Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kdo je pravi zmagovalec na tvojem krožniku?

Kakšna je razlika med bulgurjem in kus kusom? V tem #dvoboju primerjamo okus, pripravo, teksturo in uporabo dveh priljubljenih žitnih prilog...
0

 #dvoboj: Bulgur vs. kus kus – kdo je pravi zmagovalec na tvojem krožniku?

Če si se kdaj sprehajal med policami s suho robo in obstal pred vrečkama z nenavadnima imenom – bulgur in kus kus – potem nisi edini. Obe zrnati zadevi sta pogosti v receptih, zdravi, vsestranski in hitro pripravljeni. Ampak, ali sta si res tako podobni? Katera je boljša za solato? Katera za toplo jed? Katera se boljše "obnaša" na žlici?

Skleda kus kusa in skleda bulgurja na kuhinjskem pultu, pripravljena za primerjavo

Čas je za #dvoboj, kjer se pomerita: bulgur vs. kus kus!

  • Bulgur = predkuhana, lomljena pšenica z bolj žvečljivo teksturo.

  • Kus kus = drobna, valjana testeninska zrnca.

  • Oba se hitro pripravita, a uporabljata v malce drugačnih jedeh.

  • Eden je bolj "zrnat", drugi bolj "puhast".

Kaj sploh je bulgur?

Bulgur je narejen iz celih zrn pšenice, ki so jih skuhali, posušili in zdrobili. Ima rahlo oreškast okus in ohrani fino teksturo, tudi ko je kuhan. Je osnovna sestavina v jedeh, kot je tabbouleh, pa tudi super dodatek k enolončnicam in toplo-hladnim skledam.

➕ Prednosti

  • Ohrani več vlaknin in hranil kot rafinirani izdelki.

  • Ima nizki glikemični indeks (dobra izbira za tiste, ki pazijo na sladkor).

  • Odličen v toplo-hladnih jedeh – ne postane kašast.

➖ Slabosti

  • Potrebuje malenkost več časa za pripravo kot kus kus.

  • Nekateri ga zamenjujejo z ajdo – ni isto.

Kaj pa kus kus?

Kus kus ni žitarica, ampak v resnici drobna testenina, narejena iz pšeničnega zdroba (semolina). V severnoafriški kuhinji je osnova – strežejo ga pod zelenjavno enolončnico ali z jagnjetino. Lahko je tudi sladek!

➕ Prednosti

  • Pripravljen v 5 minutah (samo popariš z vrelo vodo).

  • Nevtralen okus, ki se lepo ujame z začimbami in dodatki.

  • Super za hitro kosilo ali prilogo.

➖ Slabosti

  • Manj vlaknin in hranil v primerjavi z bulgurjem.

  • Hitro se razkuha, če dodaš preveč vode.

Glavne razlike

LastnostBulgurKus kus
IzvorKuhana in lomljena pšenicaTestenina iz pšeničnega zdroba
TeksturaZrnata, rahlo žvečljivaMehka, puhasta
PripravaPrekuhavanje 10 –12 min ali namakanjePoparjenje z vročo vodo (5 min)
UporabaSolate, sklede, priloge, polnilaSolate, priloge, sladke jedi
OkusOreškast, polnNežen, nevtralen

Kdaj uporabiti katerega?

  • Za osvežilno solato?Bulgur, ker ohrani teksturo.

  • Za hitro prilogo?Kus kus, ker je instant.

  • Za toplo-hladno skledo z zelenjavo in feta sirom?Bulgur zmaga.

  • Za eksotičen pridih s cimetom, suhim sadjem in medom?Kus kus kot sladica.

Lahko zamenjaš enega z drugim? Ja, lahko – v nekaterih receptih. A pozor: tekstura in okus se bosta razlikovala. Če gre za jed, kjer je pomembna zrnata struktura (npr. polnjen paradižnik), naj raje ostaneš pri bulgurju. Če pa gre za nekaj hitro narejenega, npr. podlago za zelenjavno omako – kus kus bo super.

Če imaš rad strukturo, polnost in nekaj za prežvečit – naj ti bo bulgur na "speed dialu". Če pa si bolj za hitro akcijo in puhaste zalogaje, naj kus kus krasi tvojo shrambo.

V kuhinji ni pravil – samo dobre kombinacije. In če ne veš, kaj bi danes? Daj obema priložnost. Morda ti bo prav tale #dvoboj prinesel novo zvezdo tvojega jedilnika.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo