Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Bograč – najboljši recept (+ domača verzija v loncu in ideje za popolne priloge)

Jesenski bograč, kot se spodobi: klasična kotlična različica za druženja na prostem in preprostejša domača verzija za vsak dan. Dodani so tudi nasveti

Ko v zraku zadiši po dimu, listje zašumi pod nogami in se dnevi skrajšajo, vemo, da je tukaj jesen – in z njo čas za bograč. To ni kar golaž. To je tista jed, ki se kuha počasi, z ljubeznijo, ki zbere prijatelje okrog ognja in diši po domačnosti, druženju in zgodbah. Nastal je kot pastirska jed na madžarskih ravnicah, danes pa je nepogrešljiva na piknikih, jesenskih druženjih in domačih kosilih.

In čeprav se najlepše kuha v kotlu na prostem, ti ni treba čakati na vikend ali veliko družbo. Spodaj najdeš dve različici: prvo, klasično – takšno, kot jo poznajo mojstri kotlov – in drugo, domačo, preprostejšo, ki jo brez težav skuhaš v loncu sredi tedna. Za piko na i dodam še ideje za priloge in hiter recept za kruhove cmoke (mmm!).

Kaj je bograč in kako ga pripravimo

Bograč je simbol preprostosti in topline – a hkrati prava eksplozija okusov. Osnova je vedno enaka: veliko čebule, več vrst mesa, obilje paprike in čas. Najboljši nastane počasi, na tihem ognju (ali nizkem plinu) – ko brbota ravno toliko, da se okusi povežejo in zgostijo.

⬆️ Nazaj na vrh


Klasični bograč (6–8 oseb)

Sestavine

  • 800 g govejega mesa (pleče ali bočnik)
  • 400 g svinjskega mesa (pleče ali vrat)
  • 300 g divjačine (srna ali jelen; če je nimaš, dodaj več govedine)
  • 4 velike čebule
  • 4 stroki česna
  • 3–4 žlice svinjske masti
  • 3 žlice sladke mlete paprike
  • 1 žlička pikantne mlete paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 rdeči papriki (narezani na kocke)
  • 2 korenčka (narezana na kocke)
  • 2 paradižnika (olupljena in nasekljana)
  • 3 krompirji (narezani na kocke)
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • 2 dl rdečega vina
  • približno 1 l goveje jušne osnove ali vode
  • sol po okusu

Podroben postopek

  1. Čebulna osnova: V kotlu ali težkem loncu segrej mast. Dodaj drobno nasekljano čebulo in počasi praži 20–30 minut, da postane zlato rjava in mehka. Ne hiti – čebula je temelj okusa.
  2. Meso po vrstnem redu: Dodaj govedino in praži približno 10 minut, da dobi rahlo skorjico. Nato dodaj divjačino in praži še 10 minut. Na koncu dodaj svinjino in vse skupaj praži še 5 minut. Občasno premešaj, da se ne prime dna.
  3. Paprika in začimbe (brez grenkobe): Lonec za trenutek odmakni z ognja, vmešaj sladko in pikantno papriko, nato česen, kumino, poper in sol. Vrnitev na ogenj prepreči, da bi paprika zagrenila.
  4. Zelenjava: Vmešaj paradižnikovo mezgo, nasekljana paradižnika, papriko in korenček. Dobro premešaj.
  5. Vino in počasno kuhanje: Zalij z vinom in pusti, da alkohol povre približno 6 minut. Nato prilij toliko jušne osnove, da je meso ravno pokrito. Zmanjšaj temperaturo in pusti, da bograč počasi brbota približno 1,5 ure. Občasno nežno premešaj.
  6. Krompir in finiš: Ko je meso skoraj mehko, dodaj krompir in kuhaj še približno 30 minut, da se krompir skuha in jed prijetno zgosti.

Namig: Za bolj kremasto gostoto zmečkaj nekaj koščkov krompirja kar v loncu. Za globlji, “kotel” okus ob koncu dodaj še ščepec dimljene paprike.

⬆️ Nazaj na vrh


Domači bograč (4 osebe)

Za dneve, ko si želiš tisti pravi bogračasti okus, a nimaš časa za kotel in ognjišče. Kuhamo v loncu – rezultat pa je še vedno topel, paprikast in poln.

Sestavine

  • 400 g govejega mesa
  • 300 g svinjskega mesa
  • 2 žlici masti ali olja
  • 2 veliki čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1/2 žličke pikantne paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 rdeča paprika (narezana na kocke)
  • 1 korenček (narezan na kocke)
  • 2 paradižnika ali 1 konzerva narezanih paradižnikov
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička mlete kumine
  • sol in poper po okusu
  • 1 dl rdečega vina
  • približno 600 ml jušne osnove
  • 2–3 krompirji (na kocke)

Podroben postopek

  1. Osnova: V loncu segrej mast, dodaj drobno nasekljano čebulo in jo na srednjem ognju praži približno 15 minut do zlato rjave mehkobe. Dodaj česen in praži še minuto.
  2. Praženje mesa: Dodaj govedino in praži 10 minut, nato dodaj svinjino in praži še 5 minut, da se rahlo zapeče in spusti sokove.
  3. Začimbe: Lonec odmakni z ognja, vmešaj sladko in pikantno papriko, kumino, lovor, sol in poper. Premešaj in vrni na ogenj.
  4. Zelenjava: Dodaj paradižnikovo mezgo, paradižnike, papriko in korenje narezana na kocke. Po minuti prelij z vinom in pusti, da alkohol izpari (2–3 min).
  5. Kuhanje: Dodaj jušno osnovo, pokrij in kuhaj na nizkem ognju približno 1 uro. Občasno premešaj; po potrebi dolij malo tekočine.
  6. Krompir: Dodaj krompir in kuhaj še približno 30 minut, dokler se ne zmehča; za bolj gosto jed zmečkaj nekaj krompirja v omako.

Namig: Ta bograč je naslednji dan še boljši – pogrej ga počasi na majhnem ognju, da se okusi ponovno povežejo.

0.0/ 5 (0)

⬆️ Nazaj na vrh


Priloge in kruhovi cmoki

Največja sreča? Nekaj, s čimer pobrišeš zadnjo kapljo omake. Klasična izbira: dober domač kruh ali koruzna polenta. Če želiš malce razkošja, naredi kruhove cmoke – mehke, rahle in hitro pripravljene.

Hiter recept za kruhove cmoke

  • 200 g starega belega kruha (na kocke)
  • 2 jajci
  • 100 ml mleka
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 1 žlica masla
  • sol in poper po okusu
  1. Na maslu rahlo popraži kruhove kocke, da se zapečejo.
  2. V skledi zmešaj jajci, mleko, peteršilj, sol in poper. Dodaj kruh in dobro premešaj.
  3. Pusti 10 minut, da kruh vpije tekočino, nato oblikuj cmoke.
  4. Kuhaj v rahlo osoljeni vodi 10–12 minut, dokler ne priplavajo na površje.

Namig: Če želiš bogatejši okus, v maso dodaj žlico naribanega parmezana ali malo prepražene čebule. Če je masa preveč vlažna, dodaj nekaj krušnih drobtin.

⬆️ Nazaj na vrh


❓ FAQ – najpogostejša vprašanja povezana z bogračom

1) Ali lahko bograč pripravim dan prej?

Da, in bo še boljši. Okusi se čez noč povežejo in pogreti bograč je pogosto še intenzivnejši.

2) Kakšno vino uporabim?

Suho rdeče vino, ki ga rad piješ. Sladkih vin se izogibaj.

3) Lahko bograč zamrznem?

Seveda. Ohrani se do 3 mesece. Pred pogrevanjem ga odtajaj v hladilniku in pogrej počasi.

4) Ali lahko izpustim divjačino?

Da. Preprosto jo nadomesti z govedino – okus bo še vedno odličen.

5) Ali lahko dodam druge začimbe?

Osnova naj ostane paprika, kumina in lovor. Po želji dodaš majaron, timijan ali čili.

⬆️ Nazaj na vrh


Ti je všeč ta recept? Poglej še 40 idej za jesenske enolončnice ali skoči v moj PDF “Jesenska Kuhla” za več toplih, hitrih in zelo okusnih idej.

  • 40 idej za jesenske enolončnice
  • PDF “Jesenska Kuhla”

⬆️ Nazaj na vrh

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo