SLADKI NAMIGI

SLADKI KOZAREC, TORTA, BISKVIT, ČOKOLADA

MORŠ POGLEDAT

NASVET, HITRO KOSILO

MOJ IZBOR

HITRO KOSILO, PRIPOMOČEK, KUHARSKI IZRAZ

VIDEO

VIDEO

Špinačni njoki, ki so jih mnogi spregledali (in zakaj so idealni za ponedeljek)

Če obstaja dan, ko kosilo pogosto pade v kategorijo “nekaj na hitro, samo da je”, je to ponedeljek. Vikend je še v nogah, glava je že v tednu, motivacija pa… no, včasih pride z zamudo. In prav tu se pogosto zgodi, da recepti, ki so mirni, zeleni in malo bolj “tihi”, ostanejo spregledani.

Špinačni njoki so eden takih primerov.

Niso glasni. Niso trendni. Nimajo eksotične sestavine, ki bi kričala iz naslova. So pa točno to, kar ponedeljek rabi: mehki, topli, uravnoteženi in pripravljeni brez kompliciranja. Takšno kosilo, ki te ne izčrpa še dodatno, ampak te spravi nazaj v ritem.

Če pogledam statistiko skozi leto, so bila ponedeljkova kosila pogosto manj klikana kot sredina tedna. In prav takrat se zgodi paradoks – ravno na dan, ko najbolj potrebuješ dobro idejo, posežeš po nečem povprečnem ali pa sploh ničesar ne skuhaš. Škoda. Ker ravno ponedeljek je idealen za jedi, ki niso pretežke, a vseeno dajo občutek, da si naredil nekaj zase.

Špinača v kosilih ima še eno težavo: pogosto jo povezujemo z nečim “zdravim” v tistem dolgočasnem smislu. Ampak v kombinaciji z nežnimi njoki, sirovo omako in orehi dobi čisto drugo vlogo. Postane udobna. Domača. Tista jed, ki jo skuhaš brez velikega pompa, a se ti zdi, da si si naredil uslugo.

To kosilo ni tu zato, da bi zmagovalo na klikih. Je tu zato, da ponedeljek naredi bolj človeški. Da te ne povozi že ob dvanajstih. Da začneš teden z občutkom, da ni treba vedno pretiravati, da je dobro.

Če si ga do zdaj preskočil, je tole čisto dobra druga priložnost.

Božična cheesecake torta s cimetom in brusnicami

Ta sladica sodi v praznični sklop KUHLA – Naj se blešči, kjer v decembrskih dneh nastajajo recepti, ki združujejo domačnost, praznično eleganco in premišljeno pripravo. Cheesecake je ena tistih sladic, ki jih lahko pripraviš vnaprej, na mizi pa vedno deluje posebno – brez nepotrebnega kompliciranja, a z veliko učinka.

Ta cheesecake je prava zimska pravljica – kremast, rahlo začinjen s cimetom in z osvežilno kiselkastim prelivom iz brusnic, ki poskrbi za popolno ravnotežje okusov. Je elegantna sladica, ki jo lahko pripraviš dan vnaprej, zato je idealna za praznične dni, ko je v kuhinji že dovolj dela. Na mizi vedno izstopa in poskrbi za “wow” efekt ob prvem grižljaju. Cheesecake bo še lepši, če ga okrasiš s svežimi brusnicami, vejico rožmarina ali nekaj tankimi rezinami posušene pomaranče. Po želji lahko v kremo dodaš še ščepec mletega klinčka ali kardamoma za dodatno praznično globino okusa.

Sestavine (za tortni model Ø 24 cm)

Podlaga:
200 g maslenih piškotov
100 g masla (stopljenega)

Krema:
600 g kremnega sira (Philadelphia ali podobno)
200 g kisle smetane
150 g sladkorja
3 jajca
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1 žlička mletega cimeta
naribana lupinica 1 pomaranče

Brusnični preliv:
200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
80 g sladkorja
1 žlica limoninega soka
1 žlička koruznega škroba (po potrebi)

Postopek

1. Pripravi podlago:
Piškote zmelji v drobtine in zmešaj s stopljenim maslom.
Maso pritisni na dno tortnega modela, obloženega s papirjem za peko, in daj v hladilnik, da se strdi.


2. Pripravi kremo:

3. Pečico segrej na 160 °C.

4. V veliki posodi zmešaj kremni sir, kislo smetano, sladkor, vaniljo, cimet in pomarančno lupinico.

5. Postopoma dodaj jajca, eno za drugim, in nežno premešaj.

6. Kremo prelij čez piškotno podlago in gladko poravnaj.

7. Peci približno 50–55 minut. Robovi morajo biti čvrsti, sredina pa še rahlo mehka.

8. Ohladi v pečici s priprtimi vrati, nato pa prestavi v hladilnik vsaj za 4 ure (še bolje čez noč).


3. Brusnični preliv:

9. Brusnice s sladkorjem in limoninim sokom kuhaj 10 minut, dokler se ne razpustijo.

10. Če želiš bolj gosto teksturo, dodaj raztopljen škrob in kuhaj še 2–3 minute.

11. Ohlajen preliv prelij čez cheesecake tik pred serviranjem.

FAQ

1. Ali lahko uporabim zamrznjene brusnice?
Da, brez težav. Le odtajaj jih in odcedi odvečno tekočino, da preliv ne bo preveč voden. Po želji lahko dodaš žličko škroba, da se bolje zgosti.

2. Kako vem, da je cheesecake pečen?
Ko se robovi učvrstijo, sredina pa se še rahlo trese. Cheesecake se bo med hlajenjem učvrstil – ne peči ga predolgo, da ostane kremast.

3. Lahko torto pripravim dan prej?
Da, priporočljivo! Cheesecake je naslednji dan še boljši, saj se okusi povežejo in tekstura postane popolna. Hrani ga v hladilniku, pokritega.

4. S čim lahko nadomestim kislo smetano?
Uporabi grški jogurt ali mascarpone. Obe možnosti bosta dali rahlo drugačno, a še vedno bogato in kremasto strukturo.

Ta teden kuhamo statistiko, ne menija

Če bi bil ta teden “po planu”, bi tukaj čakal klasičen tedenski članek Hitra kosila do 30 minut. Ampak ker se leto izteka, glava že dela inventuro, urnik pa malo kliče po pavzi, gremo tokrat malo drugače.

Konec leta je idealen trenutek za pogled nazaj. Ne samo v shrambo, ampak tudi v statistiko. In številke letos niso majhne.

V iztekajočem se letu je bilo v sklopu Hitro kosilo objavljenih nekaj več kot 300 receptov. Tristo kosil. Tristo idej. Tristo odgovorov na večno vprašanje »Kaj pa danes?«
Hkrati pa so se priprave na leto 2026 že začele. Ideje se nabirajo, projekti čakajo v ozadju, ampak baterije… te je treba tu in tam tudi napolniti.

Zato ta teden ne kuhamo novega menija. Kuhamo – statistiko.

Kaj pravijo številke (in zakaj so zanimive) 

Ko pogledaš statistiko objav skozi leto, hitro vidiš določene vzorce.

Najbolj brana kosila so praviloma sredina. Očitno takrat večina ugotovi, da brez konkretne ideje kosila pač ne bo.
Najmanj brana? Petkova kosila. Ker takrat misli že bežijo proti vikendu, naročilu ali “danes se mi res ne da”.

Ob koncu leta je običajno navada, da se izpostavi:

  • najbolj brane recepte,

  • top prispevke,

  • zmagovalce klikov.

Ampak… Blaž ne bi bil Blaž, če ne bi šel malo kontra. 😏

Letos izpostavimo tiste, ki so ostali v ozadju 

Ker se recepti objavljajo od ponedeljka do nedelje, sem se letos odločil za drugačno inventuro.

Namesto najbolj branih sem pogledal:
👉 kateri recepti so bili NAJMANJKRAT pogledani.

To se sliši skoraj krivično – ampak v resnici pogosto pomeni le napačen trenutek, napačen dan ali preveč dobre konkurence v istem tednu. In ti recepti si zaslužijo drugo priložnost.

Najmanj gledana kosila leta – po dnevih:

PONEDELJEK
Špinačni njoki s sirovo omako in orehi

TOREK
Ješprenot s korenjem, porom in dimljenim tofujem

SREDA
Testenine s tuno, kaprami in limono

ČETRTEK
Grahova juha z meto in krompirjevimi kockami

PETEK
Pečene polnjene paprike s kvinojo in sirom

SOBOTA
Špageti aglio olio s kozicami

NEDELJA
Solatna skleda z avokadom in jajcem

Na koncu članka te čakajo pasice do vseh sedmih receptov, da jim lahko daš drugo priložnost. Ker niso nič slabši – samo manj klikani.

Kaj pa do novega leta? Dogaja se več, kot izgleda

Čeprav je od jutri (beri ponedeljek 15.12.2025 in do 31.12.2025 😂😁😂) kosilni premor, blog ni na pavzi.

Do novega leta čaka na objavo še kar nekaj člankov, hkrati pa od 1. decembra poteka adventni sklop KUHLA – Naj se blešči in diši.

Ta sklop ima malo posebno ozadje. Ideja za istoimenski PDF je začela nastajati že v začetku avgusta. Arhiv je ogromen, idej še več, plan jasen. Ampak realnost je prinesla svoje.

Ker je bilo obveznosti preveč in je projekt res obsežen, sem konec novembra ugotovil, da sem šele na dobri polovici. Namesto da bi hitel, rezal ali izdal nekaj na silo, sem se odločil drugače.

👉 PDF ne gre v prodajo.
👉 Gre brezplačno med vas.

Zato zdaj vsak adventni recept dobi tudi svojo lično PDF kartico z receptom, nasveti in idejami – da jo lahko shraniš na telefon, računalnik ali jo deliš naprej. Ker dobra stvar je zato, da kroži.

Ta teden torej ni klasičnega menija.
Je pa inventura, malo statistike, malo kontra razmišljanja in iskren opomnik, da tudi “spregledani” recepti štejejo.

Naslednje leto gremo naprej.
Z novimi idejami, svežo energijo in – brez skrbi – spet s kupom hitrih kosil.

Do takrat pa:
klikni katerega od spodnjih receptov,
skuhaš kaj dobrega,
in če kak teden manj kuhamo – tudi to je del ritma.

Blaž se samo polni. 🔋😄

Njoki z rikoto, špinačo in sirom iz pečice

Nedelja je dan za pekač. Ta jed je v bistvu “lenobna” različica lazanje: kupček njokov, rikota, špinača in sir, vse skupaj pa gre v pečico, da se lepo zapeče. Minimalen trud, maksimalen učinek na mizi.

Super izbira za tiste trenutke, ko bi nekaj kremastega, sirastega in zelo potešujočega – brez dolge priprave omak.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 400 g krompirjevih njokov (hladilni ali iz vrečke)
  • 150 g rikote
  • 80 g naribanega sira (mozzarella, gauda …)
  • 100 g sveže špinače (ali zamrznjene, dobro ožete)
  • 150 ml sladke smetane za kuhanje (ali mleka + malo smetane)
  • 1 strok česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrej na 200 °C. Pekač (pribl. 20×20 cm) rahlo premaži z oljem.
  2. Špinačo grobo nasekljaj. Če uporabljaš zamrznjeno, jo odtali in dobro ožemi, da izločiš čim več vode. Česen drobno nasekljaj.
  3. V skledi zmešaj rikoto, polovico naribanega sira, smetano, česen, špinačo, muškatni orešček, sol in poper. Dobiti moraš gosto, kremasto maso.
  4. Njokov ni treba posebej kuhati, če so hladilni ali paketni za hitro pripravo. Razporedi jih po pekaču, nato čez njih enakomerno razmaži rikotino zmes.
  5. Po vrhu posuj preostali nariban sir. Pekač potisni v pečico in peci 15–20 minut, da se sir stopi in po vrhu rahlo zapeče.
  6. Po peki pusti jed nekaj minut počivati, nato zajemaj z veliko žlico in postrezi.

Za dodatno teksturo lahko po vrhu posuješ malo grobo mletih orehov ali pinjol, ki jih pred tem na hitro popražiš na suhi ponvi.

Darilni kozarci: 11 + 7 domačih idej, ki vedno zadenejo (sladki, slani & dišeči)

Če obstaja darilo, ki je hkrati osebno, uporabno in vedno dobro sprejeto, so to darilni kozarci. Malo ustvarjalnosti, dobra sestavina ali dve in steklen kozarec se v hipu spremeni v lepo pozornost, ki pove več kot kupljena škatla.

Darilni kozarci so idealni za december – pripraviš jih lahko vnaprej, lepo zložiš na polico in jih imaš vedno pri roki, ko pride nepričakovan obisk ali ko želiš komu podariti nekaj domačega. Sladki, slani, dišeči, uporabni – vsak ima svojo zgodbo.

Tudi ta sklop je del prazničnega adventnega projekta KUHLA – Naj se blešči, kjer vsak dan nastajata dve novi ideji, ki ti pomagata ustvariti tople, domače praznike brez stresa in brez kompliciranja.

☕ MIX

Zimski chai latte mix v kozarcu

Če obstaja pijača, ki diši po objemu, je to chai latte. Topel, kremast in poln dišečih začimb – popolno darilo za mrzle decembrske dni. Vse, kar potrebuješ, je nekaj žličk te mešanice in skodelica vročega mleka, pa si že na poti v praznično udobje.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 500 ml):

  • 150 g mleka v prahu
  • 4 žlice instant črnega čaja (najbolje Assam ali Ceylon)
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • ½ žličke mletega kardamoma
  • ¼ žličke mletega klinčka
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja

Navodila za uporabo (etiketa):

  • V skodelico daj 3 žličke mešanice.
  • Prelij z 200 ml vročega mleka ali vode.
  • Dobro premešaj in po želji dodaj mlečno peno.
  • Po vrhu posuj malo cimeta.
Namig za darilno izvedbo
Mešanico vsuj po plasteh: mleko v prahu, začimbe, čaj, sladkor.
Na vrh dodaj mini cimetovo palčko in posušen rezinček pomaranče.
Kozarec okrasi z naravno vrvico ali rdeče-belim trakom in kartončkom z napisom »Za dušo in tople roke«.
🧂 SOL

Zeliščna sol z limono in česnom v kozarcu

Preprosto, dišeče in vsestransko uporabno darilo, ki razveseli vsakega, ki rad kuha. Ta sol doda jedi svežino, aromo in malo praznične elegance — idealna za ribe, pečeno zelenjavo ali krompir.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 250 ml):

  • 200 g grobe morske soli
  • 1 žlica limonine lupinice (sušene ali naribane sveže)
  • 2 stroka česna (posušenega ali v prahu)
  • 1 žlička suhega rožmarina
  • 1 žlička suhega timijana
  • ½ žličke suhega origana
  • ½ žličke grobo mletega popra

Navodila za uporabo (etiketa):

Uporabi kot začimbo za pečeno zelenjavo, meso, ribe ali krompir. Dodaš jo lahko tudi v marinade ali maslo za pečenje.

Namig za darilno izvedbo
Sestavine naloži po plasteh v manjši steklen kozarec.
Na vrh dodaj vejico rožmarina in nekaj limonine lupinice za videz.
Okoli pokrova zaveži trak iz jute ali tanko rumeno pentljo ter kartonček z napisom »Za sol življenja«.
🍫 TOPLO

Domača vroča čokolada z medom in začimbami v kozarcu

Topla skodelica vroče čokolade, ki diši po praznikih — tokrat z nežnim pridihom medu in začimb. Popolno darilo za mrzle zimske večere, ko se svet zunaj sveti, znotraj pa diši po cimetu.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 500 ml)

  • 100 g kakava v prahu
  • 100 g mleka v prahu
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke mletega ingverja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 80 g čokoladnih kapljic
  • 1 žlica medu (dodaj v kozarček ob strani ali v mini ampuli za darilo)

Navodila za uporabo (etiketa)

  • Zmešaj 3 žličke mešanice s 100 ml vročega mleka in 100 ml vroče vode.
  • Po želji dodaj žličko medu in dobro premešaj.
  • Za piko na i okrasi s stepeno smetano ali marshmallowi.
Namig za darilno izvedbo
V večji kozarec najprej nasuj kakav, nato mleko v prahu, sladkor in začimbe.
Na vrh dodaj mlete koščke čokolade.
Zraven priloži mini stekleničko z medom, pentljo in kartonček z napisom »Za tople trenutke in sladke misli«.
🍫 PEKA

Brownie mix z lešniki v kozarcu

Darilo, ki vedno uspe. Plastni brownie mix v kozarcu je preprosto čudovit na pogled, še bolj pa po okusu. Temna čokolada, lešniki in mehka tekstura bodo navdušili vsakega, ki prejme to sladko presenečenje.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 750 ml):

  • 120 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 200 g sladkorja
  • 50 g kakava v prahu
  • 80 g čokoladnih kapljic
  • 50 g nasekljanih lešnikov

Navodila za uporabo (etiketa):

  • V skledo streseš vsebino kozarca.
  • Dodaš 2 jajci in 100 g stopljenega masla.
  • Zmešaš, vliješ v model in pečeš 25 minut pri 180 °C.
Namig za darilno izvedbo
Sestavine plastno naloži: moka, pecilni prašek in sol spodaj, nato kakav, sladkor, lešniki in na vrhu čokoladne kapljice.
Kozarec zaveži s pentljo in dodaj kartonček z napisom »Za čokoladne trenutke sreče«.
☕ KAVA

Cappuccino mix v kozarcu

Za vse ljubitelje kave, ki obožujejo kremast in rahlo sladek okus. Ta mešanica v kozarcu je čudovito darilo — diši po kavi, čokoladi in malce vanilje, ravno prav za praznično jutro.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 400 ml):

  • 100 g instant kave
  • 100 g mleka v prahu
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička kakava v prahu
  • ½ žličke vaniljevega sladkorja
  • ščepec cimeta

Navodila za uporabo (etiketa):

  • V skodelico daj 2 žlički mešanice in prelij z 200 ml vroče vode ali mleka.
  • Po želji dodaj peno ali potresi z malo kakava.
Namig za darilno izvedbo
Sestavine naloži po plasteh: mleko v prahu spodaj, nato kava, sladkor, kakav in cimet.
Na vrh dodaj malo mleka v prahu za kontrast in pentljo z oznako »Za dišeče trenutke«.
Zraven lahko priložiš mini žličko ali droben kos čokolade.
🍬 SLADKOR

Vanilijev & cimetov sladkor v kozarcu

Ni prazničnega časa brez vonja po vanilji in cimetu. Ta dišeča mešanica sladkorja je popolno darilo za ljubitelje peke ali preprosto za vse, ki radi dodajo pridih topline v jutranjo kavo, čaj ali vročo čokolado.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 300 ml):

  • 200 g belega kristalnega sladkorja
  • 1 vanilijev strok
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke mletega klinčka (neobvezno za bolj praznično noto)

Postopek:

  • Vanilijev strok po dolžini razreži in z nožem postrgaj semena.
  • V posodi zmešaj sladkor, vanilijeva semena in mleti cimet.
  • Po želji dodaj še ščepec mletih klinčkov.
  • Zmes razdeli v kozarec – lahko jo urediš plastno: en del svetlega sladkorja, nato tanek sloj cimeta in še en sloj sladkorja.
  • Na vrh dodaj cel vanilijev strok za dekoracijo.
  • Kozarec zapri in pusti stati 2–3 dni, da se arome prepojijo.
Namig za darilno izvedbo
Sestavine naloži po plasteh: svetel sladkor → cimet → sladkor → vaniljev strok.
Na vrh dodaj ščepec cimeta za videz topline.
Okoli pokrova zaveži rdeče-belo vrvico ali tanek jutni trak in priloži kartonček z napisom: »Za sladke trenutke in tople dišeče praznike.«
🍊 SLADKOR

Cimetovo-pomarančni sladkor v kozarcu

Ta dišeča mešanica združuje tople note cimeta in osvežujočo aromo pomaranče. Odlično se poda k kolačem, čaju, palačinkam ali vroči čokoladi. Je preprosto darilo, ki diši po praznikih.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 300 ml):

  • 200 g belega sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlica drobno naribane suhe pomarančne lupinice
  • ½ žličke mletega ingverja (neobvezno za dodaten pridih topline)

Postopek:

  • V posodi zmešaj sladkor, cimet, pomarančno lupinico in po želji ingver.
  • Dobro premešaj, da se okusi povežejo.
  • Po želji lahko ustvariš plasti: tanek sloj sladkorja, nato mešanica z začimbami, in še sloj sladkorja.
Namig za darilno izvedbo
Na vrh dodaj nekaj trakcev suhe pomarančne lupinice in zvezdasti janež za okras.
Okoli pokrova zaveži oranžno pentljo ali naravno juto ter priloži kartonček z napisom: »Za dišeče dni in sladke trenutke.«
🍫 CHAI

Instant chai kakav v kozarcu

Kombinacija kakava in toplih začimb ustvari pravo zimsko udobje v skodelici. Ta mix je popoln za darilo, saj diši po cimetu, ingverju in vanilji – nekaj med vročo čokolado in chai lattejem.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 500 ml):

  • 150 g kakava v prahu
  • 100 g mleka v prahu
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke mletega ingverja
  • ¼ žličke mletega kardamoma
  • ½ žličke vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli

Navodila za uporabo (etiketa):

  • V skodelico daj 2–3 žličke mešanice.
  • Prelij z 200 ml vročega mleka ali vode.
  • Dobro premešaj in uživaj v toploti in vonju praznikov.
Namig za darilno izvedbo
V kozarec naloži plasti: mleko v prahu, sladkor, začimbe, kakav.
Na vrh dodaj zvezdasti janež ali cimetovo palčko.
Zaveži s pentljo in priloži kartonček z napisom: »Za tople in dišeče trenutke.«
🍫 ZAČIMBE

Čokoladni napitek z začimbami v kozarcu

Ta napitek je vse, kar si želiš ob dolgih zimskih večerih – gost, kremast in rahlo začinjen. Mešanica je popolno darilo za ljubitelje čokolade in prazničnih okusov.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 500 ml):

  • 100 g kakava v prahu
  • 100 g čokolade v prahu ali drobno naribane temne čokolade
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g mleka v prahu
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke mletega muškatnega oreščka
  • ½ žličke mletega ingverja
  • 1 vaniljev sladkor

Navodila za uporabo (etiketa):

  • V kozarec ali skodelico dodaj 2–3 žličke mešanice.
  • Prelij z 200 ml vročega mleka in dobro premešaj.
  • Po želji dodaj smetano ali marshmallow penice.
Namig za darilno izvedbo
V kozarec naloži plasti: mleko v prahu, sladkor, začimbe, kakav, naribana čokolada.
Na vrh dodaj mini marshmallowe ali kos čokolade za okras.
Kozarec zaveži z rdeče-belim trakom in priloži kartonček z napisom: »Za najtoplejše trenutke v dvoje.«
🥜 HRUSTLJAVO

Mešani karamelizirani praznični oreški v kozarcu

Ni praznikov brez vonja po karameli, cimetu in praženih oreških. To je darilo, ki ga lahko izdelaš vnaprej, shranjeno v kozarcu pa ostane hrustljavo in aromatično več tednov. Lahko jih ponudiš kot prigrizek, dodaš na sladice ali zaviješ v lično darilo iz srca.

Sestavine (za 1 kozarec, cca 500 ml):

  • 140 g mandljev
  • 140 g lešnikov
  • 90 g orehov
  • 150 g belega sladkorja
  • 2 žlici vode
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli

Postopek:

  • Oreške razporedi na pekač in jih pri 190 °C rahlo popraži (12 minut), da razvijejo aromo.
  • V ponvi segrej sladkor in vodo, brez mešanja, dokler se sladkor ne stopi in začne rahlo karamelizirati (svetlo jantarna barva).
  • Dodaj cimet, vaniljev sladkor in ščepec soli. Premešaj.
  • Dodaj oreške in hitro premešaj, da so vsi obdani s karamelo.
  • Stresi na peki papir in razdeli, da se ne sprimejo. Pusti, da se popolnoma ohladijo.
  • Shrani v steklen kozarec s pokrovom.
Namig za darilno izvedbo
V kozarec nasuj karamelizirane oreške (lahko mešane plastično ali povsem naključno).
Na vrh dodaj košček cimetove palčke, zvezdasti janež ali suh rezinček pomaranče.
Kozarec zaveži z rdeče-belim trakom ali jutno vrvico.
Priloži kartonček z napisom: »Hrustljavo, sladko in iz srca.«
🌿 SLANO

Domači pesto

Aromatičen domači pesto, pripravljen za takojšnjo uporabo ali kot okusno darilo – idealno za testenine, bruschette, solate, meso ali kot praznični namaz. Ko ga naliješ v lep kozarec, dodaš trak in etiketo, je to popolno, uporabno darilo iz kuhinje.

Sestavine (za 1 manjši kozarec, cca 200 ml):

  • 50 g sveže bazilike (ali kombinacija bazilika + peteršilj)
  • 40 g pinjol (lahko orehi ali mandlji)
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 1–2 stroka česna
  • 100–120 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • → Opcijsko: nekaj kapljic limoninega soka za svežino.

Postopek priprave:

  • Pinjole na suhi ponvi rahlo popraži (1–2 minuti), da zadišijo.
  • V blender daj baziliko, pinjole, parmezan, česen, sol in poper.
  • Zmiksaj in med miksanjem postopoma dodajaj oljčno olje, da dobiš gladko, sijočo teksturo.
  • Po potrebi dodaj še malo olja ali limone.
  • Pesto prelij v čist, steriliziran kozarec.
  • Po vrhu nalij tanko plast oljčnega olja (prepreči oksidacijo).
Namig za darilno izvedbo
Kozarček napolni do vrha in površino poravnaj.
Po vrhu dodaj 0,5–1 cm oljčnega olja (naravna zaščita).
Na pokrov zaveži rdeče-belo vrvico ali jutni trak.
Po želji dodaj vejico rožmarina ali mini leseno žličko.
Priloži mini etiketo.

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo