Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Škotske kroglice

Zelo okusni in hrustljavi piškoti, ki so še danes zelo priljubljeni so dobili mojo verzijo.Torej moje škotske kroglice in tradicionalni škotski piškoti shortbread imajo isto osnovo...
0


Okus iz zgodovine za vse dni v letu!

Med brskanjem po zapiskih naletel na preprost recept, ki dobil preobleko.


Občasno malo obnovim spomin. Saj velikokrat kar malce pozabim kaj vse imam zapisano v zapiskih. V vseh teh letih se nabrala kopica recept zapiskov in kot omenil občasno malo prebrskam. Med zadnjim brskanjem naletel na nekaj receptov, ki jih bom v prihajajočem obdobju oživel in preoblekel v mojem stilu.

Eden od receptov, ki ga prestavil v mapo "PREDELAVA IN POSODOBITEV"😉😋 so piškoti shortbread, ki izvirajo iz Škotske.
Hrustljavi piškoti izvirajo iz 12-ega stoletja. Nastali so slučajno in to iz ostankov kruha, ki so se izsušili in postali trdi. Poimenovali so jih kar piškotni kruhki. S časoma je maslo nadomestil kvas, a ime je dobil pridevnik / izraz "short" (kratek - majhen). Izraz se je nanašal na hrustljavo strukturo, ki je nastala zaradi velike količine masla v piškotih. Maslo je bil luksuz in zato so piškote pripravljali le ob posebnih priložnostih in še to le za plemstvo in člane kraljeve družine. 

Zelo okusni in hrustljavi piškoti, ki so še danes zelo priljubljeni so dobili mojo verzijo. Torej moje škotske kroglice in tradicionalni škotski piškoti shortbread imajo isto osnovo, a s pripisom ob kroglicah "ŠKOTSKE" sem želel povezati recepta in namigniti od kje prihaja ideja za spodnji recept.

VIDEO POGLED V PRIPRAVO SOČNIH IN ZELO OKUSNIH KROGLIC

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

OSNOVA
MASLO
MOKA T400
KRISTALNI SLADKOR
AROMA RUMA
JEDILNI KORUZNI ŠKROB

DODATKI
MLEČNA ČOKOLADA
SIR MASKARPONE
ROZINE

PIKA NA I...
MLETI SLADKOR
ČOKOLADA V PRAHU

100 g
140 g
45 g
1/4 čajne žlice
20 g


135 g
300 g
95 g


POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

VELIKOST  
kroglice velikosti ping pong žogice

ČAS PEKE
35 minut
STOPINJE PRI PEKI
185 stopinj

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
laktoza, gluten
1. V skledo položimo maslo sobne temperature. Dodamo kristalni sladkor in dobro premešamo, da dobimo kremno zmes.

2. Dodamo moko in aromo ruma. Dobro premešamo. Na koncu umešamo jedilni koruzni škrob.

3. Na papirju za peko oblikujemo kocko velikosti približno 14*14 centimetra. Položimo v pekač. Pečemo v pečici ogreti na 185 stopinj 35 minut. Ohladimo.

4. Pečeno in ohlajeno krhko osnovo zdrobimo v sladke drobtine. Dodamo rozine, sir maskarpone in čokolado, ki smo jo raztopili nad vodno soparo. Dobro premešamo. Skledo pokrijemo in postavimo za 4 ure v hladilnik, da se zmes nekoliko strdi.

5. Iz mase z vlažnimi rokami oblikujemo kroglice velikosti ping pong žogice. Polovico kroglic povaljamo v mletem sladkorju, a drugo polovico v čokoladi v prahu. Do serviranja shranimo v hladilnik.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo