SLADKI NAMIGI

SLADKI KOZAREC, TORTA, BISKVIT, ČOKOLADA

MORŠ POGLEDAT

NASVET, HITRO KOSILO

MOJ IZBOR

ČEMAŽ, PIŠKOTI, NOVIČKE

VIDEO

VIDEO

Tortilja pizza s šunko in mocarelo

 Hitra tortilja pizza z mocarelo in šunko – pečeno v 10 minutah

Ko nimaš časa za pravo pice, je tortilja popolna rešitev. Tanka, hrustljava, z ravno prav sestavinami.

Sestavine

  • 2 tortilji (premer 25cm)

  • 4 žlice paradižnikove omake

  • 120 g šunke (rezine)

  • 100 g mocarele (rezine)

  • par listov rukole

  • 4 sveže šampinjone (rezine)

  • origano

  • olivno olje

Postopek

  1. Tortilji položi na pomaščen pekač in premaži z omako.

  2. Obloži z rukolo, šunko, mocarelo, šampinjoni in potresi z origanom.

  3. Peci 8 minut pri 220 °C.

Pred serviranjem dodaj na vrh še rukolo za svežino.

Emulgiranje – kaj pomeni in zakaj je pomembno?

Emulgiranje – kaj pomeni in kako ga uporabiti v kuhinji

Stepena emulzija v stekleni skledi z metlico, ob kateri je roka, ki vliva olje, obkrožena z rumenjakom, gorčico in drugimi sestavinami za pripravo domače majoneze.

Emulgiranje je eden tistih izrazov, ki zvenijo precej zapleteno, a se v resnici z njim srečujemo veliko pogosteje, kot si mislimo. Če si že kdaj pripravljal domačo majonezo, solatni preliv ali celo kakšno kremasto omako – si emulgiral! 

Kaj je emulgiranje?

Emulgiranje pomeni združevanje dveh sicer nezdružljivih tekočin – običajno vode in olja – v enotno, stabilno zmes. Ta zmes se imenuje emulzija.

V fizikalno-kemijskem smislu gre za to, da se ena tekočina razprši v drugi v obliki mikroskopskih kapljic. Čeprav se olje in voda običajno "ne marata", ju lahko s pomočjo mehanskega mešanja in emulgatorja povežemo v homogeno zmes.

  • Solatni preliv (vinaigrette): olje + kis + gorčica (emulgator)

  • Majoneza: olje + jajčni rumenjak + limonin sok ali kis

  • Hollandaise omaka: maslo + jajčni rumenjak + limona

  • Sladoledi in kreme: mleko + maščoba + sladkor

Kaj so emulgatorji?

To so sestavine, ki pomagajo povezati tekočini. Med najpogostejšimi so: jajčni rumenjak (lecitin), gorčica, med, sojin lecitin in majhni delci začimb ali česna (v olju na primer)

Dobro je vedeti, da ko dodajaš olje v kis (ali obratno), to delaj počasi in ob stalnem mešanju, da se emulzija ne "zlomi".

Kako prepoznaš dobro emulgirano mešanico?

  • Je kremasta, brez ločenih slojev

  • Ima enotno barvo in teksturo

  • Je stabilna (ostane homogena vsaj nekaj minut ali ur)

In če emulzija ne uspe?!?

  • Poskusi znova – začni s čisto posodo in novo osnovo.

  • Dodaj malo emulgatorja (npr. rumenjaka ali gorčice).

  • "Rešuj" razpadlo majonezo: v novo posodico daš 1 žlico vode in počasi prilivaš razpadlo zmes ob mešanju – včasih čudežno deluje!

Emulgiranje ni le kemija, je umetnost. Ko enkrat osvojiš osnovna pravila, lahko ustvariš čudovite, gladke omake in prelive, ki dvignejo tvoje jedi na višjo raven. Pa naj bo to domač solatni preliv ali pa popolna kremna omaka – naj bo tvoja kuhinja vedno v ravnovesju... vode in olja. 😄

Zdrave maščobe – zakaj jih naše telo nujno potrebuje
Dolga leta so bile maščobe krivec za številne zdravstvene težave, a danes vemo...

Zdrave maščobe so ključne za dobro počutje in zdravje srca. Spoznaj najboljše vire in kako jih vključiti v vsakdanjo prehrano.

Poglej, če ti sede 🧐

Silikonska lopatica – tiha zaveznica vsakega pekača

 Silikonska lopatica – zakaj je nepogrešljiva v vsaki kuhinji

Ni glasna, ni bleščeča in ne reže kot nož, a je nepogrešljiva. Silikonska lopatica je tisti kuhinjski pripomoček, ki ga pogosto jemljemo za samoumevnega – dokler ne zmanjka biskvitne mase v skledi. Takrat se izkaže, kdo je pravi junak v kuhinji. Spoznaj, zakaj je silikonska lopatica eden najbolj vsestranskih pripomočkov, ki bi moral imeti svoj oder (ali vsaj čist predal). 😉😁

Kaj sploh je silikonska lopatica?

Gre za pripomoček z upogljivo, a trpežno silikonsko glavo (včasih s plastičnim ali lesenim ročajem), ki prenese visoke temperature in se z lahkoto prilagodi obliki posod. In je odlična za:

  • postrgavanje mase ali kreme iz skled,

  • mešanje brez praskanja posode,

  • pripravo jedi na štedilniku (ker prenaša toploto).

In zakaj je tako uporabna?

  • Zagrabi vsako kapljico: Silikon lepo "objame" stene sklede – adijo, odpadna masa!

  • Ne poškoduje posode: Pozabi na praskanje teflona z žlico.

  • Prenaša vročino: Večina silikonskih lopatic prenese tudi do 230 °C – brez stopljenih koncev ali vonja po plastiki.

  • Zelo higienična: Ne vpija vonjav, hitro se opere, lahko gre v pomivalni stroj.

Triki?!

  • Peka tort: Popolno razporedi biskvitno maso, postrgaj skledo do zadnje kapljice.

  • Topljenje čokolade: Mešaj brez skrbi, da se kaj prime.

  • Priprava krem, pudingov, omak: Nežno mešanje brez grudic in prask.

  • Prelivanje solat: Hitro, enakomerno in brez packanja.

Če imaš silikonsko lopatico z odstranljivo glavo – loči oba dela in ju posebej operi, saj se pod spojem rada zadržuje vlaga ali ostanki hrane.

Kako v trgovini izbereš pravo?

  • Z eno celoto: lažje čiščenje, bolj higienično.

  • Trden notranji del (npr. jekleno jedro): za boljši oprijem in mešanje gostejših mas.

  • Različne velikosti: večja za peke, manjša za vsakodnevno rabo. 

Silikon kot material izvira iz peska – natančneje iz silikona v kremenčevem pesku. Prve silikonske kuhinjske pripomočke so uporabljali profesionalni kuharji, ker se niso topili kot plastika.

Če še nimaš silikonske lopatice – jo nujno dodaj na svojo kuhinjsko listo. Če jo imaš, ji daj več priložnosti, ne samo takrat, ko ti zmanjka mase za palačinke. Ta mali pripomoček je dokaz, da je v kuhinji včasih res pomembna mehka moč.

Zdrave maščobe – zakaj jih naše telo nujno potrebuje
Dolga leta so bile maščobe krivec za številne zdravstvene težave, a danes vemo...

Zdrave maščobe so ključne za dobro počutje in zdravje srca. Spoznaj najboljše vire in kako jih vključiti v vsakdanjo prehrano.

Poglej, če ti sede 🧐

Piščančji file s pomarančno omako in rižem

Piščanec v pomarančni omaki z rižem – sveže kosilo v 25 minutah

Hitra, osvežilna jed, ki spominja na azijsko klasiko – rahlo sladko, rahlo pikantno, ravno prav za torek.

Sestavine

  • 350 g piščančjega fileja

  • sok dveh pomaranč

  • 2 žlici sojine omake

  • 1 žlička medu

  • 1 žlička koruznega škroba

  • 1 strok česna

  • 1 skodelica kuhanega riža

  • sol, poper - po okusu

  • olivno olje

Postopek

  1. Piščančja prsa začini, pokapaj z oljčnim oljem in pokrito speči na ponvi. Nareži na rezine.

  2. Zmešaj pomarančni sok, sojino omako, med, sesekljan česen in škrob.

  3. V ponvi v kateri si pekel-a piščanca , dodaj rezine piščanca, prelij s pripravljeno mešanico in kuhaj 4 minute, da se zgosti. Po potrebi dodaj žlico ali dve vode.

  4. Postrezi z rižem.

Dodaj pražena sezamova semena in malo naribanega svežega ingverja še za dodatni azijski “touch”.

Sveža vs. suha zelišča – kaj ima več okusa?

Sveža zelišča, kot so peteršilj, timijan in bazilika, ob suhih zeliščih v kozarčkih na leseni kuhinjski površini

Zelišča so duša vsake jedi – dodajo tisto piko na i, ki jedi vdihne značaj, globino in aromo. A v kuhinji pogosto pride dilema: sveža ali suha zelišča? Katera so boljša? Kdaj katera uporabiti? In ali je razlika sploh tako velika? Pokukajva skupaj v zeliščno dvobojevanje!

  • Sveža zelišča so zeleni, dišeči listki, ki jih pogosto dodamo proti koncu kuhanja ali čisto na koncu – za aromo, barvo in teksturo.

  • Suha zelišča so dehidrirane različice, pogosto bolj intenzivne, a manj živahne. Potrebujejo več časa, da sprostijo svojo moč, zato jih dodamo prej v kuhanju.

Plusi in minusi

LastnostSveža zeliščaSuha zelišča
AromaNaravna, osvežujočaIntenzivna, koncentrirana
UporabaZa konec kuhanja, dekoracijaNa začetku, za kuhanje in dušenje
TrajnostHitro ovenijoDolg rok trajanja
CenaVišjaCenejša
DostopnostSezonsko, odvisno od svežineVedno na voljo

Kdaj katera izbrati?

  • Sveža zelišča uporabi, ko želiš vizualen učinek, osvežujoč pridih in naravno teksturo – idealno za solate, testenine, juhe, namaze.

  • Suha zelišča pa zablestijo v dolgih kuhanjih – v omakah, enolončnicah, pečenkah in marinadah, kjer imajo čas, da razvijejo svojo aromo.

Sveža zelišča, kot so peteršilj, timijan in bazilika, ob suhih zeliščih v kozarčkih na leseni kuhinjski površini

Za približno enako količino okusa velja pravilo 1 : 3 – torej, ena žlička suhega zelišča ustreza trem žličkam svežega. Ampak pozor: to ne pomeni, da so zamenljiva – okus in občutek v jedi se bosta razlikovala!

Sveža ali suha? Če imaš čas in dostop, sveža zelišča naredijo jed bolj živahno in estetsko dovršeno. A suha zelišča so praktična, močna in zanesljiva podpora vsaki shrambi.

V moji kuhinji imata prostor obe – in včasih jih uporabim kar skupaj! Kako pa ti začiniš svoje jedi? 

Zdrave maščobe – zakaj jih naše telo nujno potrebuje
Dolga leta so bile maščobe krivec za številne zdravstvene težave, a danes vemo...

Zdrave maščobe so ključne za dobro počutje in zdravje srca. Spoznaj najboljše vire in kako jih vključiti v vsakdanjo prehrano.

Poglej, če ti sede 🧐

Testenine z limonino omako in pečeno cvetačo

 Testenine z limonino omako in pečeno cvetačo – hitro vegi kosilo

Za začetek tedna nekaj svežega, a toplega. Hrustljava cvetača iz pečice in kremna limonina omaka na testeninah ustvarita popolno harmonijo.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g testenin

  • 200 g cvetače

  • 1 limona (sok + nastrgana lupinica)

  • 100 ml smetane za kuhanje

  • 1 strok česna

  • olivno olje 

  • sol, poper - po okusu

Postopek

  1. Cvetačo nareži na manjše cvetke, pokapaj z oljem, začini in peci 20 min na 200 °C.

  2. Skuhaj testenine.

  3. V ponvi na malo olja popraži česen, dodaj smetano, limonin sok in lupinico.

  4. Vmešaj testenine, dodaj pečeno cvetačo in postrezi.

Za piko na i  lahko potrosiš z mandljevimi lističi in parmezanom.

Recepti za na pot: popoln nahrbtnik ali piknik košara


Ko narava zacveti in se sonce začne spogledovati z nami, je čas, da pobegnemo iz mestnega vrveža – na travnik, ob reko ali na gozdno jaso. Da pa piknik ali izlet ne postane zgolj iskanje bližnjega bifeja, sem zate pripravil izbor receptov, ki so okusni, enostavni za pripravo, prenosljivi in odlični tudi hladni. 🥖🥗
Ne glede na to, ali pripravljaš popolno piknik košaro ali praktičen nahrbtnik za pot pod noge, bodo spodnji recepti poskrbeli, da ne boš (samo) zavidal sosedovim sendvičem. 😄

okusni, enostavni za pripravo, prenosljivi in odlični tudi hladni.

Polnozrnati zavitki z zelenjavo in skuto

Sestavine (za 8 zavitkov)

  • 4 večje polnozrnate tortilje (premer 25 cm)

  • 200 g skute

  • 1 manjša rdeča paprika

  • 1 nariban korenček

  • pest mlade špinače ali rukole

  • 1 žlica kisle smetane

  • sol, poper - po okusu 

  • limonin sok

Postopek

  1. Skuto zmešaj s kislo smetano, soljo, poprom in žlico limonovega soka.

  2. Papriko in korenje nareži na trakce.

  3. Tortilje razprostri, premaži s skutnim namazom, obloži z zelenjavo in špinačo.

  4. Tesno zavij v zvitek in ovij v papir za peko.

  5. Po želji razreži na polovico. Super tudi za otroke!

Mini korenčkove tortice za s sabo

Sestavine (za 6 mini tortic)

  • 2 jajci

  • 100 g rjavega sladkorja

  • 60 ml olja 

  • 120 g naribanega korenja

  • 100 g moke (polovica bele, polovica polnozrnate)

  • 1/2 žličke cimeta

  • 1/2 žličke pecilnega praška

  • ščepec soli

  • 2 zvrhani žlici rozin in nasekljanih orehov

Postopek

  1. Jajca stepaj s sladkorjem (penasta zmes), dodaj olje, nato nariban korenček in na rahlo premešaj.

  2. Primešaj suhe sestavine in dobro premešaj.

  3. Maso razporedi v silikonske modelčke ali papirčke za muffine.

  4. Peci pri 185 °C približno 19 minut, da lepo porjavijo.

  5. Pusti, da se ohladijo, zapakiraj v škatlico. Ostanejo mehke več dni! Pred serviranjem jih lahko okrasiš s stepeno smetano in naribanim korenčkom.

Osvežilni napitek iz mete, limone in jabolčnega soka

Sestavine

  • 500 ml naravnega jabolčnega soka

  • sok 1 večje limone

  • pest sveže mete

  • 1 žlica medu

  • led in mineralna voda za razredčenje (300 ml)

Postopek

  1. V vrču zmešaj jabolčni sok, limonin sok in med.

  2. Dodaj led in raztrgane lističe mete.

  3. Po želji razredči z mineralno vodo.

  4. Nalij v termovko ali steklenico – sveže, sadno in idealno za v nahrbtnik.

📦 Namig za pakiranje
  • Tortilje zavij v peki papir in zaveži z vrvico – praktično in lepo!

  • Muffine daj v plastično posodico z nekaj suhim rižem na dnu (proti vlagi).

  • Napitek hrani v termoski ali z ohlajenimi ledenimi vložki.

Naslov
ŽAR SEZONA 2025

Ko pridejo prvomajski prazniki, zadiši po čevapih, piknikih in dolgem poležavanju v senci. Čeprav je klasika zakon, včasih paše malo zasukati tudi žar.

Poglej, če ti sede 🧐

Hitra kosila: Nov teden, novi recepti!

Tedenski meni: 7 hitrih kosil za vsak dan – pripravljena v 30 minutah

7 hitro pripravljenih kosil za vsak dan v tednu  domača in barvita postavitev

Znova je tu tisti trenutek tedna, ko si lahko oddahneš, si pripraviš kavo in pogledaš, kaj te čaka v prihajajočem tednu. Spodaj te čaka meni z jedmi, ki bodo vsak dan ob 7.00 zjutraj objavljene na blogu. Hitra kosila, polna okusa, brez kompliciranja – pripravljena v manj kot 30 minutah.

Kaj te čaka za prihajajoči teden

Ponedeljek: Testenine z limonino omako in pečeno cvetačo
Torek: Piščančji file s pomarančno omako in rižem
Sreda: Tortilja pizza s šunko in mocarelo
Četrtek: Fižolova solata s tuno in jajcem
Petek: Ajdova kaša z gobami in skuto
Sobota: Zelenjavna rižota z grahom in korenjem
Nedelja: Jajčna omleta z zelišči in kozjim sirom

In zakaj boš ta teden rad-a kuhal-a?

  • Vse jedi so pripravljene v manj kot 30 minutah

  • Jedi so raznolike: nekaj mesa, nekaj zelenjave, ena topla jed na žlico

  • Primerne za vsak okus in urnik

  • Vsak recept vsebuje jasne sestavine, postopek in nasvet za pripravo

Ne pozabi: vsako jutro ob 7.00 nov recept na blogu. Naj bo tvoj teden poln dobrih obrokov in še boljšega počutja.

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo