Polenta ni samo priloga – če jo nadgradiš s sirom in obložiš s pečeno zelenjavo, postane poln krožnik udobja. Za piko na i pa še preliv iz zlato hrustljavega česna v olju. Poletna, lahka, nasitna in brezmesna zmagovalka.
Sestavine (za 2 osebi)
-
120 g instant polente
-
500 ml vode ali zelenjavne osnove
-
30 g masla
-
40 g naribanega sira cheddar
-
sol, poper po okusu
Za pečeno zelenjavo
-
1 rdeča paprika
-
1 bučka
-
1 rdeča čebula
-
1 žlica olivnega olja
-
sol, poper, origano
Za česnov preliv
-
2 stroka česna
-
2 žlici olja
Postopek priprave
-
Zelenjava: Nareži papriko, bučko in čebulo na večje kose. Začini in pokapaj z oljem. Peči v pečici 25 min pri 200 °C, da se zmehča in rahlo zapeče.
-
Polenta: V lonec zavri vodo ali osnovo. Dodaj sol in med mešanjem vsipaj polento. Kuhaj 3 minute, nato dodaj maslo in sir. Po želji dodaj poper.
-
Preliv: Česen nareži na tanke lističe. Počasi segrevaj olje in česen, dokler ne postane zlato rjav in hrustljav. Previdno – ne zažgi.
-
Serviranje: Na krožnik naloži polento, dodaj pečeno zelenjavo in pokapaj s česnovim oljem skupaj z drobci česna.
Polento lahko naliješ v pekač, ohladiš in naslednji dan popečeš kot “polentine ploščice” – odlične tudi s pestom ali kot malica za na pot.

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar