Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Švicarska rolada z jagodami

Švicarska rolada z jagodami in smetano je rahla, osvežujoča sladica z biskvitom, polnjena s svežimi jagodami in stepeno smetano – popolna za ...
0

Rahlo biskvitno testo, polnjeno s stepeno smetano in svežimi jagodami – klasična sladica, ki je hkrati osvežujoča in nežna. Popolna za pomladne dni, poletna praznovanja ali kot pika na i ob koncu tedna.

Biskvitna rolada, polnjena s smetano in svežimi jagodami, postrežena na belem krožniku z dekoracijo iz sveže smetane in narezane jagode.

Kaj je švicarska rolada – in zakaj se sploh tako imenuje? Švicarska rolada, ki je poznana tudi kot Swiss roll je klasična sladica iz rahlega biskvita, ki jo po peki nadevamo s kremo, sadjem ali marmelado in jo nato zvijemo v zavitek. Čeprav ime namiguje na Švico, izvirno nima veliko skupnega s to alpsko deželo. Domneva se, da ime izvira iz 19. stoletja, ko so bile "švicarske kreme" in druge sladice z rahlim biskvitom v trendu – ime je tako bolj poklon slogu kot geografiji. Danes je rolada priljubljena po vsem svetu in ima nešteto različic – od čokoladne do sadne, od smetanaste do veganske. Ampak nekaj ostane vedno enako: tanka plast biskvita, dobro mazljiv nadev in čarobni zvitek, ki izgleda kot spiralni objem sladkosti.

Sestavine za 10 rezin

Za biskvit

  • 4 jajca

  • 200 g sladkorja

  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

  • 4 žlice vode

  • 80 g ostre moke

  • 80 g koruznega škroba

  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Za nadev

  • 500 g svežih jagod

  • 500 ml sladke smetane

  • 40 g sladkorja v prahu

Postopek priprave

  1. Pripravi pečico in stepanje beljakov
    Pečico segrej na 190 °C. Rumenjake loči od beljakov. Beljake stepaj do mehkega snega, nato postopoma dodajaj sladkor (približno polovico) in nadaljuj s stepanjem, dokler ne nastane čvrst sneg.

  2. Rumenjaki in moka
    V ločeni posodi stepaj rumenjake, preostali sladkor, vaniljev sladkor in vodo. Zmesi nežno vmešaj presejano moko, škrob in pecilni prašek.

  3. Združevanje mase

    Moške roke z lopatko nežno vmešavajo trd sneg iz beljakov v rumenjakovo maso v kovinski posodi.

    Sneg iz beljakov previdno vmešaj v rumenjakovo maso – počasi in v več korakih, da masa ostane zračna.

  4. Peka
    Maso enakomerno razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pecivo peci približno 8 –10 minut, dokler ni zlato zapečeno. Previdno ga vzemi iz pečice.

  5. Priprava na rolanje
    Na rahlo navlaženo kuhinjsko krpo potresi malo sladkorja v prahu. Pečeno testo obrni na krpo, odstrani papir za peko in ga še toplega zvij v rolado. Pusti, da se ohladi.

  6. Priprava nadeva
    Jagode operi in nareži na tanke rezine. Smetano skupaj s sladkorjem v prahu stepaj, dokler ni čvrsta in voluminozna.

  7. Polnjenje

    Moški s pomočjo kuhinjske krpe previdno zvija biskvit, premazan s stepeno smetano in obložen z rezinami svežih jagod.

    Ko se biskvit popolnoma ohladi, ga nežno odvij. Premaži z dvema tretjinama stepene smetane, po njej enakomerno razporedi narezane jagode. S pomočjo krpe biskvit ponovno zvij v rolado.

  8. Dekoracija in hlajenje
    Rolado prestavi na servirni krožnik. Povrhnjico premaži s preostalo smetano in okrasi z dodatnimi rezinami jagod. Rolado pred postrežbo dobro ohladi v hladilniku, 60 minut.

Za še bolj svež okus lahko v smetano dodaš naribano limonino lupinico, fino zrezane liste mete in nekaj kapljic jagodnega likerja.

JAGODE
NOR NA PITE

Sočna, sladko-kisla jagodna pita z drobljencem na vrhu – hrustljava skorjica, mehka sredica in sadni poljub v vsakem grižljaju. Idealna za poletno jesenske dni ali kadarkoli si zaželiš nekaj tolažilno sadnega...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo