, da se zmehča in rahlo karamelizira.

🔹 Jogurtov preliv

V manjši skledi zmešaj jogurt, limonin sok, sol in olivno olje. Po želji lahko dodaš še ščepec granulat česna.

🔹 Sestavljanje tortilj

  1. Tortilje rahlo segrej (v ponvi ali mikrovalovni).

  2. Na vsako razporedi nekaj rukole, 3 falafle, karamelizirano čebulo in narezane češnjeve paradižnike.

  3. Pokapaj z jogurtovim prelivom.

Falafle lahko pripraviš dan vnaprej in jih le pogreješ. Če ostane – poskusi naslednji dan v skledi s kuskusom ali v pita kruhku! Lahko jih tudi zamrzneš.

Enolončnica z mletim mesom in fižolom

Fotografija tople enolončnice z mletim mesom, fižolom, korenjem in papriko v bogati paradižnikovi omaki, postrežene z rezino kruha.

Petek je idealen dan za nekaj toplega in konkretnega – pa brez kompliciranja! Ta enolončnica z mletim mesom in rdečim fižolom je prava udarna kombinacija – rahlo pikantna, z rahlim “chili” značajem, a še vedno nežna in primerna za vsakogar. Vse pripraviš v eni posodi in je odlična tudi za pogret naslednji dan.

Sestavine (za 3–4 osebe)

  • 300 g mletega govejega mesa 

  • 1 srednje velika čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 srednje veliko korenje

  • 1 rdeča paprika

  • 400 g rdečega fižola iz pločevinke (ne odcejen)

  • 400 ml paradižnikovih kock v lastnem soku (1 konzerva)

  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata 

  • 1 žlička dimljene mlete rdeče paprike

  • ½ žličke kumine

  • ½ žličke čilijevih kosmičev 

  • sol, poper po okusu

  • 1 žlica olja

Priloga: kos kruha, tortilja ali prepečenec

Postopek priprave

  1. Priprava sestavin
    Čebulo, česen, papriko in korenje nareži.

  2. Praženje mletega mesa
    V večjem loncu segrej olje in dodaj mleto meso. Na srednje močnem ognju ga praži 6 minut, da dobi lepo rjavo barvo in izpari tekočina.

  3. Dodajanje zelenjave
    Ko je meso lepo zapečeno, dodaj nasekljano čebulo, česen ter kocke korenja in paprike. Praži 5 minut, da se zelenjava rahlo zmehča.

  4. Začimbe in omaka
    Dodaj mleto papriko, kumino in čili. Vmešaj konzervo paradižnika in fižola s tekočino in paradižnikov koncentrat. Premešaj.

  5. Kuhanje
    Vse skupaj kuhaj na srednjem ognju 20 minut, občasno premešaj. Če se ti zdi pregosto, dodaj malo vode. Po okusu dosoli in popopraj.

  6. Postrežba
    Ko se okusi lepo povežejo, odstavi z ognja in postrezi s kruhom, popečeno tortiljo ali kar tako – na žlico!

Če želiš jed raztegniti za še en obrok, dodaj pest koruze ali nekaj kuhanega riža proti koncu kuhanja. Za bolj kremasto teksturo lahko del fižola pretlačiš z vilico in vmešaš nazaj v jed.

Rižota z brokolijem in parmezanom

Fotografija kremaste rižote z brokolijem, postrežene na keramičnem krožniku, posuta s svežim parmezanom in zelišči.

Četrtek je kot nalašč za nekaj bolj umirjenega, pa vseeno hranljivega in tolažilnega – in ta kremasta rižota z brokolijem zadene točno to. Prijetna sladkost brokolija, masleno-zeliščna nota in nežno topljenje parmezana ustvarijo čudovit vegi obrok, ki ga brez slabe vesti lahko postrežeš tudi najzahtevnejšim jedcem. 

Sestavine (za 2 osebe)

  • 200 g riža za rižoto

  • 1 manjša glava brokolija

  • 1 manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • 700 ml zelenjavne osnove (lahko tudi voda z jušno zelenjavno kocko za bistro juho)

  • 40 g masla + za dodatek na koncu priprave

  • 30 g naribanega parmezana + nekaj za serviranje

  • 2 žlici belega vina

  • sol in poper po okusu

  • ščep muškatnega oreščka 

  • 1/2 nastrgane limetine lupinica 

Postopek priprave

  1. Priprava osnove
    Zelenjavno osnovo segrej – mora biti topla, da ne ustavi kuhanja riža, ko jo dodajamo postopoma.

  2. Priprava brokolija
    Brokoli razdeli na manjše cvetke. Lahko jih blanširaš v vreli vodi za 2 minuti in nato ohladiš v ledeni vodi (za bolj živo zeleno barvo), ali pa jih dodaš rižoti surove – kar bo dalo bolj “zemeljski” okus.

  3. Praženje
    V večji ponvi stopi maslo. Dodaj drobno nasekljano čebulo in praži 3 minute, da postekleni. Nato dodaj sesekljan česen in riž. Praži 2 minuti, da riž postekleni in postane rahlo prosojen na robovih.

  4. Dodajanje tekočine
    Prilij vino – počakaj, da povre. Nato začni postopoma dodajati zelenjavno osnovo – zajemalko za zajemalko, vsakič ko riž tekočino vpije. Mešaj pogosto, da se škrob lepo sprošča in ustvari kremasta struktura.

  5. Dodaj brokoli
    Približno 10 minut po začetku kuhanja riža dodaj brokolijeve cvetke. Kuhaj še 10 minut, dokler riž ni kuhan “al dente”, brokoli pa mehak, a še rahlo čvrst.

  6. Zaključek
    Ko je rižota kuhana, ugasni ogenj in vmešaj parmezan, še malo masla (za svilnat učinek), sol in poper po okusu ter ščep muškatnega oreščka in limetino lupinco. Pokrij za minuto, da se okusi povežejo.

  7. Serviranje
    Postrezi takoj. Po želji dodaj sveže nariban parmezan.

Če želiš dodati beljakovine, lahko vmešaš žlico graha ali špinače tik pred koncem. Veganska različica? Maslo zamenjaj za olivno olje, parmezan pa za prehranski kvas ali rastlinsko alternativo.

Kako pripraviti mehka in kremasta umešana jajca, da niso suha in dolgočasna

Kremasta umešana jajca v ponvi z leseno lopatko, posuta s sveže mletim poprom.

Če si do zdaj mislil-a, da so umešana jajca tista zadnja rešitev iz študentskih časov, ko v hladilniku ni bilo nič drugega – se pripravi, ker ti bom pokazal, kako iz tega preprostega zajtrka (ali hitre večerje) narediš pravo kremasto razvajanje.

Pa gremo po korakih – brez kompliciranja, ampak s tistimi malimi triki, ki naredijo veliko razliko.

Prava osnova – jajca + nekaj dodatkov

Za 2 osebi uporabi

  • 4 jajca

  • 3 žlice smetane za kuhanje 

  • sol in poper po okusu

  • 1 žlička masla za ponev

DEJSTVO! Smetana naredi jajca bolj kremasta, mleko pa jih malo bolj “raztegne”. Če imaš oboje –vsekakor zmaga smetana.

Počasno kuhanje = kremasta tekstura

Ključ? Nizka temperatura.
Če bo ponev prevroča, boš dobil trdo jajčno omleto. Če pa jo segreješ nežno, bodo jajca ostala mehka in svilnata.

Postopek

  1. Jajca razžvrkljaj – samo toliko, da se rumenjak in beljak povežeta.

  2. Segrej ponev na nizko temperaturo in dodaj maslo.

  3. Ko se maslo stopi, vlij jajčno zmes.

Mešanje z občutkom

Zdaj pa najpomembnejše: neprestano in nežno mešanje.
Z lopatko ali leseno kuhalnico počasi vleci zmes z roba proti sredini.
Ko vidiš, da se začne strjevati, ponvico odstavi z ognja, premešaj, in po potrebi vrni nazaj.

DEJSTVO! ➡️ Taktika »gor in dol z ognja« (kot jo uporablja Gordon Ramsay) resnično deluje.

Zaključi s smetano za kuhanje

Ko so jajca skoraj pripravljena – še malo tekoča, a že puhasta – jih odstavi z ognja in vmešaj smetano za kuhanje. Vmešaš lahko še eno žličko masla.

To jih ohladi in hkrati naredi še bolj kremaste. Če dodaš še ščepec soli in sveže mletega popra – zmaga.

Mini moj povzetek

✅ Nizka temperatura
✅ Nežno mešanje
✅ Odstavljanje z ognja
✅ Smetana in maslo (in ljubezen) na koncu

In zaka tolk komplicirat pr umešanih jajcih?

Ker si zaslužiš zajtrk, ki ni dolgočasen. Ker umešana jajca niso rezervirana samo za hotelski bife. In ker je dan boljši, ko se začne z nečim mehkim, toplim in hranilnim.

Pa dober tek – in če ti je bil zapis všeč, deli naprej ali me označi, ko pripraviš svoj kremasti zajtrk. 😍

Testenine z dimljeno slanino in grahom

Realistična fotografija penne testenin v kremasti omaki z grahom, hrustljavo slanino in naribanim parmezanom na rustikalnem krožniku.

Sredina tedna kliče po tolažilnem obroku, ki ne zahteva veliko truda – in te testenine so točno to. Dimljena slanina ustvari bogato osnovo, grah doda svežino in teksturo, smetanasta omaka pa poveže vse v eno čudovito kremasto celoto. Pripravljeno v eni ponvi, z minimalno posodo in maksimalnim okusom!

Sestavine (za 2 osebe)

  • 200 g testenin (npr. peresniki)

  • 100 g dimljene slanine (upsss, lahzko uporabiš tudi kraško panceto)

  • 1 manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • 150 g zamrznjenega graha

  • 150 ml smetane za kuhanje

  • 30 g naribanega parmezana

  • 1 žlica olivnega olja

  • sol in sveže mlet poper po okusu

  • ščep muškatnega oreščka

  • svež drobnjak za posip

Postopek priprave

  1. Skuhaj testenine
    V večjem loncu zavri slano vodo in skuhaj testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane na “al dente”, jih odcedi (a prihrani približno 100 ml škrobne vode od kuhanja!).

  2. Priprava osnove
    Medtem ko se testenine kuhajo, v veliki ponvi segrej olje. Dodaj narezano slanino in jo na srednji temperaturi praži 4 minute, da postane hrustljava in izpusti nekaj maščobe.

  3. Dodaj čebulo in česen
    Slanini dodaj drobno nasekljano čebulo in praži 3 minute, nato vmešaj še sesekljan česen in grah. Praži še 3 minute, da pražena mešanica lepo zadiši.

  4. Ustvari omako
    Zmanjšaj temperaturo in v ponev vlij smetano. Dobro premešaj, da se poveže z okusi. Dodaj nariban parmezan, sol, poper in ščep muškatnega oreščka. Če je omaka pregosta, prilij nekaj prihranjene škrobne vode od testenin.

  5. Zadnji korak
    Kuhane testenine dodaj neposredno v ponev z omako. Dobro premešaj, da se testenine lepo obložijo. Pokrij za minuto, da se vse lepo poveže.

  6. Serviranje
    Postrezi takoj, posuj s svežim drobnjakom in še malo parmezana po vrhu lahko dodaš.

Namesto smetane lahko uporabiš kremni sir ali žlico mascarponeja za bolj svilnato strukturo. In če imaš doma limono, dodaj nekaj lupinice za osvežilno noto!

Matcha semifreddo

Zelena rezina semifredda z okusom matche, okrašena z jagodičevjem in listi mete na belem krožniku

Matcha je tista zadeva, ki ali jo ljubiš ali pa ti na začetku ne sede – dokler ne probaš na pravi način. In tale semifreddo je pravi način. Ta sladica združuje nežnost stepene smetane, subtilno grenkobo matcha prahu in svežino limete. Rezultat? Ohlajena zelena krema, ki ne potrebuje aparata za sladoled in vedno naredi vtis. Gre za recept, ki spoštuje počasno pripravo in nagradi z vrhunsko teksturo. Če iščeš nekaj drugačnega, svežega in poletno prefinjenega – to je to.

Sestavine (za 6 porcij)

  • 500 ml sladke smetane

  • 300 ml mleka

  • 70 g sladkorja

  • 5 čajnih žličk matcha prahu

  • 8 rumenjakov

  • 100 g medu

  • sok in lupinica 2 limet

  • za serviranje: sveže jagodičevje in listi mete za okras

Postopek priprave

1. Stepanje smetane
300 ml smetane stepemo do čvrstega z ročnim mešalnikom. Shranimo v hladilnik do uporabe.

2. Priprava matcha osnove
V kozico vlijemo preostalih 200 ml smetane in 300 ml mleka ter segrejemo do vretja. Dodamo sladkor in matcha prah ter dobro premešamo z metlico, da dobimo gladko zmes. Kuhamo še 1 minuto na zmernem ognju, nato odstavimo.

3. Rumenjakova osnova
V večji kovinski skledi zmešamo rumenjake, med in limetin sok. Skledo postavimo nad kozico z rahlo vrelo vodo, dodamo limetino lupinico in z metlico stepamo 4 minute, dokler ne nastane gosta, svetla krema. Pazimo, da se zmes ne pregreje.

4. Hladenje in združevanje
Rumenjakovo mešanico odstavimo in združimo z mlačno matcha osnovo. Dobro premešamo z metlico. Skledo postavimo nad ledeno kopel (ledene kocke in hladna voda) in mešamo še 4 minute, da se masa ohladi.

5. Zaključek
Z lopatko previdno vmešamo stepeno smetano v ohlajeno zmes. Mešamo nežno, da ohranimo zračno teksturo. Maso prelijemo v model, poravnamo in damo v zamrzovalnik za 24 ur.

6. Postrežba
Semifreddo narežemo ali postrežemo z žlico. Okrasimo z jagodičevjem, metinimi listi in po želji naribano limetino lupinico.

Gus ima svoje zahteve: Domači mačji prigrizki, ki jih bo tvoj maček oboževal

Če imaš doma mačka, potem veš – ni vsak dan do istih briketov. In moj Gus? No, on ima svoje želje. En dan bi tuno, drug dan piščanca, tretji dan me samo gleda, kot da sem ga razočaral na celi črti. 🙃

Črn dolgodlaki maček sedi za mizo z domačimi pečenimi prigrizki na pekaču, rdeč kavč in vzorčasta stena v ozadju.

Zato sem se lotil misije: domači mačji prigrizki. Brez čudnih dodatkov, samo iz sestavin, ki jih imam večinoma že doma – in so Gus-odobrene.

Prigrizki s tuno

Sestavine

  • 1 pločevinka tune v lastnem soku (160 g)

  • 1 jajce

  • 2 žlici polnozrnate moke

  • 1 žlička olivnega olja

Postopek

  1. Pečico segrej na 160 °C.

  2. Vse sestavine zmešaj v gosto zmes.

  3. Razvaljaj in nareži na mini kocke.

  4. Položi na pekač s papirjem in peci 12 minut.

  5. Ohladi in shrani v zaprti posodici v hladilniku do 5 dni.

➡️ Gusov komentar: “Končno nekaj z okusom!” 😼

Mini piščančji hrustljavčki

Sestavine

  • 100 g kuhanih piščančjih prsi (fino sesekljanih)

  • 1 jajce

  • 2 žlici koruzne moke

  • ščepec kurkume (za zdravje – ne za okus)

Postopek

  1. Vse sestavine zmešaj v testo.

  2. Z žličko odmeri majhne kupčke na pekač.

  3. Peci 15 minut na 170 °C.

  4. Hraniti v hladilniku.

Mačje “kremke” z jogurtom in sirom

Za posebne razvajalne trenutke (beri: ko ti maček pleza po tipkovnici).

Sestavine

  • 1 žlica polnomastnega fino naribanega sira ementalec

  • 2 žlici grškega jogurta brez sladkorja

  • 1/2 žličke ribjega olja

Postopek

  1. Vse skupaj dobro zmešaj.

  2. Postrezi z žličke ali zamrzni v majhnih porcijah kot "sladoled" za mačke.

Nasveti za domače mačje prigrizke

  • Brez soli, česna, čebule ali sladkorja – to mačke težko prebavljajo.

  • Vse, kar je domače, naj bo v zmernih količinah – prigrizek ni glavni obrok.

  • Gus ima najraje sveže pripravljeno – ostanek pa dam v hladilnik.

🐾Razvajanje z razlogom

Tako. Če imaš doma malega gurmana z brki in repom, ti bodo ti recepti prišli še kako prav. Ne samo da prihraniš pri nakupovanju, ampak točno veš, kaj je v teh “priboljških”. In priznaj – zadovoljstvo, ko vidiš, da jih dejansko poje in ne le povoha... je neprecenljivo.

Gus pa pravi: “Če že pišeš blog, naj bo nekaj zame.” In evo ga. 😸

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo