Sočna, sladko-kisla jagodna pita z drobljencem na vrhu – hrustljava skorjica, mehka sredica in sadni poljub v vsakem grižljaju. Idealna za poletno jesenske dni ali kadarkoli si zaželiš nekaj tolažilno sadnega. Pekač velikosti 20 x 28 cm napolni z vonjem po jagodah in domačem pecivu.
Sestavine
Jagodna plast
-
675 g svežih jagod
-
45 g kristalnega sladkorja
-
60 g gladke moke
Testo
-
285 g gladke moke
-
1 ½ čajne žličke pecilnega praška
-
1 ½ čajne žličke soli
-
1 zavitek vaniljevega sladkorja (alternativa: sredica 1 ½ vaniljevega stroka)
-
330 g masla (sobne temperature)
-
300 g kristalnega sladkorja
-
6 jajc
Drobljenec (crumble)
-
150 g kristalnega sladkorja
-
150 g gladke moke
-
75 g ovsenih kosmičev
-
¾ čajne žličke soli
-
150 g stopljenega masla
Dodatno
-
papir za peko
maslo za premaz
Postopek priprave
1. Pripravi pekač in drobljenec
-
Pečico segrej na 185 °C .
-
Pekač namaži z maslom in obloži s papirjem za peko – pusti, da robovi papirja segajo čez rob pekača. Tudi papir premaži z maslom.
-
V skledi zmešaj sladkor, moko, ovsene kosmiče in sol. Dodaj stopljeno maslo in premešaj z rokami ali mešalnikom, dokler ne nastanejo drobtine.
-
Drobljenec postavi v hladilnik, da se strdi, medtem ko pripravljaš ostalo.
2. Pripravi jagodno plast
-
Jagode nareži na večje koščke.
-
V večji skledi jih nežno zmešaj s sladkorjem in moko. Pusti stati, da se vse poveže.
3. Pripravi testo
-
V skledi zmešaj moko, pecilni prašek, sol in vaniljev sladkor.
-
V posodi kuhinjskega robota stepaj maslo in sladkor, da postane zmes puhasta.
-
Postopoma dodajaj jajca, enega za drugim, pri tem pa ves čas mešaj na najvišji hitrosti.
-
Na koncu vmešaj suhe sestavine in mešaj toliko, da nastane enotno testo.
4. Sestavi in speci
-
Testo razporedi po dnu pripravljenega pekača.
-
Po testu enakomerno razporedi jagodno mešanico.
-
Na vrh potresi ohlajen drobljenec.
-
Peci približno 50 minut pri 185 °C – drobljenec mora postati zlato zapečen, zobotrebec pa ob testu ostane čist.
5. Ohladi in postrezi
-
Pito popolnoma ohladi v pekaču, nato jo s pomočjo papirja za peko previdno dvigni ven. Nareži na kocke ali pravokotnike in uživaj.
Če želiš, da drobljenec ostane posebej hrustljav, ga v zadnjih 5 minutah peke po želji rahlo potresi s sladkorjem v prahu in preklopi na zgornje ogrevanje za zadnjo minuto.

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar