Klasika med poticami, ki ne sme manjkati na praznični mizi.
Kaj se potrebuje za slastno
potico, ki ponuja odličen okus?
TESTO
350 g moke tip 500
50 g masla
100 ml mlačne vode
60 g kristalnega sladkorja
2 jajci
5 g suhega kvasa
1 žlica ruma
1 ščepec soli
1/3 čajne žličke nastrgane limonine lupine
NADEV
140 g masla
85 g kristalnega sladkorja
70 g pehtrana
1 jajce
200 g kremnega sira mascarpone
40 g mletega sladkorja
OSTALO
jajce
margarina
pšenični zdrob
PRIPRAVA KVAŠENEGA TESTA
V skledo stresemo moko. Dodamo sladkor, kvas, sol in
nastrgano limonino lupino.
Premešamo.
Suhemu delu kvašenega testa dodamo jajci, mlačno vodo, rum
in stopljeno maslo.
Nato z leseno žlico mešamo toliko časa, da dobimo testno kepo, ki
odstopi od stranic posode.
Testno gmoto stresemo na delovno površino in s pomočjo dlani
dobro pregnetemo (6 minut).
NAMIG
Testo gnetemo tako, da ob koncu
dobimo obliko hlebčka.
Testo za potico postavimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko
krpo in pustimo počivati 30 minut.
Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino.
Razvaljamo v obliko kvadrata, debeline pol centimetra.
PRIPRAVA PEHTRANA
Pehtran operemo pod tekočo vodo, dobro odcedimo in osušimo. Nato odstranimo liste iz stebel.
PRIPRAVA MASLENEGA NADEVA
V skledo stresemo kristalni sladkor in maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Z kuhinjskim mešalnikom, na najvišji hitrosti, mešamo toliko časa, da dobimo penasto zmes. Ob mešanju dodamo jajce in mascarpone.
Dobro premešamo, da se sestavine povežejo in dobimo kremni namaz.
SESTAVLJANJE IN PEKA POTICE
Razvaljano testo premažemo z maslenim nadevom. Nato ga potrosimo s pehtranom in z mletim sladkorjem.
Nadevano testo zavijemo v zavitek in položimo v pekač, ki smo ga premazali z margarino in potrosili s pšeničnim zdrobom.
Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati, 20 minut.
Z leseno palčko nekajkrat prebodemo zvitek ter ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C, za 50 minut.
Pečeno potico stresemo iz pekača, pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se ohladi.
Nice post thank you Zachary
OdgovoriIzbriši