Rahlo biskvitno testo, polnjeno s stepeno smetano in svežimi jagodami – klasična sladica, ki je hkrati osvežujoča in nežna. Popolna za pomladne dni, poletna praznovanja ali kot pika na i ob koncu tedna.
Kaj je švicarska rolada – in zakaj se sploh tako imenuje? Švicarska rolada, ki je poznana tudi kot Swiss roll je klasična sladica iz rahlega biskvita, ki jo po peki nadevamo s kremo, sadjem ali marmelado in jo nato zvijemo v zavitek. Čeprav ime namiguje na Švico, izvirno nima veliko skupnega s to alpsko deželo. Domneva se, da ime izvira iz 19. stoletja, ko so bile "švicarske kreme" in druge sladice z rahlim biskvitom v trendu – ime je tako bolj poklon slogu kot geografiji. Danes je rolada priljubljena po vsem svetu in ima nešteto različic – od čokoladne do sadne, od smetanaste do veganske. Ampak nekaj ostane vedno enako: tanka plast biskvita, dobro mazljiv nadev in čarobni zvitek, ki izgleda kot spiralni objem sladkosti.
Sestavine za 10 rezin
Za biskvit
-
4 jajca
-
200 g sladkorja
-
1 zavitek vaniljevega sladkorja
-
4 žlice vode
-
80 g ostre moke
-
80 g koruznega škroba
-
1 čajna žlička pecilnega praška
Za nadev
-
500 g svežih jagod
-
500 ml sladke smetane
-
40 g sladkorja v prahu
Postopek priprave
-
Pripravi pečico in stepanje beljakov
Pečico segrej na 190 °C. Rumenjake loči od beljakov. Beljake stepaj do mehkega snega, nato postopoma dodajaj sladkor (približno polovico) in nadaljuj s stepanjem, dokler ne nastane čvrst sneg. -
Rumenjaki in moka
V ločeni posodi stepaj rumenjake, preostali sladkor, vaniljev sladkor in vodo. Zmesi nežno vmešaj presejano moko, škrob in pecilni prašek. -
Združevanje mase
Sneg iz beljakov previdno vmešaj v rumenjakovo maso – počasi in v več korakih, da masa ostane zračna. -
Peka
Maso enakomerno razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pecivo peci približno 8 –10 minut, dokler ni zlato zapečeno. Previdno ga vzemi iz pečice. -
Priprava na rolanje
Na rahlo navlaženo kuhinjsko krpo potresi malo sladkorja v prahu. Pečeno testo obrni na krpo, odstrani papir za peko in ga še toplega zvij v rolado. Pusti, da se ohladi. -
Priprava nadeva
Jagode operi in nareži na tanke rezine. Smetano skupaj s sladkorjem v prahu stepaj, dokler ni čvrsta in voluminozna. -
Polnjenje
Ko se biskvit popolnoma ohladi, ga nežno odvij. Premaži z dvema tretjinama stepene smetane, po njej enakomerno razporedi narezane jagode. S pomočjo krpe biskvit ponovno zvij v rolado. -
Dekoracija in hlajenje
Rolado prestavi na servirni krožnik. Povrhnjico premaži s preostalo smetano in okrasi z dodatnimi rezinami jagod. Rolado pred postrežbo dobro ohladi v hladilniku, 60 minut.
Za še bolj svež okus lahko v smetano dodaš naribano limonino lupinico, fino zrezane liste mete in nekaj kapljic jagodnega likerja.

Sočna, sladko-kisla jagodna pita z drobljencem na vrhu – hrustljava skorjica, mehka sredica in sadni poljub v vsakem grižljaju. Idealna za poletno jesenske dni ali kadarkoli si zaželiš nekaj tolažilno sadnega...
Poglej, če ti sede 🧐