Po vseh toplih jedeh v tednu prija nekaj lažjega, svežega – a še vedno nasitnega. Ta barvita solatna skleda je idealna za nedeljsko kosilo ali zgodnjo večerjo. Avokado poskrbi za kremasto teksturo, kuhana jajca dodajo beljakovine, sveža zelenjava pa hrustljavost. Enostavno, zdravo in noro dobro!
Sestavine (za 2 osebi)
-
100 g rukole
-
2 jajci
-
1 zrel avokado
-
8 češnjevih paradižnikov
-
½ sveže kumare
-
2 žlici koruze (iz pločevinke)
-
kruha ali popečen toast (neobvezno)
Za preliv
-
4 žlice olivnega olja
-
4 žlice limoninega soka
-
1 žlička gorčice
-
sol in sveže mlet poper - po okusu
Postopek priprave
-
Skuhaj jajci:
Jajci skuhaj v rahlo osoljeni vodi – 9 minut za trdo kuhana. Nato ju ohladi pod mrzlo vodo, olupi in prereži na polovice. -
Pripravi zelenjavo:
Kumaro nareži na polmesece, paradižnike prereži na polovice, avokado razpolovi, odstrani koščico in nareži na tanke rezine. Rukolo operi in osuši. -
Zmešaj preliv:
V skledici zmešaj vse sestavine za preliv: olje, limonin sok, gorčico, sol in poper. Dobro premešaj z vilico ali metlico, da se emulgira. -
Sestavi skledo:
V dve skledi enakomerno razporedi rukolo, nato dodaj kumare, paradižnike, koruzo, rezine avokada in jajci. Pokapaj s prelivom in po želji postrezi s kosom kruha.
Če želiš vegansko verzijo, izpusti jajca in dodaj pečen tofu ali čičeriko. Avokado lahko tudi malo pokapljaš z limoninim sokom in posoliš – še bolj poudari okus.