Eden najboljših borcev proti spomladanski utrujenosti je
pravilna in uravnotežena prehrana.
slika: LouloudeathglowDreamstime Stock Photos |
Sezonska živila so lahko naš velik zaveznik, a še posebej zelena
listnata zelenjava, ki pomaga pri čiščenju telesa pri toksinih.
Nutricisti svetujejo, da dan začnemo s skodelico zelenega
čaja ter da obrok pričnemo z zeleno solato, saj našemu telesu pomaga pri boljši
prebavi. Hkrati priporočajo, da solato uživamo tudi med obrokom.
Velja upoštevati tudi njihov nasvet, da zeleno zelenjavo
minimalno termično obdelamo, da bi v njej zadržali kar se da čim več koristnih
sestavin.
KOPRIVA
Kopriva je popolno živilo, ko govorimo o zdravi prehrani. Bogata je s
kalcijem, magnezijem, cinkom, manganom, bakrom ter vitaminoma K in C.
Uporabljajo se mladi listi koprive, kot dodatek k enolončnicam,
musaki, piti ali enostavno skuhamo čaj. Koristna kopriva pomaga pri
obolenjih, kot so slabokrvnost, revma, obolenja žolča in jeter, a je tudi kot
odličen diuretik.
|
BLITVA
Blitva vsebuje vitamin C, beta-karoten, kalij, mangan, železo,
kalcij, dobra je tudi kot diuretik in kot ojačevalec imunskega sistema.
Velika vsebina antocianinov in beta-karotena nas ščiti pred rakom na
debelem črevesju in ohranja našo kožo zdravo. Vsebuje tudi dovolj magnezija
in kalcija, ki krepita kosti, a v blitvi se nahaja tudi vitamin A, ki je
koristen pri vidu. Blitva preprečuje tudi visok pritisk.
|
|
ŠPINAČA
Špinača je zelo hranljivo živilo, polno vitaminov in mineralov. Zelo
pomembno je, da se kuha čim krajši čas, približno minuto, da bi zadržali vse
hranljive sestavine, med katere spadajo kalcij, magnezij, železo, vitamin C,
A, K in folna kislina, poznana tudi kot vitamin B9.
Raziskave so pokazale, da uživanje špinače deluje kot zaščitni faktor ko gre za
oksidativni stres možganov, a tudi zmanjšuje degradacijo delovanje možganov
zaradi staranja.
|
Ni komentarjev
Objavite komentar