Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ajdov hlebček z rozinami

Preprosto, okusno in brez glutena: kombinacija sestavin, ki ponuja odličen rezultat za domači kruh...
0


Okusi brez glutena!

V treh minutah do kvašene mase za okusen kruh brez glutena.


Pri pripravi domačega kruha se lahko brez zadržkov prepustite kulinarični domišljiji. Sestavite vsako rundo drugi okus ali svoj najljubši okus z vsako novo pripravo izpopolnite. Res, da pri pripravi kruha potrebno poznati nekaj osnov, a ko jih boste osvojili pred vami ne bo več mej.

Ob pestri ponudbi vrst moke se lahko pripravi kopico okusov. Osebno v večini primerov kot dodatek oz. osnovo uporabljam ostro moko (T400). Vendar jo tudi izpustim, saj občasno želim na mizi kaj brez glutena. Zelo rad uporabljam ajdovo moko in koruzno.

Pri uporabi ajdove moke potrebno pristopiti premišljeno. Saj se zaradi njene strukture lahko končni rezultat hitro spremeni v neuspel poizkus. 
Predvsem je lahko problem v "zbitosti" in "sočnosti" končnega izdelka. Hkrati je na mestu tudi opozorilo, da so izdelki le iz ajdove moke najprimernejši za uživanje sveži oz. še isti dan. 

Pri razvijanju novih receptov se poslužujem tudi različnih testiranj, saj želim pred objavo na blogu poznati tudi ta del. Z omenjenimi postopki se izobražujem, saj niti pod razno ne znam vse. Hkrati mi rezultati dajo dva pomembna zaključka pri vsakem receptu. Prvi je, ali gre recept v čakalno vrsto za objavo na blogu, a potrebuje popravke in nova testiranja, ali gre v pozabo, kot zgrešeno. Namreč od vsega začetka pisanja bloga se držim pravila, če mene osebno okus prepriča gre v objavo. Drugi rezultat mi ponuja med drugim obnašanje končne verzije, da lahko ob receptu zapišem svoje izkušnje, priporočila in delovne namige.

Če se pri pripravi katerega koli recepta uporablja le ajdova moka je potrebno vključiti artikle, ki vsebujejo maščobe in tudi rahljalni dodatek je pomemben (kvas, pecilni prašek, soda bikarbona, vinski kamen, jelenova sol...).
Pri pripravi kruha v večini uporabljam vodo, a pri pripravi ajdovega hlebčka z rozinami uporabil mleko s 3,5% mlečne maščobe. Za dodatno sočnost sem uporabil rozine, ki jih pred uporabo namočil v vodo in oljčno olje, ki je bolj mastno od običajnega olja. Če bi šlo za moko z glutenom bi ob količini moke iz recepta uporabil 25 g svežega kvasa. Zaradi rahlosti pri tem receptu uporabil 50 g svežega kvasa. Da je kvas opravil svoje sem dodal med, ki vsebuje naravne sladkorje...

OBSTOJNOST Dobro ohlajen hlebček shranil v PVC vrečko, v kateri je bil shranjen tri dni. Tretji dan že izgubil nekoliko na sočnosti in se začel drobiti.
ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

AJDOVA MOKA
ROZINE
SVEŽI KVAS
MLEKO
AKACIJEV MED
SOL
OLJČNO OLJE
450 g
100 g
50 g
500 ml
2 zvrhani žlici
čajna žlica
30 ml








POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA  
hlebček premera 26 cm

ČAS PRIPRAVE
3 minute
ČAS PEKE
45 minut

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
laktoza
1. Rozine za 10 minut namočimo v mlačni vodi. Nato jih odcedimo.

2. Kvas razdrobimo v mleku sobne temperature in premešamo, da se raztopi.

3. Moko stresemo v skledo. Dodamo sol, rozine in med. Prelijemo s kvasnim pripravkom in oljem. S kuhinjsko metlico dobro premešamo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati na sobni temperaturi 45 minut.

4. Klasični okrogel pekač za peko biskvita dobro premažemo z maslom. Testno zmes stresemo v pekač in nekajkrat rahlo stresemo, da se enakomerno razporedi po pekaču.

5. Pečemo v pečici ogreti na 190 stopinj 45 minut. Pečen kruh stresemo iz pekača, pokrijemo z bombažno krpo in pustimo, da se ohladi.

RECEPT NAMIGI  V celotnem obdobju pisanja bloga zapisal že kar nekaj receptov iz sklopa domači kruh. Če sem natančen rubrika trenutno zajema 42 receptov.👍😉 Med drugim lahko med recepti najdete zelo okusno italijansko fokačo z grozdjem, kruh z rdečo peso, japonski kruh, črne štručke za burger, kuhane rezine za toast skozi moje oke👀... Ogled receptov ↬TUKAJ↫


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo